Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Dārgajām zālēm piešķir naudu. Nu nāk prasīt slimnīcas

Viens no iemesliem, kādēļ no Veselības ekonomikas centra (VEC) direktores amata jūlija sākumā atstādināja Daigu Behmani, bija Veselības ministrijas (VM) apšaubītā ļoti dārgo zāļu saņēmēju loka paplašināšana, taču tagad šis iemesls izklausās teju neticami. VM apņēmusies kompensēt tās pašas C saraksta zāles visiem rindās gaidošajiem pacientiem, tā būtiski paplašinot saņēmēju loku.

Pagaidām parakstītie lēmumi gan skar tikai viena ražotāja zāles. D. Behmani amatā atjaunot VM vismaz līdz novembrim noteikti neplāno. Nu pie VM durvīm sākuši klauvēt arī citi, kam trūkst nauda, piemēram, neatliekamās palīdzības sniedzēji.

No pacientu viedokļa VM lēmums kompensēt C saraksta zāles ir ļoti atbalstāms, jo daudziem pacientiem, arī jauniem cilvēkiem, šīs dārgās zāles ir vienīgā cerība, tās ir dzīvību glābjošas. Arī zāļu ražotājiem lēmums ir ražens pienesums, jo vienam pacientam gadā C saraksta zāles maksā no trim līdz vairākiem desmitiem tūkstošu latu. Kāpēc pagaidām VEC direktora p. i. Māra Taubes 5. augustā parakstītie lēmumi ir tikai par divām zāļu ražotāja Roche zālēm - Herceptin krūts vēža pacientēm un Mabthera limfomas pacientiem -, M. Taube saka: «Šiem pacientiem zāles vajadzēja visātrāk, un uz šīm zālēm bija visgarākās rindas.»

Iedod «rezervi»

Šogad Herceptin valsts kompensēja 30 pacientēm, Roche apņēmās kompensēt septiņām, aptuveni 20 pacientes zāles gaidīja rindā. Nu VEC vienojies, ka valsts kompensēs 56 pacientēm zāles, bet ražotājs - 13, tādējādi «iezīmēta» apmēram 10 pacientu rezerve - potenciālā rinda līdz gada beigām. Taču M. Taube sola, ka, līdzko jaunnedēļ atgriezīsies no atvaļinājuma, ķersies klāt arī pie citu ražotāju zālēm. Turpinoties sarunas ar ražotājiem par līdzdalību.

«Šis ir visīstākais deficīts. (..) Šie ir pacienti, kuri rindās ilgi negaida,» saka veselības ministrs Juris Bārzdiņš (ZZS) par to, kādēļ VM izšķīrusies kompensēt zāles rindās gaidošajiem pacientiem. Ministrs arī saka: zāles kompensē pacientiem, kuriem valsts to ir apsolījusi darīt un līdz šim līdzekļu trūkuma dēļ nevarēja.

Papildu nauda veselības aprūpes 490 miljonu latu lielajam budžetam parādījās jūlija vidū - no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem valdība piešķīra 6,6 miljonus latu. No tiem 3,1 miljonu latu - kompensējamo zāļu segšanai, lielāko daļu atlikušās naudas summas - ambulatorajiem pakalpojumiem. Toreiz VM pārstāvji izteicās, ka šī nauda nepieciešama «deficīta segšanai», ne jauniem pacientiem. Arī informatīvajā ziņojumā valdībai nav ne ar vārdu pieminēts, ka nauda nepieciešama dārgajām C saraksta zālēm. Tām tagad VM plāno atvēlēt ap miljonu latu. Tiesa, VM pārstāvji Dienai izteikušies, ka līdz gada beigām vēl būs nepieciešami miljoni latu kompensējamām zālēm - ne C sarakstam, kas būs nosegts, bet pārējām zālēm, kuru kompensēšanā piedalās valsts, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām un citām. J. Bārzdiņš izteicās, ka budžeta grozījumi gada beigās izskatoties neizbēgami un, iespējams, valdība naudu piešķirs.

Draud, ka slēgs

Iespējams, papildu naudu vajadzēs ne tikai zālēm. Kuldīgas slimnīcas vadītājs Ivars Eglītis jau publiski pavēstījis, ka no 1. septembra slimnīca neatliekamo palīdzību nevarēs sniegt, jo jaunajā līgumā ar valsti par nākamo pusgadu piedāvātās naudas ir daudz par maz. «Slimnīcai jāārstē ap 5000 pacientu, taču naudu ministrija piešķir 2208 pacientiem. (..) Liepājas slimnīcai gan ir ļoti precīzi iedota nauda atbilstoši pacientu skaitam,» saka I. Eglītis. Arī Cēsu un Ogres slimnīcas nav noslēgušas jaunos līgumus ar valsti par veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu nākamajā pusgadā, Diena uzzināja VM. Par papildu līdzekļiem neatliekamajai palīdzībai VM daudz neizsakās. J. Bārzdiņš tikai norāda, ka ļoti jāskatās, kas tās ir par pārstrādēm. Ja būs budžeta grozījumi, daļu naudas, iespējams, piešķirs valdība.

Par to, kāpēc VM par D. Behmanes atstādināšanas iemeslu minēja C saraksta zāļu, to skaitā Herceptin, saņēmēju skaita palielināšanu, veselības ministrs neatbild konkrēti, tikai norāda, ka bija arī citi iemesli. Kā Diena noskaidroja, VM plāno VEC apvienot ar Veselības norēķinu centru. Tādēļ ļoti iespējams, ja pārkāpumus D. Behmanes darbā neatradīs, viņai nebūs amata, kur atgriezties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas