Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Bez e-veselības ģimenes ārsti nevarēs pacientiem izsniegt slimības lapas

E-veselības likstas: Ārsts bez iespējām palīdzēt

Līdz 1. novembrim atlikusi nedēļa – tas ir brīdis, kad visiem ģimenes ārstiem un citām ārstniecības personām vajadzētu būt noslēgtiem līgumiem ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) par e-veselības sistēmas lietošanu. Kopumā tie ir aptuveni 4000 personu, bet patlaban ir parakstīts tikai ap 120 līgumu un ap 1000 vienošanos ir procesā, otrdien vēsta laikraksts Diena.

Vienlaikus ģimenes ārsti nolēmuši sistēmu vēl nelietot, jo tā nevis atvieglošot, bet apgrūtināšot ārstu darbu. Ko darīt pacientam, kuram būs nepieciešama darbnespējas lapa pēc 1. decembra, kad sistēmas lietošana būs obligāta, ja ģimenes ārsti ar to vēl nestrādās? Skaidras atbildes nav.

Ģimenes ārsti būtu gatavi sistēmu lietot, ja Veselības ministrija (VM) ņemtu vērā viņu priekšlikumus sistēmas uzlabošanā. Tomēr arī tad ārsti piekristu e-veselību izmantot tikai brīvprātīgi, kamēr būtu pārliecība, ka viss strādā, kā iecerēts. Latvijas Ģimenes ārstu asociācija arī veikusi aptauju, kurā noskaidrots, ka tikai 22% aptaujāto šobrīd ir gatavi savā praksē sākt lietot e-veselību.

Asociācijas prezidente Sarmīte Veide skaidro, ka problēmas ir gan pašā līgumā, gan produktā. To vairākkārt izmēģinot, secināts, ka ārstu ieteikumi nav ņemti vērā un sistēma joprojām nedarbojas gludi. Piemēram, vienas darbnespējas lapas izrakstīšana ārstam aizņemšot krietni vairāk laika nekā līdz šim. Tāpat būtiski iebildumi ģimenes ārstiem ir pret pacienta diagnozes norādīšanu, izrakstot slimības lapu. Joprojām nerimst bažas, ka šos datus varētu negodprātīgi izmantot trešās personas. Turklāt tieši decembrī ir lielākais pacientu pieplūdums un ārsti vienkārši netiks galā.

Šoreiz vienprātība valda abās asociācijās – arī Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska Dienai norāda, ka mediķi ir nobalsojuši līgumus neparakstīt.

VM un NVD no vienas puses ģimenes ārstiem nāk pretī, un ministrijas valsts sekretārs Kārlis Ketners pauž gatavību divu nedēļu laikā ar viņiem tikties un bažas uzklausīt. Tajā pašā laikā Dienai viņš saka, ka joprojām nav sadzirdējis argumentus, kāpēc nebūtu iespējams samazināt administratīvo slogu, izmantojot elektroniskās darbnespējas lapas. Šobrīd ir arī daļa ģimenes ārstu, kas sistēmu ir piekrituši lietot, turklāt termiņi bijuši zināmi jau sen. Līdz šim ministrija mēģinājusi arī novērst izskanējušās bažas par drošību un citiem aspektiem, bet sadzirdēta nav.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 25. oktobra, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas