Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

CVK vadītāja: Lai balsojums pa pastu EP vēlēšanās būtu derīgs, to var veikt tikai no ārvalstīm

Lai balsojums pa pastu Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās būtu derīgs, to var veikt tikai no ārvalstīm, uzsvēra Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Kristīne Saulīte.

Pieteikšanās balsošanai pa pastu no ārvalstīm jāveic līdz 31.maijam.

Daži cilvēki jau mēģinājuši pa pastu nobalsot no Latvijas, bet šāds balsojums nebūs derīgs, jo pasta balsošana paredzēta vēlētājiem ārvalstīs, un sūtījumam ir jānāk no ārvalsts, skaidroja CVK vadītāja.
Pasta vēlēšanu iecirkņa darbinieki sazinājušies ar tiem dažiem vēlētājiem, kuri mēģinājuši pa pastu nobalsot no Latvijas, informējot viņus par šo situāciju un kādas ir viņu likumā paredzētās balsošanas iespējas. Saulīte norādīja, ka vēlētāji, kuri uzturas ārvalstīs, var nobalsot, vai nu ārvalstī, balsojot pa pastu, vai arī vēlēšanu dienā, 8.jūnijā, balsojot kādā no 50 vēlēšanu iecirkņiem ārvalstīs.
 
CVK vadītāja akcentēja, ka šoreiz uz EP vēlēšanām ir atvieglotāka kārtība balsošanai pa pastu ārvalstīs dzīvojošajiem vēlētājiem.
 
Kā ziņots, līdz 31.maijam vēlētāji, kuri 2024.gada EP vēlēšanu laikā uzturēsies ārvalstīs, var pieteikties balsošanai pa pastu no ārvalstīm, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) e-pakalpojumu "Vēlētāja datu pārvaldība", aģentūru LETA informēja iestādē.
 
E-pakalpojums pieejams PMLP mājaslapā "pmlp.gov.lv" un valsts pārvaldes pakalpojumu portālā "Latvija.gov.lv".
Vēlētājam, kurš būs pieteicies balsot pa pastu no ārvalstīm, e-pakalpojumā būs iespēja lejupielādēt balsošanas materiālus un izvēlēties vēlēšanu zīmi, kas atbilst tam kandidātu sarakstam, par kuru viņš vēlas balsot.
Izvēlētā vēlēšanu zīme vēlētājam būs jāizdrukā un jāieliek paša izraudzītā vēlēšanu aploksnē. Šī aploksne jānosūta CVK Smilšu ielā 4, Rīgā, LV-1050 ar tādu aprēķinu, lai tas tiktu saņemts balsošanas iecirknī līdz 9.jūnija plkst.6 pēc Latvijas laika zonas.
 
CVK mājaslapā norādīts, ka iespēja balsot pa pastu ir tikai Latvijas vēlētājiem, kuri uzturas ārvalstīs.
 
EP vēlēšanās Latvijas pilsoņi ārvalstīs varēs nobalsot kopumā 50 vēlēšanu iecirkņos, no kuriem 38 atradīsies Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās, bet 12 izveidoti pēc diasporas iniciatīvas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas