Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Zatlers vadībā, nosaukumā - nē

Zatlera Reformu partijai (ZRP) Saeimas vēlēšanās bija divi trumpji - partijas līderis Valdis Zatlers un programma ar uzsvaru uz reformām, Dienai sacīja viens no partijas vadošajiem politiķiem Vjačeslavs Dombrovskis.

Partijai ir jāsaglabā kā viens, tā otrs - jāturpina strādāt V. Zatlera vadībā, jāizpilda vēlētājiem dotais solījums un jāīsteno reformas, ko vispirms noteikšot ZRP ministru darbs valdībā. Cits jautājums ir partijas nosaukums. Ar laiku tajā varētu atteikties no Zatlera vārda, kļūstot par Reformu partiju. Taču arī nosaukuma maiņa visdrīzāk notiks nevis martā plānotajā kopsapulcē, kurā iecerēts izveidot domi un veikt izmaiņas valdē, bet gan augustā, kad būs pagājis gads kopš ZRP dibināšanas.

Līdz partijas kopsapulcei vēl ir laiks, un Zatlera Reformu partijai varētu nepievērst uzmanību, ja vien ap to nevirmotu dažādas baumas. Piemēram, ka līdz ar nosaukuma maiņu atsevišķas biedru grupas varētu aicināt nomainīt arī līderi, uzticot viņam domes vadību. V. Dombrovskis bija minēts kā viens no pretendentiem, kas varētu būt ZRP priekšsēdis, par ko viņš pats izrādīja zināmu pārsteigumu. Partijā esot iestājusies stabilitāte, apgalvo tās pārstāvji. Tā gan ir piedzīvojusi arī zaudējumus un ievērojamu reitinga kritumu līdz 5% robežai, jo nav pratusi sabiedrībai paskaidrot savu rīcību. Latvijas faktu direktors Aigars Freimanis kā galveno iemeslu tam min ZRP nekonsekvenci, nemotivēti mainot viedokļus. Savu iespaidu uz ZRP tēlu atstāja tās šķelšanās un arī V. Zatlera kā bijušā Valsts prezidenta dažādu privilēģiju piesaukšana. ZRP ir veidota steigā, un tās darbībā patiešām ir kļūdas, atzīst arī V. Zatlers. Seši Saeimā ievēlētie deputāti no ZRP atšķēlās dienu pirms Saeimas sanākšanas. Palikušie Klāva Olšteina domubiedru grupā gan saskatīja vecās politiskās kultūras manieres, kurās dominē interese par politiskās ietekmes tirgu. Dažiem šķiet, ka ziņas par iespējamiem nemieriem ZRP nāk tieši no šīs puses, kas gan nav pierādīts.

Ierindnieki pārsteigti

Lai noskaidrotu, kā ZRP ierindas biedri redz partijas nākotni, Diena sazinājās ar tās pārstāvjiem aptuveni desmit rajonos. Reakcija uz jautājumu, vai būtu jāmaina ZRP vadība, bija visdažādākā, sākot ar neizpratni un beidzot ar nevēlēšanos komentēt nelabvēļu speciāli izplatītas baumas. Par V. Zatleru reģiona pārstāvji izteicās atzinīgi, jo priekšsēdis braukājot pa nodaļām un ar cilvēkiem aprunājoties, teica Edmunds Jurēvics Tukumā, uzskatot, ka V. Zatlers «bauda lielu uzticību». Valdis Labinskis no Latgales domā, ka «partija lielā mērā balstās tieši uz Zatleru kā partijas tēvu, un neesmu dzirdējis, ka kāds gribētu viņu mainīt». Partijas līderim visvairāk ir pārmesta uzticēšanās kādiem domubiedriem lēmumu pieņemšanā, apšaubot, vai viņš ir patiesais situācijas noteicējs. V. Zatlers Dienai sacīja, ka šī nekad nebūšot viena līdera partija, bet to vadīs «intelektuālais kodols». Tai ir jābūt ideoloģijas partijai, uzsvēra priekšsēdis un norādīja, ka tieši ideoloģijai arī būšot veltīta augusta kopsapulce.

Tikai viens uzrunātais vēlējās palikt anonīms, savu sašutumu vairāk vēršot ne pret partiju, bet situāciju valstī. Kāds Vidzemes atbalsta grupas vadītājs gan nepiekodināja viņu nesaukt vārdā, bet atklāti stāstīja: «Jūs man prasāt tādas lietas, ko es nevaru atbildēt. Kā es te varu spriest par to, kas notiek Rīgā. Man ir savs darbs un nav laika domāt par partiju.» V. Labinskis atzina, ka ZRP biedri gaida kopsapulci un būtu labi, ja tajā būtu plaša pārstāvniecība, citādi teritorijas, kurās nav nodaļas, var palikt bez delegātiem. Viņš un vēl vairāki reģionu pārstāvji arī uzsvēra, ka nemaz neredzot tagad cilvēku, kas varētu V. Zatleru nomainīt. Turklāt tik drīz pēc partijas dibināšanas vadības maiņa tās tēlam par labu nenāktu. Liepājnieks Jānis Vilnītis uzskata, ka partijai jāļauj pastrādāt ilgāk un tad būs redzams, vai tajā ir izauguši jauni līderi.

Jāveic solītās reformas

Arī par to, kas partijai būtu jādara, aptaujāto vidū valdīja liela vienprātība - jādara tas, kas solīts pirms vēlēšanām, un jāveic reformas. ZRP solījusi nodokļa sloga samazināšanu, un cilvēki to gaida, atgādināja E. Jurēvics. Vidzemes piejūras nodaļas vadītāja Sandra Markote redz tikai vienu veidu, kā atgūt ietekmi, - pierādīt sevi ar darbiem. Haralds Bruņinieks no Valmieras uzskata, ka būtiska loma būs ZRP ministru veikumam reformu īstenošanā, esot redzams, ka «Roberts Ķīlis aktīvi strādā, to pašu mēs sagaidām arī no Edmunda Sprūdža». Jāatgādina, ka daļa ZRP ministru nav partijas biedru un nav tās priekšā atbildīgi par savu darbu.

Pielaidīgāk ZRP pārstāvji izteicās par atteikšanos no Zatlera vārda partijas nosaukumā. «Mēs diezgan vieglprātīgi daļu vēlētāju dotā uzticības kredīta esam iztērējuši,» atzina J. Vilnītis, kurš ir pārliecināts, ka ZRP jākļūst par Reformu partiju un «pietiek mocīt arī to sarkano krustu un pašiem sevi», kas nozīmētu logo maiņu. Sarunās ar ZRP biedriem izskanēja vēl kāds secinājums - ZRP ir cietusi zaudējumus, bet tā nostiprinājusi Vienotības pozīcijas. Ja nebūtu atlaista Saeima un netiktu izveidota ZRP, Vienotība sadarbībā ar Zaļo un Zemnieku savienību, visticamāk, nespētu nostabilizēties tā, kā tas ir izdevies tagad kopā ar ZRP un Visu Latvijai!-TB/LNNK.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas