Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Būsim godīgi – pārsvarā cilvēki raujas pie varas, jo saskata iespēju no tā gūt sev kādu labumu

Piedāvājums aizvien pliekans un populistisks

Nesen sociālajos tīklos lasīju labu ironisku joku, ka jaunais ASV prezidents Donalds Tramps ir viens no tiem retajiem politiķiem, kuru kritizē par to, ka viņš pēc stāšanās amatā nevis nepilda, bet gan tieši pretēji – pat ļoti aktīvi pilda savus priekšvēlēšanu solījumus. Un tomēr šķiet, ka Amerikas pilsoņi savā ziņā ir nepatīkami atjēgušies pēc iepriekšējo mēnešu eiforijas, jo tā pa īstam sāk pārdomāt savu pērn izdarīto izvēli pie vēlēšanu urnām.

Trampa priekšvēlēšanu mērķauditorija patiesībā bija tā vēlētāju daļa, kurai ir slinkums vai nevēlēšanās domāt ilgtermiņā, taču kuri vienlaikus bija noguruši no līdzšinējās varas īstenotās politikas. Es neuzņemtos tagad viennozīmīgi vērtēt un analizēt Trampa politisko kursu un kritizēt vai slavēt tā loģiskumu, jo gana skaidrs, ka ne jau viens pats Tramps gāja un uzvarēja – viņam bija un aizvien ir liels skaits, tajā skaitā ekonomiski un politiski ietekmīgu, domubiedru un to, kuri par viņu balsoja. Tātad tā bija apzināta izvēle, par kuras sekām visā pasaulē neviens nespētu šodien paust precīzu prognozi.

Izskatās, ka dažs labs politiskais spēks Rīgas pašvaldību vēlēšanu kontekstā visai konsekventi ievēro līdzīgu taktiku – mēģinājums spiest uz masām ar ausij tīkamām frāzēm, kas garnētas ar ne visai korektiem "faktiem". Slavējot savus sasniegumus un solot turpināt iesāktos, pašu izpratnē, labos darbus, vienlaikus diezgan atklāti mēģinot iebiedēt sabiedrību – ja mūs neievēlēsiet, tie citi jums visu noteikti atņems. Tikai jautājums – kuri ir tie citi, un kam un ko viņi īsti atņems? Turklāt šo iebiedēšanas taktiku lieliski papildina stratēģija – konsekventi klusēt brīžos, kad tiek jautāts par nepatīkamo.

Latvijas, sevišķi Rīgas, pašvaldību vēlētājs ir nonācis ļoti neapskaužamā situācijā – patlaban neviens politiskais spēks nepiedāvā kvalitatīvu programmu, ko būtu iespējams izvērtēt, atdalīt pelavas no graudiem un tādējādi diezgan skaidri saprast, kura partija vēlas pašvaldības vadības grožus iegūt savās rokās ar sabiedrībai svarīgāko mērķi – sakārtot saimniecību, pēc iespējas izskaust blēdības, nejēdzības un nevajadzīgus tēriņus un virzīt pašvaldību pa stabilas attīstības ceļu. 

Būsim godīgi – tā nav tikai Rīgas, bet visu Latvijas pašvaldību problēma – pārsvarā cilvēki raujas pie varas, jo saskata iespēju no tā visa gūt sev un sev pietuvinātajiem kādu labumu.

Taču viņiem nav absolūti nekādas saprašanas un vīzijas, kā attīstīt potenciāli iegūstamo saimniecību. Tas attiecas gan uz tiem, kas šobrīd ir pie varas, gan arī tiem, kuri vēlas šo "pīrādziņu" valdošajiem atņemt.

Patiesībā tas viss ir viena liela un vienlaikus nožēlojami ciniska darbības imitācija it kā sabiedrības interesēs, kam apakšā ir paslēptas konkrētas intereses, ambīcijas, kā arī vēlme pašapliecināties, iegūstot kāroto amatu. Brīdī, kad varas zizlis tiek iedots rokās un sabiedrība sāk prasīt solījumu pildīšanu, iestājas panika, jo plāns bijis iegūt varu, bet solījumi bijuši tikai acu aizmālēšanai. Bet, kā redzams, var arī savādāk – nepanikot, bet vienkārši ignorēt.

Top komentāri

Mantrausis
M
Kāpēc cilvēki raujas pie varas... Labs jautājums, ja redzi, ka maz ir to varas pārstāvju, kas spēj lemt, analizēt un saprast. Man personiski daudz ko pasaka frāžainība tekstos - ja cilvēks neatbild tieši, piedodiet – nejēga! Es ar viņa profesionalitāti nerēķinos. Un neiesaku citiem. Manuprāt, varas sistēmā soli pa solim muļķība un neprofesionalitāte tiek padarītas par normu, aizēnojot saprātu, analīzi un notiekošo. Likums, kas ir kā košļene, tiek padarīts par normu ari tad, ja rīkoties likumīgi nozimē rīkoties pret saprātu, godīgumu un cilvēcību. Pan Latvijas t.s. "politikā" trūkst domu, ideju, loģikas.
reptilis
r
Autors nesaprot elementāru lietu...,ka Tramps necenšās visiem izpatikt...viņš saprot,ka Hilarijas patiesais vēlētājs nekad viņu neatbalstīs. Viņš darbojas sava vēlētāja un tā vēlētāja,kurš bija iebaidīts interesēs.
Trollis JT
T
Ja pie varas grib nokļūt kāds , kurš gudri secina par iespēju bīdīt sev izdevīgas rebes... tas nav tas briesmīgākais, kas var notikt. Visi, visu un visur apmēram tā arī dara. Sliktākais ir, ja pie varas nokļūst emocionāli nestabils nejēga, sapņotājs vai vienkārši indivīds, kurš vispār neko neprot un nesaprot, bet grib sev deputāta algu un pensiju. Vot tā ir nelaime.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē