Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Dārgākās zāles padarīs lētākas

Pēc Veselības ekonomikas centra (VEC) intereses, kā gadījās, ka dāņu zāļu ražotājs Novo Nordisk, kas ražo Latvijas sistēmā dārgākās kompensējamās zāles NovoSeven, jau pusotru gadu nemaksā līdzdalības naudu, sākusies virzība - ražotājs VEC piedāvājis zālēm cenu samazinājumu par aptuveni 15%. VEC piekritis, un tas valstij ļaus līdz gada beigām ieekonomēt ap 40 000 latu.

Diena jau rakstīja, ka gadā valsts maksā ap pusmiljonu latu par zālēm NovoSeven diviem hemofilijas pacientiem ar specifiskām asins recēšanas problēmām, bet ražotājam jāapmaksā zāles vēl vienam pacientam. Atklājās - pusotru gadu ražotājs nemaksāja, jo zāles pacientam nebija vajadzīgas, viņš neatradās Latvijā. Tagad Veselības ministrija (VM) nolēmusi pārskatīt kopumā dārgo zāļu ražotāju līdzdalības sistēmu.

VM arī dienesta pārbaudē skaidro, kurš atbildīgs - Veselības norēķinu centrs vai VEC, nepamanot vai nereaģējot, ka ražotājs par zālēm nemaksā. Ražotāja līdzdalība C sarakstā (kur zāļu cenas ir virs 3000 latu gadā) ir obligāts nosacījums - ražotājam jāsedz vismaz 10% no zāļu izmaksām vai attiecīgi līdzvērtīgs pacientu skaits. Ja laikus problēmu pamanītu un mainītu nosacījumus, ka, piemēram, ražotājs sedz 10%, valsts pusotrā gadā iegūtu ap 90 000 latu. Pārbaudē izvērtē arī saistībā ar citu disciplinārlietu uz laiku atstādinātās VEC vadītājas Daigas Behmanes atbildību.

Līdztekus VM uzdevusi VEC sākt sarunas ar ražotājiem par iespējām palielināt viņu līdzdalību C saraksta zāļu apmaksāšanā. Patlaban daļa ražotāju apmaksā 10%, daļa - zāles noteiktam pacientu skaitam. VM organizētajai darba grupai, kuru vadīja D. Behmane, bija priekšlikums, ka ražotāja līdzdalībai būtu jābūt visiem ražotājiem ap 20% no zāļu izmaksām. Rīgas Stradiņa universitātes docente farmakoloģe Santa Purviņa saka: «Būtu jāievēro konsekvence. [..] Pareizākais variants būtu procenti no nepieciešamā finansējuma.» VM valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis par labāku risinājumu uzskata noteikt katrai no zālēm noteiktu pacientu skaitu un vienoties ar ražotāju, ka tas apmaksās visus pacientus, kas ir pēc šī skaita, tā likvidējot rindas uz zālēm.

Starptautisko Inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas izpilddirektors Valdis Freidenfelds praksi, «ka ražotājam jāpiemaksā, lai pacienti saņemtu «valsts apmaksātās» zāles», vērtējot negatīvi. Viņš arī norāda: pēdējo gadu laikā no valsts puses vērojama tendence pārlikt uz ražotājiem visus izdevumus, kas saistīti ar zāļu kompensāciju. Tas nedrīkstētu kļūt par ikdienu.

Zāļu ražotāja Baxter Baltijas organizācijas vadītājs Uldis Mitenbergs saka: VM neapšaubāmi ir tiesības ieviest izmaksas ierobežojošus, kontrolējošus pasākumus attiecībā uz kompensējamiem medikamentiem, taču tiem jābūt balstītiem uz objektīviem un pārbaudāmiem kritērijiem atbilstoši Eiropas direktīvai. «Manuprāt, pirms [..] pasākumu ieviešanas ir būtiski aplūkot citus risinājumus, arī salīdzināt dažādu C sarakstā esošo medikamentu izmaksu efektivitāti, un izvērtēt, kā katrs apsveramais lēmums ietekmēs racionālu medikamentu lietošanu, pacientu intereses un netiešās izmaksas,» viņš saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas