Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Eiro jau pirmajās nākamā gada 30 minūtēs Latvijā izsniegs 99,8% bankomātu

Šī nogalē daļa bankomātu izsniegs latus, bet daļa uz laiku tiks izslēgti jeb nedarbosies, lai nodrošinātu eiro izsniegšanu 1.janvārī un jau 2014.gada pirmajās 30 minūtēs visā Latvijas teritorijā eiro banknotes izsniegs 99,8% bankomātu, portālam Diena.lv pavēstīja Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) sabiedrisko attiecību speciāliste  Baiba Melnace.

Bankas atgādina, ka jebkuram Latvijas iedzīvotājam un uzņēmumam lētākā un ērtākā naudas nomaiņa no latiem uz eiro būs bezskaidrās naudas un maksājumu kartes izmantošana. Tomēr lielākais izaicinājums būšot tieši skaidrās naudas nomaiņa, tādēļ bankās tiek veikta virkne darbu, lai sagatavotos tieši skaidrās naudas nomaiņai. 

Uzņēmējiem aktuālākais sadarbībā ar banku ir eiro skaidrās naudas priekšpiegāde. Pēc banku apkopotās informācijas, priekšpiegādei pašlaik ir pieteikušies 30-60% no plānotā klientu skaita. Pieteikšanās priekšpiegādei turpināsies līdz novembrim, tāpat bankas aicina uzņēmējus pieteikties skaidras naudas inkasācijai, kā arī atsevišķas bankas plāno izveidot papildu kases banku filiālēs uzņēmumu apkalpošanai.

Bankās faktiski sagatavošanās darbi eiro ieviešanai sākās jau 2012.gada rudenī. Līdz šim ir veikts informācijas sistēmu izvērtējums, izstrādāti izmaiņu ieviešanas un testu plāni. Tāpat veikti priekšdarbi eiro skaidras naudas priekšpiegādei un latu skaidrās naudas izņemšanai no apgrozības. Paralēli notiek vēl virkne banku iekšējo procesu, kā darbinieku mācības u.c., kā arī apjomīga klientu informēšana - gan bankās individuāli, gan LKA kopējā informācijas kampaņā.

Turpmākās aktualitātes banku darbībā saistībā ar eiro ieviešanu ir informācijas sistēmu testi, maksājumu sistēmu un karšu norēķinu sistēmu pielāgošana un testi, pieteikumu pieņemšana un līgumu slēgšana ar uzņēmumiem par eiro skaidrās naudas priekšpiegādi, darbības plānošana, kā arī turpināsies banku un LKA komunikācijas pasākumi, lai informētu un izglītotu Latvijas sabiedrību par eiro ieviešanas praktiskajiem aspektiem.

Bankām eiro ieviešana ir apjomīgs process, tas aptver 2,3 miljonus klientu, tostarp 2,1 miljonu fizisko personu un 199 tūkstošus juridisko personu. Bankās eiro projektā ir iesaistīti vairāk nekā 1100 darbinieki un banku sektora kopējās eiro ieviešanas izmaksas ir lēšamas ap 30 miljoniem latu.

Par banku jau paveikto un aktuālajiem darbiem LKA otrdien, 8.oktobrī informēja Eiro ieviešanas koordinācijas padomi, ko vada Ministru prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas