Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Deputāti ignorē Valsts prezidenta aizrādījumus par valodu lietojuma regulējumu radio

Saeimas cilvēktiesību komisija nav ņēmusi vērā Valsts prezidenta argumentus un otrreiz virza pretrunīgos, ZZS deputāta Armanda Krauzes sagatavotos grozījumus par  uz valodu lietojumu komercradio, ziņo LTV raidījums de facto.

Krauzes priekšlikumi maina nosacījumus, ar kuriem Latvijas komerciālajiem radio ir jāpāriet uz raidīšanu vienā valodā. Pirms gada mainītais likums nosaka - stacijas, kurām pēc licences valsts un svešvalodas proporcija ir 50% pret 50%, ar 2016.gadu sāks raidīt tikai latviešu valodā. Deputāts piedāvā tomēr ļaut šādiem radio izvēlēties brīvību – no nākamā gada raidīt latviski vai krieviski.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis grozījumus bija nosūtījis otrreizējai caurlūkošanai Saeimā, pamatojot to ar pārāk sasteigtu Krauzes iesniegto grozījumu pieņemšanu. Tomēr Saeimas Cilvēktiesību un sociālo lietu komisija izšķīrās prezidenta viedokli ignorēt. Komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA) intervijā LTV skaidroja, ka riskus šajā lēmumā nesaskata. "Es uzskatu, ka mums ir jāsniedz ziņas krievvalodīgajai sabiedrībai", teica Laizāne.

Raidījums norāda uz to, ka likumdošanas procesā politiķu vārdus un darbus bieži kontrolē biznesa intereses. Esošais likuma variants ir neizdevīgs vienam no lielākajiem spēlētājiem radio tirgū - Krievijas hītu radio, jo liek tam mainīt biznesa koncepciju un raidīšanas valodu. Šo grozījumu izstrādē Nacionālas plašsaziņas līdzekļu padomes uzdevumā piedalījās  advokāts Edgars Briedis, kas vienlaikus ir arī Radio Skonto pārstāvis. 

Šogad mainīt Krievijas hītiem neizdevīgo likumu pieteicās Saeimas deputāts Armands Kauze (ZZS). Zaļo un zemnieku savienības biedrs Ričards Zakss ir Krievijas hītu līdzīpašnieks. Viņš apvienībai ziedojis arī prāvas naudas summas. Turklāt cita Zaksam un Polim piederošā radio - Super FM, ir gluži kā zaļzemnieku publicitātes platforma – regulārs raidījums ir gan veselības ministram Guntim Belēvičam, gan Aivaram Lembergam.

Raidījums vērš uzmanību uz to, ka liela daļa no Krievijas hītu radio satura ir Krievijas Russkoje radio raidījumi. Russkoje radio pašlaik ir pārdošanas procesā, drīz kļūs par Krievijas valsts uzņēmuma Goskoncert daļu un ietilps tā sauktajā “patriotiskajā holdingā”, kas realizēšot "ideoloģiskus mērķus".

Gala lēmumu Saeima pieņems 17.decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas