Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Krievijai Baltkrievijas kā sabiedrotās statuss ir nozīmīgs kā vēsturisku, tā ģeopolitisku iemeslu dēļ

Pēdējais demaršs?

Iepriekšējā nedēļā uzmanības centrā kārtējo reizi nonāca divu Latvijas kaimiņvalstu – Krievijas un Baltkrievijas – attiecības. Ja precīzāk, tad Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko preses konference, kas ilga vairāk nekā septiņas stundas un kuras gaitā Lukašenko neskopojās ar Krievijai veltītu kritiku.

Maskavai veltīto pārmetumu saraksts bija garš un plašs – sākot ar nepareizām energoresursu cenām un beidzot ar apgalvojumiem, ka Kremlis gluži vai represē Baltkrieviju, baidoties, ka pēdējā var "aiziet pie Eiropas". Baltkrievijas amatpersonas ar prezidentu priekšgalā arī neilgi iepriekš bija sarīkojušas vairākus demaršus, tostarp Lukašenko neieradās Krievijā uz līguma par Eirāzijas Ekonomiskās savienības muitas zonu parakstīšanu, aizbildinoties ar formāliem iemesliem, tā ka šobrīd abu valstu attiecības ir noslīdējušas līdz zemākajam punktam pēdējā desmitgadē.

Baltkrievijas prezidents jau vairākkārt ir izmantojis taktiku, kad svarīgu tikšanos priekšvakarā (Lukašenko vizīte Krievijā gaidāma 9. februārī) tiek saasināti Minskai svarīgi jautājumi. Līdz šim stratēģija ir attaisnojusies, jo Kremlis mīļā miera un politiskā atbalsta labad tradicionāli ir piekritis piešķirt vienam no saviem tuvākajiem sabiedrotajiem aizvien jaunus bonusus un kredītus. 

Ir skaidrs, ka arī šoreiz Lukašenko cer uz to pašu, – visu prasīto viņš, protams, nesaņems, taču vismaz daļēji Maskava piekāpsies.

Krievijai Baltkrievijas kā sabiedrotās statuss ir nozīmīgs kā vēsturisku, tā ģeopolitisku iemeslu dēļ, bet atteikšanās no ciešām saiknēm ar Baltkrieviju būs pat lielāks trieciens Maskavas prestižam nekā Ukrainas zaudēšana.

Tajā pašā laikā šis varētu būt arī pēdējais Lukašenko demaršs attiecībās ar Krieviju, jo Maskavas amatpersonu izteikumi, publikācijas presē un virkne citu pazīmju liecina, ka Kremlī tiek pārvērtēta politika, kuras ietvaros energoresursi un kredīti tiek mainīti pret virknes valstu, tostarp Baltkrievijas, politisko lojalitāti. Tā vien šķiet, ka Maskavā jau ir secināts, ka vārdiski, bet ne praktiski draudzības apliecinājumi, ar kuriem neviens nesteidzas, nav tā prece, par kuru būtu vērts tērēt gāzes kubikmetrus, naftas barelus un dolāru miljardus.

Attiecīgi arī klientiem pakāpeniski tiks piedāvāta aizvien konkrētāka izvēle – vai nu ekonomiskās labvēlības režīms un viennozīmīgs atbalsts Maskavas politikai, vai arī tirgus cenas un noteikumi, kas Baltkrievijai, ņemot vērā valsts ekonomikas atkarību no Krievijas, būs ekonomiskā katastrofa un, visticamāk, nozīmēs arī Lukašenko režīma beigas. Šķiet, nav grūti uzminēt, ko izvēlēsies Baltkrievijas prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē