Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Politiķiem derētu būt gana drosmīgiem un atzīt, kādas konsekvences atklāj skumjā trešā vieta no beigām

Kā noņemt trūkuma lāstu?

Bēdīga aina! Šādu frāzi gribas teikt, ieraugot aģentūras LETA publiskotos Eurostat datus par minimālajām algām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, jo no 22 valstīm, kurās noteikta minimālā darba samaksa, Latvija ar 380 eiro lielu minimālo mēnešalgu ierindojas saraksta beigās. Zemāka minimālā alga ir vien Bulgārijā (235 eiro) un Rumānijā (275 eiro). Savukārt Lietuvā minimālā alga ir tikpat liela kā Latvijā. Jāpiebilst, ka trešā Baltijas valsts – Igaunija – gan Latviju, gan Lietuvu apsteidz krietni, jo tajā minimālā alga sasniegusi 470 eiro.

Būtisks Eurostat aprēķinos izmantotais kritērijs ir arī tā dēvētais pirktspējas paritātes standarts, kas, vienkārši sakot, parāda, ko var iegādāties par minimālo algu. Arī pēc šī kritērija Latvija ir trešajā vietā no beigām. Bēdīgāka situācija atkal ir tikai Bulgārijā un Rumānijā. 

Eurostat dati arī rāda, ka vislielākā minimālā mēnešalga ES ir Luksemburgā (1999 eiro), Īrijā (1563 eiro), Nīderlandē (1552 eiro), Beļģijā (1532 eiro) un Vācijā (1498 eiro).

Protams, minimālās algas lielums nav vienīgais kritērijs, kas raksturo sabiedrības labklājību. Vairākās ES dalībvalstīs oficiāli noteiktas minimālās algas nav vispār. Tomēr mūsu politiķiem derētu nopietni analizēt Eurostat datus, būt gana drosmīgiem un atzīt, kādas konsekvences atklāj skumjā trešā vieta no beigām. 

Pirms vairākiem gadiem, citas valdības laikā, tobrīd vēl ietekmīgā politiskā spēka Vienotība pārstāvji Dienai un citiem medijiem uzsvēra nepieciešamību Latvijā mazināt nevienlīdzību. Politologu un ekonomistu komentāri, kā arī žurnālistu jautājumi gan brīdinoši norādīja, ka ne jau par nevienlīdzības mazināšanu jādomā, bet gan par nabadzības izskaušanu. Turklāt formulējums "nevienlīdzības mazināšana" postpadomju vidē rada biedējošas asociācijas ar padomju ideoloģijas centieniem novienādot visu – sākot no ienākumiem un beidzot ar domāšanu. 

Tagad kļuvis redzams, ka Latvijas politiķi, kuri solīja nevienlīdzības mazināšanu, neko ļoti iespaidīgu nav paveikuši – vien ieviesuši diferencēto neapliekamo minimumu, par kura pozitīvo efektu vēl maz pārliecības, un solidaritātes nodokli, kas izraisījis virkni iebildumu. Lai gan dažiem solidaritātes nodokļa kritizētājiem, nenoliedzami, derētu attīstīt sevī altruismu, tomēr šī nodokļa ieviešana nav palīdzējusi kliedēt nabadzību.

Eurostat dati arī parāda, cik utopiski bijuši dažu pagātnē aizgājušās Reformu partijas pārstāvju apgalvojumi, ka, izstrādājot Reemigrācijas plānu, Latvija piedzīvos masveidīgu uz citām Eiropas valstīm strādāt aizbraukušo atgriešanos. Alga 380 eiro Latvijā un 1563 eiro Īrijā – tā ir atšķirība vairāk nekā četras reizes, pietiekami daudz, lai atzītu, ka taisnība bijusi reāli domājošajiem politiķiem un ekonomistiem, kuri teica – kamēr atalgojums Latvijā nesasniegs vidējo ES līmeni, par plašu reemigrāciju var vien sapņot.

Lai arī Igaunijas kā parauga norādīšana daudziem jau apnikusi, bezkaislīgi skaitļi rāda – mūsu ziemeļu kaimiņvalstī ir ne vien lielāka minimālā alga, bet arī zemāks bezdarbs. 2016. gada trešajā ceturksnī bezdarba līmenis Latvijā bija 9,5%, Igaunijā – 7,5%, vēsta Centrālās statistikas pārvalde. 

Top komentāri

Tās ir sekas
T
Nožēlojami mazpējīgas valsts pārvaldes un politikāņu - rausēju un silesbrāļu drausmīgas savas valsts nīcināšanas sekas!
Eidis
E
Toties mums irmilzīga un dārga bibliotēka,VID ēka,dienvidu tilts un vēl un vēl.Tajā pat laikā daudzas vēsturiskas ēkas stāv tukšas un iet bojā,kaut gan atjaunot ēku ir lētāk,nekā būvēt jaunu.Cik miljonu izsviests vējā neprasmīgas saimniekošanas rezultātā!
kalašnikovs
k
Ja valdības locekļiem noteiktu atalgojumu minimālās algas apmērā, tad viņi sāktu domāt! A tagad algas astronomiskas- nafig domāt!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē