Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Bērnu saslimstība ar otrā tipa cukura diabētu ES pieaugusi desmit reizes

Pēdējo 20 gadu laikā bērnu saslimstība ar otrā tipa cukura diabētu Eiropas Savienībā (ES) pieaugusi desmit reizes, norāda Bērnu slimnīcas endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Kairiša.

Otrdien, atklājot svara korekcijas programmu bērniem un jauniešiem, kuri cieš no liekā svara, speciāliste uzsvēra, ka patlaban cukura diabēts attīstīto valstu vidū ir ceturtais biežākais saslimstības un miršanas cēlonis. Turklāt gan Latvijā, gan pasaulē cukura diabēta izplatība arvien pieaug.

Otrā tipa cukura diabēts ir viena no komplikācijām, pie kā var novest liekais svars. Tas var rezultēties arī paaugstinātā asinsspiedienā, traucētā tauku vielmaiņā, traucētā olnīcu darbībā meitenēm, elpošanas orgānu darbības un aknu funkciju traucējumos, dziļo vēnu trombozē, ortopēdiskajās problēmās un citās.

Lai palīdzētu bērniem rast motivāciju kontrolēt savu svaru un nepieļautu aptaukošanās radīto komplikāciju attīstību, radīta svara korekcijas programma, kuras mērķis ir palīdzēt mainīt dzīvesveidu un kļūt veselam.

Bērnu slimnīcas pediatre Jurgita Gailīte pasākumā norādīja, ka svarīga programmas sastāvdaļa ir bērna svara pieauguma apturēšana. Programmas komanda rūpīgi izvērtē bērnu svara samazināšanas taktiku, tomēr lielā mērā programmas veiksme ir atkarīga no paša bērna un viņa ģimenes vēlmes un motivācijas kaut ko mainīt. Līdz šim programmu izgājuši 56 bērni.

Uzsākot programmu, bērni saņem dažādu speciālistu konsultācijas, kuri novērtē bērna vispārējo fizisko un psiholoģisko stāvokli, piemērojot labāko ārstēšanas taktiku, kas iekļauj gan individuālu treniņu programmu, gan īpaši piemērotu uztura plānu.

Svara korekcijas programma sastāv no divām daļām - teorētiskās un praktiskās, norādīja uztura speciāliste Olga Maslova. Speciālisti izvērtē bērna fizisko un veselības stāvokli, ēšanas paradumus, konstatē galvenās problēmas, kas ir saistītas ar uztura uzņemšanu. Balstoties uz iegūtajiem datiem, tiek izstrādātas individuālas rekomendācijas un sagatavota īpaša ēdienkarte. Otrajā dienā notiek praktiskās nodarbības.

Projekta laikā tiek izvērtētas gan ikdienas fiziskās aktivitātes, gan veikts funkcionālais novērtējums, kas iekļauj stājas un gaitas novērtēšanu, muskuļu garuma un spēka testus. Otrajā dienā tiek veikti aerobās slodzes treniņi, kā arī izstrādāts individuālais vingrojumu plāns un sniegtas rekomendācijas vecākiem.

Kā norādīja Bērnu slimnīcas psiholoģe Karīna Agadžanjana, bērniem ar lieko svaru nereti nepieciešama psiholoģiska palīdzība un psihokorekcijas darbs, kas ir atkarīgs no viņu vecuma, personības iezīmēm un motivācijas līmeņa. Līdz ar to projektā iesaistīts arī psihologs, kura darbs ir orientēts uz bērna psihoemocionālā stāvokļa un pašvērtējuma izvērtēšanu, noskaidrojot sociālās adaptācijas un stresa pārvarēšanas iemaņas un bērna motivāciju, kas vērsta uz sasniegumiem.

Jau ziņots, ka katram ceturtajam bērnam Latvijā jeb aptuveni 25% ir liekā svara problēmas, 13.martā konferencē Liekā svara problēmas bērniem norādīja Pasaules Veselības organizācijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Aiga Rūrāne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas