Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vēlēšanas Rīgā brīdina: Klīniskā nāve ir lipīga

Ušakova Saskaņa un Amerika Gods kalpot Rīgai (GKR) vēlēšanu naktī piedzīvoja "klīnisko nāvi" vairāku stundu garumā, līdz oficiālo rezultātu parādīšanās pret rītu iededza spuldzīti melnā tuneļa galā. Ja klātienē nebūtu redzēti Ušakova un Amerika izmocītie smaidi zem sastingušajām acīm un viņu ierindnieku apjukums Saskaņas/GKR vēlēšanu rezultātu gaidīšanas vietā, varētu nogrozīt galvu par maldinošajiem exit poll rezultātiem jeb nobalsojušo aptaujām pie vēlēšanu iecirkņiem un pateikt, ka sestdienas nakts nav bijis un varas slīdēšana no rokām ir bijis tikai tāds pārpratums.

Realitātē apmulsušie saskaņieši pēc pirmajiem biedējošajiem rezultātiem slēpa no fotokamerām kliņģeri ar tobrīd izsmejošo uzrakstu "Vivat Nils+Andris", bet Ameriks uz skatuves "uzvaras runu" sāka ar atziņu, ka no kļūdām jāmācās.

Pienākot svētdienas rītam ar oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem (32 balsis Saskaņai/GKR pret 28 balsīm tā dēvētajām latviešu partijām), Ušakovs un Ameriks, protams, var priecāties, ka izdevies noturēties mata galā, bet lepoties un relaksēti gaidīt Saeimas vēlēšanas pēc mazāk nekā pusotra gada viņiem šī "uzvara par mata tiesu" iemeslu nedod. Pašvaldību vēlēšanas bija ģenerālmēģinājums Saeimas vēlēšanām. Tāpēc relaksēti gaidīt 2018. gada rudeni nav pamata arī valdības koalīcijas partijām.

Tas, ka Rīgā ar ļoti līdzīgu rezultātu kā otrie un trešie iekļuvušas Jaunā konservatīvā partija (JKP) jeb "Strīķes saraksts" un Latvijas Reģionu apvienība/Latvijas attīstībai (LRA/LA) jeb "Bondara saraksts", kopā savācot neaizsniedzami labāku rezultātu nekā visas trīs valdības koalīcijas partijas – Nacionālā apvienība (NA), Vienotība un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) – kopā, liek uzdot jautājumu par valdības darba vērtējumu un vēlētāju gaidām nākamās Saeimas vēlēšanās.

Īpaši ZZS, kas Rīgas domē nav iekļuvusi vispār, tomēr nu jau pārāk ilgu laiku atrodas pilnīgi jaunā varas partijas statusā (premjers, prezidents, lielākais ministru skaits), lai atrunātos ar klasisko, ka Rīgas vēlētājs nav viņu tradicionālais vēlētājs un zaļajiem zemniekiem, startējot kopā vai atsevišķi, galvaspilsētā nekad nav spoži gājis.

Tāpēc pārdomu vērta ir Vienotības spēja tomēr kā pēdējai, bet pārvarēt vēlēšanu barjeru Rīgā, iegūstot četrus mandātus. Tas nozīmē, ka par Vienotību ir balsojuši vēlētāji, kuri no šīs partijas vairs negaida Jaunā laika pretkorupcijas saukļus (tie nobalsoja par Strīķi), tomēr vēlas balsot par klasisku, stabilu, eiropeisku, jā, arī saimnieciski domājošu varas partiju, bet ZZS, kura pieteikusies uz šo nišu, viņiem nav pa prātam. Zaļzemniekiem ir ko padomāt. Acīmredzot tikai tas vien, ka iekāp premjera partijas kurpēs, tevi jaunā rangā automātiski nepaceļ.

Gan LRA/LA ar savu lielo sponsoru naudu, kas ļauj "aplīmēt" afišu stabus un pieskandināt radio un TV, gan Strīķe kā šobrīd vienīgā atbilde laikam tomēr nezūdošam pieprasījumam pēc "jaunas slotas, kas tīri slauka", vismaz galvaspilsētā ir spējušas izkonkurēt valdības partijas. Protams, vēl ir teju pusotra gada, lai izblamētos un parādītu, cik noturīgi jaunievēlētie ir pret amatu un citiem vilinājumiem, jo, iespējams, 32 balsis Ušakovam un Amerikam var nebūt pietiekamas stabilai varas noturēšanai un vēl vismaz pārīti nāksies zvejot duļķainos ūdeņos.

Top komentāri

tādi esam
t
Nevajadzētu būt pārsteigtiem, ka latvieši atbalstīja prokremlisko Ušakova un Amerika grupējumu, jo: * kad 1940.gadā ienāca krievu okupanti, daļa latviešu ar ziediem rokās, bučoja šos tankus. * daļa latviešu piedalījās gan krievu, gan vāciešu organizētajās represijās un izsūtāmo sarakstu sastādīšanā * daļa latviešu, lai izsistos uz augšu, pārmērīgi slavināja padomju režīmu * daļa latviešu, kad tika atjaunota neatkarība, zaga/prihvatizēja valsts īpašumu kā traki Tādi koloboranti, pašlabuma meklētāji un ubagi, kas šajās vēlēšanās pārdevās par tramvaja biļeti, būs vienmēr.
urlu uzvara
u
Fakts ir tāds, ka par kremlinu partiju balsoja arī daudz latviešu mankurti - lumpeņi. Bet 99% krievi kā paklausīgi auni nobalsoja par kremliniem.
Jansons
J
Par latvisko darbiem un sasniegumiem 27 gadu laikā runā varējums un sasniegumi. Liela emigrācija, ar valdošajiem saistītais bagāto slānis, nabadzīga valsts, varas, spēka struktūru un noziedzības saaugšana vienā kamolā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē