Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Kaut likums to neparedz, bijusī Valsts prezidente ar politiska spiediena palīdzību panākusi kapavietas piešķiršanu līdzās Čakstem

Ambīcijas tai saulē – septiņvietīgs kaps "pa blatu"

Ir cilvēki, kuri vēlas būt vienlīdzīgāki par citiem arī pēc nāves. Izmantojot neformālas ietekmes sviras un starpniekus, bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga tikusi pie "parastajiem" cilvēkiem nepieejamas kapavietas I Meža kapos, netālu no Jāņa Čakstes atdusas vietas.

Bez variantiem

"Tas nav iespējams," tik lakoniski un skaidri Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Tiesiskā nodrošinājuma pārvaldes galvenais speciālists Krišs Noris atbild žurnālistei, kura kā vienkāršā rīdziniece ir vērsusies pašvaldības Kapu pārvaldē, jo viņas izdomātā krustmāte izteikusi vēlēšanos tikt apglabāta I Meža kapos un vēlams netālu no pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes atdusas vietas. "No malas te nevar," apstiprina arī I un II Meža kapu pārzinis Igors Tarasovs.

Noris skaidro, ka I Meža kapi ir daļēji slēgta kapsēta, kur vietas var iegūt tikai tie, kuriem uzturēšanā jau ir kapavietas un kuriem tās ir "pilnas", turklāt "tagad jau ir tik tālu nonācis, ka pat tiem vairs nepietiek, nav teritorijas". Vienīgais, ko pašvaldības jurists varot ieteikt, – "meklēt kādu cilvēku vai paziņu, kuram tur ir vieta, un vienoties ar viņu, ka viņš dod piekrišanu". Taču arī šādu personu kontaktus pašvaldības struktūra neesot tiesīga izsniegt. "Vienīgais, ko es varu ieteikt, mēģiniet viņus noķert rokā, kad viņi iet kopt to vietiņu. Ir ļoti daudz pensionāru, kas iet kopt gandrīz katru dienu. Varbūt jūs spēsiet ar kādu novienoties, kuram ir uzturēšanā vieta. Bet tā neviens jums nedos," vienkāršajai rīdziniecei skaidro Noris. "Ja jums nav šādas vietas, tad atliek tikai Jaunciema un Bolderājas kapi. Bez variantiem."


Kapu shēma

Taču "bez variantiem" ir tikai "parastajiem" cilvēkiem – ir ļaudis, kuri uzskata, ka viņi (kaut arī likumā nekas tāds nav ierakstīts) ir "vienlīdzīgāki" par "vienkāršajiem rīdziniekiem" arī pēc nāves. Tam apliecinājums – monumentālas mūža mājas, kuru pamats ir izbūvēts dažus simtus metru no Čakstes atdusas vietas tajos pašos I Meža kapos. Šo zemes nogabalu ar pašas bieži kritizētajām "padomju metodēm", izrādās, ieguvusi bijusī Valsts prezidente Vīķe-Freiberga.

Notikumi, kas noslēgušies ar attēlā redzamās kapavietas izbūvi I Meža kapos, ir raksturīgi ar to, ka par tiem nevēlas izteikties faktiski neviens no iesaistītajiem. Uzdotos jautājumus ignorē gan bijusī Valsts prezidente un viņas valsts algotā sekretāre Daina Lasmane, kas, kā liecina informācijas avoti pašvaldībā, pildījusi pilnvarotās personas funkcijas "ekskluzīvā" zemesgabala "sakārtošanā", gan kapavietas organizēšanā iesaistītais bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs, pašreizējais Saeimas priekšsēdētāja biedrs Gundars Daudze (ZZS).

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 10.janvāra, numurā!

 


 

Top komentāri

Maaris
M
Varbūt vajag paredzēt speciālus kapus prezidentiem. Tāda kā valdnieku ieleja Ēģiptē, mums varētu būt prezidentu aleja vai kaut kā tā. Varētu aiziet nolikt puķes visiem vienuviet.
aventus.lv
a
Politkorekti būtu bijis bijušajiem prezidentiem sagatavot īpašas kapavietas, protams, ne mazāk prestižās vietās.
Par to nav vērts satraukties
P
Tā nav lieta par ko vajadzētu satraukties. Lai tā notiek.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas