Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ticības jautājums

Iepriekšējās nedēļas nogalē trīs ASV vadošie izlūkdienesti – Centrālā izlūkošanas pārvalde, Federālais izmeklēšanas birojs un Nacionālā drošības pārvalde – beidzot publiskoja ziņojumu par Krievijas centieniem ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanu rezultātus.

Ziņojuma publiskā daļa daudziem radīja pamatīgu vilšanos, pat tie plašsaziņas līdzekļi un dažādu jomu eksperti, kuri atbalsta versiju par Krievijas kiberuzbrukumiem, ar retiem izņēmumiem spiesti atzīt, ka ziņojums nesatur nekādus jaunus faktus vai pierādījumus, kā arī informāciju par metodēm, kādas izmantotas datu vākšanai un secinājumiem. Tas dod plašas iespējas skeptiķiem un ASV ievēlētā prezidenta Trampa atbalstītājiem kritizēt dokumentu, dēvējot to par politiski motivētu, lai radītu šaubas par Trampa prezidentūras leģitimitāti.

Tā publikas daļa, kura jau sākotnēji neticēja oficiālajai versijai, ziņojumu atklāti izsmej, dēvējot to par izlūkdienestu analītiķu necienīgu vidēja līmeņa pētniecisko žurnālistiku.

Visai pretrunīgi ir arī ziņojuma autoru secinājumi. Tiek teikts, ka Krievijas izlūkdienesti un hakeri pēc Putina personiska rīkojuma izvērsuši aktīvu kiberuzbrukumu un propagandas kampaņu, lai veicinātu Trampa ievēlēšanu par ASV prezidentu, vienlaikus apgalvojot, ka vēlēšanu rezultātus šīs darbības nav ietekmējušas. Iepriekš minēto iemeslu dēļ vai katrs interesents ziņojumā var atrast sev pieņemamus apgalvojumus, kas gaidīto atbilžu vietā rada vien vēl vairāk šaubu un jautājumu. Tā kā tiek uzskatīts, ka ziņojuma nepubliskās daļas kvalitāte neko daudz neatšķiras no publiskās daļas kvalitātes, var gadīties, ka vairāk nekādu atbilžu nebūs un šaubas paliks neizkliedētas.

Šādi skaļi paziņojumi ar tālejošām politiskām sekām, par kuru patiesumu pierādījumu trūkuma dēļ pastāv nopietnas šaubas, sākot ar brīdi, kad bez pierādījumiem, toties ļoti skaļi tika paziņots par ķīmisko ieroču esamību Sadama Huseina Irākā, ir kļuvuši tik regulāri, ka uzticība ASV un citu rietumvalstu izlūkdienestiem jūtami mazinājusies pat šo valstu iedzīvotāju vidū, nemaz nerunājot par pārējo pasauli. Kopumā attieksme gan pret izlūkdienestu vēstījumiem, gan pret valdībām, kas stāv aiz šiem paziņojumiem, kļuvusi par sava veida uzticības vai pat ticības jautājumu.

Un, tā kā Rietumi pašlaik pārdzīvo iespaidīgu vērtību krīzi, ticība politizētiem paziņojumiem, kas tiek tiražēti bez pārliecinošiem pierādījumiem, nav Rietumu sabiedrības stiprā puse. Tikmēr galvenā problēma, ka šāda situācija var novest pie tā, ka sabiedrība iepriekšējās pieredzes dēļ neticēs svarīgiem brīdinājumiem arī tad, ja tie būs pamatoti un patiesi.

Top komentāri

Kārklu vācietis
K
Progresīvā cilvēce uzņēmusies cīņu pret ļaunumu(konkreti meliem no Krievijas puses).Kā tas notiek?Apmelojot!!!! Meždunarodnijs tad nu aktīvi iesaistās....
Astra
A
Stipri pēc Kremļa stabules izklausās - neko jau īsti nevar zināt, var būt tā, un var būt šitā, viss ir tikai viedokļi un patiesības vispār nav. Tas ziņojums neteica, ka krievi reāli ietekmēja vēlēšanu iznākumu (jo to nevar konkrēti izmērīt, ciktāl darbojās regulārais svārsta princips, nepatika pret sievieti šai amatā kā tādu, vēlēšanās da jebko mainīt, vai hakeru atklātie sīkie nesmukumi), bet ka viņi darīja visu, LAI ietekmētu. Jūtiet atšķirību? Ar to jau pietiek, lai saprastu, ar ko ir darīšana. Protams, ka Vova gribēja Donaldu par prezidentu, jo beidzot ieraudzīja čomu, ar ko padalīt pasaulē ietekmes sfēras pēc 20. gs. vidus modeļiem.
олег
о
В первый раз полностью согласен с автором этой прибалтийской страны. Но всё равно очень смешно.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē