Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Ķirsis: Rīgas domnieki, iespējams, tika maldināti lēmuma pieņemšanā par zemes gabalu pārdošanu pie lidostas

Rīgas domnieki, iespējams, tika maldināti lēmuma pieņemšanā par zemes gabalu pārdošanu pie lidostas, šodien preses konferencē teica Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).

Viņš norādīja, ka dome bija saņēmusi divas vēstules no Satiksmes ministrijas, kurās tika skaidrota zemju nepieciešamība lidostai. 

Šīs vēstules esot saņēmis tā laika mērs Mārtiņš Staķis (P), kurš vēstules nosūtījis tālāk Īpašuma departamentam.

Ķirsis atzina, ka viņam nav skaidrs, kādēļ deputāti par šīm vēstulēm tolaik neesot tikuši informēti.

Viņš pauda cerību, ka pašvaldības veiktajā pārbaudē tiks noskaidroti atbildīgie, kādēļ šāda situācija varēja izveidoties. Visa pārbaudē iegūtā informācija tikšot nosūtīta Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) un prokuratūrai.

Kā ziņots, šodien plkst.15.30 notiks Rīgas domes sēde, kurā atkal plānots lemt par īpašumtiesību atjaunošanu uz, iespējams, prettiesiski pārdotajiem 22 zemes gabaliem pie lidostas.

Rīgas pašvaldība februārī saņēma Latvijas Republikas ģenerālprokurora iesniegumu par prettiesisku neapbūvētas zemes privatizāciju valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka turpmākajai attīstībai nepieciešamajā teritorijā. Iesniegumā uzsvērts, ka pašvaldība privatizācijas procesā nav izvērtējusi zemesgabalu nepieciešamību valsts pārvaldes funkciju vai valsts vai pašvaldības komercdarbības veikšanai.

Tāpat arī ziņots, ka Rīgas dome ir saņēmusi informāciju, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sācis izmeklēšanu, kurā iesaistīts Rīgas pašvaldības amatpersona Jānis Vaivods.

Jau ziņots, ka pašvaldība saņēmusi ģenerālprokurora iesniegumu par prettiesisku neapbūvētas zemes privatizāciju valsts nozīmes civilās aviācijas lidlauka turpmākajai attīstībai nepieciešamajā teritorijā, tāpēc Rīgas domei bija jālemj par īpašumtiesību atjaunošanu uz izsolē pārdotajiem zemesgabaliem, kas nepieciešami lidostas attīstībai.

Rīgas domei divas reizes kvoruma trūkuma dēļ neizdevās nobalsot par šo lēmumu. Tādēļ, ņemot vērā, ka pašvaldība nav izpildījusi ģenerālprokurora iesniegumu par prettiesiskās Rīgas lidostas zemju privatizācijas seku novēršanu, Ģenerālprokuratūra vērtē iespēju vērsties tiesā.

Iepriekš prokuratūra pašvaldību informēja, ka privatizācijas procesā nav izvērtēta zemesgabalu nepieciešamība valsts pārvaldes funkciju vai valsts vai pašvaldības komercdarbības veikšanai, un visi zemesgabali atrodas Rīgas lidostas turpmākai attīstībai nepieciešamajā teritorijā.

Ģenerālprokurora iesniegums uzliek pašvaldībai par pienākumu atjaunot tās valdījuma un īpašuma tiesības uz 22 zemesgabaliem un apturēt šīs teritorijas lokālplānojuma izstrādi.

Turklāt, saistībā ar šiem zemes gabaliem līdzšinējo Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta direktora pienākumu izpildītāju Jāni Vaivodu tur aizdomās par 50 000 eiro kukuļa piedāvāšanu satiksmes ministra Kaspara Briškena ("Progresīvie") padomniekam Jānim Meirānam, svētdien ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

"De facto" rīcībā esošā informācija ļaujot pieņemt, ka rudenī Vaivods vērsies pie Meirāna, ieminoties, ka būtu labi, ja Satiksmes ministrija (SM) atteiktos no savām pretenzijām uz zemi pie lidostas, informētu par to investoru, un līdz ar to vairs nebūtu šķēršļu zemesgabalus nostiprināt zemesgrāmatā. Tikšanās un saziņa notikusi dažu mēnešu garumā. Kādā brīdī esot izskanējusi arī iespējamā kukuļa summa - 50 000 eiro par vajadzīgo vēstuli no SM.

Rīgas pašvaldībai piederoši neapbūvēti zemesgabali pie Rīgas lidostas 2022.gada 14.aprīlī tika pārdoti izsolē. Tos par 5,7 miljoniem eiro iegādājusies ar nekustamo īpašumu attīstītaju "Sirin Development" saistītais uzņēmums SIA "Cella investment 3". Abi šie uzņēmumi Lietuvā reģistrētajā holdingā "ME Holding NT".

Zemesgabalu kopējā platība ir 389 394 kvadrātmetri. Tie atrodas aptuveni 400 metru attālumā no lidostas nožogotās teritorijas un pilsētas robežas ar Mārupes novadu, kvartālā starp Mazās Gramzdas, Kalnciema, Mīkleņu, Kārklu un Mūkupurva ielu. Zemesgabalu robeža atrodas arī aptuveni 500 metru attālumā no Kārļa Ulmaņa gatves, tās labajā pusē, virzienā uz pilsētas centru, un aptuveni 600 metrus no autoceļa, kas ved uz lidostu.

Rīgas domes deputāti 2010.gadā uzdeva pašvaldības SIA "Rīgas pilsētbūvnieks" uz šiem zemesgabaliem īstenot reģionāla mēroga izstāžu un konferenču centra izveides projektu un ieguldīja zemesgabalus uzņēmuma pamatkapitālā. Vēlāk, 2012.gadā, Rīgas dome atteicās no šī projekta un nolēma zemesgabalus nodot privatizācijai. 2022.gadā zemesgabalus pārdeva izsolē un 2023.gadā pašvaldība nolēma sākt lokālplānojuma izstrādi.

Iepriekš "Sirin Development" solīja, ka nekustamajā īpašumā tiks ieguldīti vairāk nekā 100 miljoni eiro. Plāns paredzēja, ka darbi minētajā teritorijā norisināsies vairākās kārtās, un to rezultātā taps 180 000 kvadrātmetru lielas un modernas loģistikas noliktavas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas