Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Uz priekšvēlēšanu debatēm ar tukšām patronām

Rīgas domes kandidātu priekšvēlēšanu debates, ko mums trešdien bija noorganizējusi sabiedriskā televīzija, skatīties bija mokoši, jo nepameta iespaids, ka tās, tāpat kā pati sacīkste, ir ķeksītim. Tomēr trīs visnotaļ interesantas un daudznozīmīgas nianses no šī garā šova informatīvi sagatavots skatītājs, uzmanīgi klausoties, varēja izzvejot. Īpaši – no konkurentu jautājumiem Rīgas vicemēram Andrim Amerikam.

Pirmā nianse. "Korupcijas apkarotāju" saraksta pārstāvja Jāņa Bordāna jautājums Amerikam par milzīgu summu pelnīšanu no ieguldījumiem ātro kredītu kompānijās. Bordāna partijā ir divi bijušie KNAB kadri, kas pēdējā desmitgadē bijuši visvairāk apveltīti ar pilnvarām, operatīvo informāciju un iespējām apkarot korupciju, – Juta Strīķe un Juris Jurašs. Bet viss, ko spēj Amerikam pajautāt Bordāns, ir, vai viņam ir labs miegs, pelnot dividendes no ātrajiem kredītiem, kamēr sociāli neaizsargātie spiesti aizņemties un nonāk parādu jūgā par nesamērīgiem procentiem. 

Vai tiešām ne Strīķei, ne Jurašam pa šiem gadiem nav bijis ja ne operatīvās, tad varbūt tīri analītiskas informācijas, lai sadūšinātu Bordānu debatēs pajautāt ko smagāku? Nu, piemēram, tīri hipotētisku jautājumu, vai šāda pelnīšana no ieguldījumiem ātro kredītu kompānijās nav legāls veids, kā saņemt "paldies" par kādiem Rīgas varas lēmumiem. Jo firmu īpašnieku loks paslēpts aiz ofšorkompānijām.

Ja jau Strīķei un Jurašam nav bijis šāda jautājuma priekš Bordāna, taisnība vien būs Amerikam, ka visi stāsti par 20% ir tikai tāda "tukša muldēšana". Bet tas arī nozīmē, ka tukša muldēšana ir Strīķes kandidēšana it kā pārmaiņu vārdā. Tā teikt, cik cītīgi un veiksmīgi apkarojām, KNAB strādādami, tik cītīgi un patiesi cenšamies gāzt to Rīgas varu tagad jau kā politiķi. Katrā ziņā žēl, ka vēlētājiem tika liegta iespēja izdzirdēt Amerika atbildi, ka viņš zina, kam pieder šie biznesi, un ar domes iepirkumu uzvarētājiem tiem nav sakara.

Otra nianse. Latvijas attīstībai un Bondara saraksta pārstāvja Jura Pūces jautājums Amerikam, kāpēc gan vicemērs neprotestē pret sadarbības partnera un mēra Nila Ušakova Saskaņas praksi Rīgas pašvaldības amatos likt cilvēkus ar kriminālu pagātni, radus, draugus un citus "savējos". Zinot, ka jautājumu un atbilžu sadaļa šādās debatēs bieži ir iepriekš sarunāta savstarpēja saspēle, bija tiešām sirsnīgi vērot, kā Pūce savu vienīgo patronu izmanto, lai pielādētu Amerika ieroci un savām rociņām iešautu mugurā klāt neesošajam Ušakovam. Nianse, kas ļoti labi iederas aizdomās par Attīstību un Ameriku vienojošajiem kopējiem draugiem un labvēļiem.

Trešā nianse. Vicemēra paziņojums, ka Rīgas dome virza lēmumu, kas izskaustu azartspēles no Rīgas vēsturiskā centra, bet nākotnē – no galvaspilsētas vispār. Tas nu tiešām ir interesanti. No vienas puses, signāls azartspēļu biznesam, kurš te ir pie varas un veido biznesa vidi. No otras puses, iespēja man šeit pieminēt interesantu sakritību, ka divi spēļu biznesa giganti SIA Alfor un SIA Admirāļu klubs pērn Pūces sievas vadītajai biedrībai Ascendum ziedojuši kopumā 61 000 eiro. Lūk, kā notiek, ja dvēseles tieksme uz labiem darbiem un biznesa intereses pilnīgi nejauši atrodas uz vienas stīgas.

Top komentāri

Žurnālisti ar tukšām patronsomām
Ž
Man visās šajās debatēs interesē tikai divi jautājumi: 1.Vai konkrētā partija piedāvā samazināt pašvaldības tēriņus tādā apmērā, lai var samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli līdz Lietuvā noteiktajiem 15%; 2. Vai konkrētā partija atbalsta ideju, ka mājoklis un tam piekrītošā zeme ir vai nu pilnībā jāatbrīvo no nekustāmā īpašuma nodokļa, vai arī šīs nodoklis jāsamazina līdz saprātīgam apmēram arī vietās, kur zemei ir ļoti augsta kadastrālā vērtība. Pārējais, tostarp žurnālistu asprātīgie jautājumi, ir tukša beletristika un laika nosišana.
Žurnālistu darbs ir nekvalitatīvs
Ž
Klausoties visas tās debates, šķērmi metas no tām žurnālistu asprātībām. Tajā pašā laikā iedzīvotājiem būtiskākie jautājumi netiek uzdoti.
Zoss,
Z
ne profesionāla žurnāliste ir Agnese Margēviča. Jurašam ir ierosināta tiesas prāva no zila gaisa, bet Margēviča iesaka Strīķei un Jurašam spīdēt ar izmeklēšanas noslēpumu. Nu kur tāda zoss radusies?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē