Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

ZRP Jelgavas nodaļa grib partijas ārkārtas kongresu un vadības maiņu

Jau priekšvēlēšanu laikā bija pazīmes, ka Zatlera Reformu partijas (ZRP) Jelgavas nodaļas vadītājam Viktoram Valainim, kas līdz ar pieciem citiem deputātiem pametis ZRP, ir savas slēptās intereses, taču paši partijas biedri pat par acīmredzamiem ētikas pārkāpumiem klusējuši – tāds viedoklis vairākkārt izskanēja otrdienas vakarā notikušajā ZRP Jelgavas nodaļas biedru sanāksmē, ziņo laikraksta Zemgales Ziņas portāls zz.lv

Uz tikšanos bija sanākusi tikai piektdaļa biedru, kuru vidū šķelšanos nemanīja, toties vienprātību vairākos jautājumos gan – nodaļa apņēmusies aicināt ZRP vadību sasaukt ārkārtas kongresu, pārvēlēt vadību un sākt pašattīrīšanos, lai šķelšanās neatkārtotos un partija «izdzīvotu» līdz pašvaldību vēlēšanām.

Otrdienas vakarā notikušajā sapulcē piedalījās ap 30 biedru, no ZRP 11.Saeimā ievēlētie deputāti Inga Vanaga un Jānis Ozoliņš, kā arī ZRP valdes locekle Sarma Freiberga. Lai gan iepriekš plānojis, tomēr pēdējā brīdī valdības koalīcijas veidošanas sarunu dēļ uz Jelgavu neatbrauca ZRP līderis Valdis Zatlers. Savukārt līdzšinējais ZRP Jelgavas nodaļas vadītājs un Zemgales reģiona līderis V.Valainis, kas pirmdien oficiāli atkāpies arī no šiem amatiem, iepriekš solīja ierasties un biedriem skaidrot aiziešanu no partijas, taču solījumu nepildīja. 

Partijas statūti paredz, ka nodaļas kopsapulci var sasaukt nodaļas valdes priekšsēdētājs, valde (lūdzot to darīt nodaļas vadītājam) un nodaļas biedri, kas savukārt var lūgt centrālajai ZRP valdei sasaukt kopsapulci. Tā kā V.Valainis no amata atkāpies, biedri otrdienas vakarā parakstīja iesniegumu ZRP valdei, aicinot sasaukt nodaļas kopsapulci un rīkot jaunas vadības vēlēšanas. 

Asu biedru kritiku izpelnījās ZRP kodola rīcība, izvēloties ministru kandidātus. Četri no pieciem izvēlēti tādi, kas nav partijas biedri. Biedri uzsvēra, ka jāpanāk, lai partijas vadība nākotnē uz dažādiem amatiem virzītu ZRP biedrus, nevis «pelēkos kardinālus», kas liecina par atlaistās Saeimas netikumiem. 

Jelgavas biedru sapulcē vairākkārt izskanēja apņemšanās mudināt ZRP vadību sasaukt partijas ārkārtas kongresu, kurā jāpārvēl ZRP valde un ētikas komisija. To biedri vaino pārāk lēnā lēmuma pieņemšanā saistībā ar sešu no partijas aizgājušo deputātu saskaņotajām priekšvēlēšanu aktivitātēm – viņi, nesaskaņot ar partijas vadību un biedriem, pirms vēlēšanām izdeva paši savu reklāmas avīzi, publicējot vēlēšanu biļetenu paraugus ar atzīmētiem krustiņiem pie pašu vārdiem. Partijā par to runāts, taču tādas rīcības nosodīšana nav notikusi, atrunājoties ar nevēlēšanos pirms vēlēšanām bojāt partijas tēlu. 

ZRP biedri neizslēdz iespēju, ka jau sākotnēji sešu biedru slepenā priekšvēlēšanu kampaņa bijusi apzināti saskaņota rīcība, lai tiktu parlamentā, bet pēc vēlēšanām kalpotu ne vairs ZRP ideoloģijai, bet gan cita spēka interesēm. Jelgavas nodaļas sapulcē izskanēja doma, ka sešus aizgājušos deputātus biedri mudinās demisionēt. Tāpat tika runāts par iespēju sarīkot sapulci, ļaujot viņiem publiski pamatot, kāpēc tik pēkšņi nolēmuši nodot ZRP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas