Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Nestundā svarīgi pamanīties iegrūst kāju durvju spraugā

Iemidzinošā reitingu šūpuļdziesma

Stāsta ievads no sporta analoģijas. Basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis spēlē pret kādiem Pelikāniem, Pīlēm vai Ērgļiem. Iet labi, iet ne tik labi, notinkšķ pārtraukums. Kristaps garāmejot trenerim Hornačekam – tad no nākamās ceturtdaļas es spēlēju... šamējo komandā. Treneris – ej vien, tad jau redzēs, kas sanāks.

Nenotiek tā sportā. To izslēdz līgumu līgumi, pietiekami iespaidīgs atalgojums un soda sankcijas – ja nu tomēr...

Cita lieta – politika. Jo īpaši Latvijā. Visādi mierīgais, apdomīgais premjerministrs Māris Kučinskis, kurš varen plašās Liepājas partijas sastāvā ietilpst Zaļo un Zemnieku savienībā (ZZS), paziņo, ka turpinās pārrunas par VIŅA pievienošanos Eiropas Tautas partijai (ETP). Cik saprotams no informētiem avotiem, runa drīzāk ir nevis par vienas fiziskas personas, bet ZZS pievienošanos minētajai partijai, kurai tiešām ir lielākā pārstāvniecība Eiropas Parlamentā. Daļēji jāpiekrīt apgalvojumam, ka šādi varētu labāk aizstāvēt mūsu intereses Eiropā. Loģisks arī pieņēmums, ka pašlaik Latviju pārstāvošās Vienotības kapacitāte nākamajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās varētu būt saplakusi. Nestundā svarīgi pamanīties iegrūst kāju durvju spraugā.

Kā apgalvo pats Kučinska kungs, izšķirošas būs sarunas ar ETP vadību un šajā grupā ietilpstošo dalībvalstu vadītājiem. Gribētos vēl papildināt, ka Eiropas Tautas partijas grupas vadītājs Eiropas Parlamentā Vēbera kungs gan jau vēlēsies apspriest šo iniciatīvu, piemēram, ar nosacīti ietekmīgo Latvijas Eiroparlamenta deputāti Sandru Kalnietes kundzi. Komentāra autors spriež, ka šādā sarunā premjerministrs tiktu raksturots kā gana lādzīgs vīrs (starp citu, tā vērtē daudzi iekšējie un ārējie oponenti). Kurpretī vairākas ZZS centrālās figūras gan neizpelnītos tikpat lādzīgu raksturojumu, drīzāk otrādi. Protams, tie tikai pieņēmumi.


Dīvaināk šķiet, ka arī pašai ZZS vadībai šķiet stipri vienalga – sanāktu draudzība ar ETP vai ne.

Pirms laika frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis izteicās, ka nekas slikts nenotikšot, ja ZZS tomēr nenoslēgs vienošanos ar ETP. Autora sazvanīts, politiķis valodoja, ka nekas īpaši slikts nebūs arī, ja vienoties izdotos. Rodas iespaids, ka nav nekādas kopīgas nostājas šai būtiskajā jautājumā, ka tas ne tuvu nav politisko problēmu pirmajā desmitniekā, varbūt pat ne simtniekā. Nē, vienaldzīgā attieksme nebūt neliecinot par kādu plaisu, vēsumu, vai kā tur vēl masu mēdīkļi raksturojot partiju apvienības un sava premjera attiecības, ko jūs! Skatīsimies līdzi, kas tur sanāks.

Bet sanācis ir tā, ka ZZS partiju apvienības izvirzītais un balstītais (par šo autors gan šaubītos) Māris Kučinskis nav ne pirmā un pat ne pirmā piecnieka figūra šajā kompānijā. Jau labu brīdi to neviens arī īpaši necenšas slēpt. Lai nu kā izvērstos amizieris ar ETP dūžiem Briselē, šāds savu iekšējo attiecību formāts rada daudz lielākus riskus tepat Latvijas  politikas telpā. Nosacīti labvēlīgo ZZS reitingu šūpuļdziesma izrādījusies tik aizmidzinoša, ka pamošanās var būt smaga un novēlota.

Top komentāri

auditors
a
novēlu nepamosties un aiziet beidzot vienai komunistu bandai pa burbuli , iespējams lai no tāda iznākuma paglaabtos , gan prezidents , gan prmjers , gan kalnamaijers vienlaiciigi mums sāk bāzt pufaiku ausiis , par lielceļa laupiitāju lietu āatrāku izskatīšanu un plus vēl adekvātu sodu piemērošanu , proti beidzot sākt šos mest cietumā , bet ja skatamies ka vēlēšanas jau pie durvīm , tad tam visan=m pienāks čiks
Tā ir!
T
Bet būs kā ASV. Latvijā, rādās, visi ir sajūsmā tikai par Lembergu, un tā satelītiem - ZZS un Saskaņu, kā arī par muļķu un suņu līderi Kaimiņu. Tomēr ne visi Latvijā ir muļķu, krievu vai komunistu piekritēji, un vēlēšanas nesīs LIELUS pārsteigumus. Īpaši jau reitingu cepēju bandām.
esse
e
Atļaušos papildināt "Smējēju" - par to, ka vecajā labajā Eiropā ir skaidras un saprotamas politiskās identitātes. Tā kādreiz bija, bet ne tagad (un tas daudziem analītiķiem jau vairākus gadus acīmredzams). Lieta tāda, ka objektīvi globālie politiski ekonomiskie procesi pasaulē noveduši pie tā, ka Rietumos vidusslānis ļoti strauji izzūd, milzīgos tempos palielinās noslāņošanās, tāpēc arī t.s. "populisti" (kā raksta Smējējs - niknajiem un vienkāršajiem ļaudīm domātie) šobrīd ir vislielākā m\ērā tieši izzūdošā vidusslāņa identitāte. Un nesaprast to, laicīgi nenovērtēt un neizdarīt secinājumus - tas ir vai nu vieglprātīgs šovbizness politikā vai arī naivs un politiski nenobriedis "wishful thinking".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē