Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

VDD sācis kriminālprocesu par uzņēmuma iesaistīšanos resursu nodrošināšanā Krievijas bruņotajiem spēkiem

Aizvadītajā piektdienā un sestdienā Valsts drošības dienests (VDD) ar vienu uzņēmumu saistītos objektos Rīgā un citviet Latvijā veica kriminālprocesuālas darbības aizdomās par resursu nodrošināšanu Krievijas bruņotajiem spēkiem, aģentūru LETA informēja dienestā.

Kriminālprocesuālās darbības dienests veica kopumā piecos objektos.

Kriminālprocesu VDD sācis saskaņā ar Krimināllikuma 77.2 pantu, proti, par mantas iespējamu netiešu nodošanu ārpus Latvijas Republikas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā iesaistītai pusei, kuras darbība vērsta pret Ukrainas teritoriālo neaizskaramību.

Kratīšanās VDD ir izņēmis lielu daudzumu datu nesēju un dokumentu, kā arī uzņēmuma ražotās produkcijas paraugus. Tāpat ar uzņēmumu saistītajos objektos konstatēta skaidra nauda vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā.

VDD sniegs papildu informāciju par izmeklēšanas gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai.

Patlaban nav zināms, par kuru uzņēmumu tiek veikta izmeklēšana. Pēdējās nedēļās gan medijos izskanējuši vairāki gadījumi par uzņēmumu iespējamo sadarbību ar Krievijas aizsardzības resoru.

Svētdien TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka Kremļa opozicionāra Mihaila Hodorkovska medijs konstatējis saikni starp formu ražotāju Krievijas armijai un kompāniju Latvijā, kas tostarp ražo pogas un rāvējslēdzējus, - AS "Arta-F".

"Firmas.lv" informācija liecina, ka "Arta-F" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 712 641 eiro. 2022.gadā "Arta-F" apgrozījums bija 8,062 miljoni eiro, bet peļņa bija 983 930 eiro. Kompānijas patiesie labuma guvēji ir Vladislavs Andrejevs un Vitālijs Andrejevs.

25.septembrī VDD paziņoja, ka sācis papildu pārbaudi par medijos izskanējušo informāciju, ka Latvijas uzņēmumi apgādā Krievijas militārās rūpnīcas ar mikroshēmām.

AS "RD Alfa mikroelektronikas departaments" noliegusi informāciju par mikroshēmu piegādēm Krievijai. Uzņēmuma attīstības menedžeris Ļevs Lapkis aģentūrai LETA pauda, ka līgumi ar Krieviju tika pārtraukti līdz ar kara sākumu, kā arī pirms tam uzņēmuma mikroshēmas netika ražotas un piegādātas militārām vajadzībām.

Arī AS "Alfa RPAR" noraidījusi izskanējušo informāciju, ka "Alfa RPAR" turpina apgādāt Krieviju ar mikroshēmām pēc kara Ukrainā sākuma.

Neatkarīgais krievu pētnieciskās žurnālistikas tīmekļa izdevums "The Insider" iepriekš rakstīja, ka, neraugoties uz eksporta kontroli un sankcijām, kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, Latvija uz Krieviju joprojām eksportē mikroshēmas miljonu eiro vērtībā.

Savstarpēji saistītie uzņēmumi VDD ir zināmi, un dienests jau iepriekš ir veicis pārbaudes par šo uzņēmumu iespējamiem starptautisko sankciju pārkāpumiem. Agrāk veikto pārbaužu rezultātā dienests minēto uzņēmumu veiktus starptautisko sankciju pārkāpumus nav konstatējis, tomēr saistībā ar nesen publiskoto informāciju VDD patlaban sācis papildu pārbaudi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas