Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lauksaimnieki: Teju visi rapšu lauki Vidzemē un Latgalē ziemas laikā ir iznīkuši

Teju visi rapšu lauki Vidzemē un Latgalē ziemas laikā ir iznīkuši, aģentūrai LETA pauda aptaujātie lauksaimnieki.

Graudkopības kooperatīva "VAKS" priekšsēdētājs Indulis Jansons norāda, ka Vidzemē un Latgalē 80-90% no rapšiem aizvadītās ziemas laikā ir iznīkuši. Viņš skaidro, ka situācija uz laukiem ir slikta, un rapša raža ir ļoti cietusi, kā arī pavasara sējas darbus līdz lieldienām netiek plānots sākt.

Savukārt Latvijas lauku konsultācijas un izglītības centra (LLKC) augkopības eksperts Andris Skudra skaidro, ka, lai gan Latvijā kopumā aizvadītā ziema bija siltāka un nokrišņiem bagātāka nekā citus gadus, tomēr pārmitrā augsne rudenī, stiprais kailsals janvāra sākumā, kas vietām sasniedza mīnuss 25 grādus un Daugavpilī pat mīnuss 29,5 grādus, pēc tam biezās sniega segas izveidošanās janvāra vidū un atkusnis janvāra beigās, appludinot zemākās lauku vietas, būtiski ietekmēja ziemāju pārziemošanu.

Skudra norāda, ka daudzviet kailsala ietekmē Vidzemes un Latgales reģionos rapsis pilnībā izsala. Labāka situācija ir Zemgalē un Kurzemē, kur kailsals nebija tik ilgstošs un spēcīgs, tomēr kailsala ietekmē rapša lapas apsala un tika bojāta arī sakņu sistēma, kas var ietekmēt tā attīstību. Savukārt, strauji kūstot sniegam janvāra beigās, uz sasalušas augsnes applūda lauki un rapsis izslīka.

Graudaugu sējumi kopumā pārziemoja labi. Sliktāk pārziemoja graudaugi Vidzemes un Latgales reģionos, kuri bija vairāk pārauguši, skaidro LLKC pārstāvis, norādot, ka liela ietekme uz graudaugu pārziemošanu bija šķirnei, ko lauksaimnieki atkal pēc šīs smagās ziemas varēs novērtēt.

Tāpat Skudra min, ka lauksaimnieki Kurzemes un Zemgales reģionā jau sāk gatavot augsni pavasara sējai, un sējas darbus varētu uzsākt marta pēdējā nedēļā vai aprīļa sākumā, savukārt Vidzemē un Latgalē tie varētu sākties aprīļa pirmajā vai otrajā nedēļā.

"VAKS" pēc apgrozījuma ir otrs lielākais graudu kooperatīvs Latvijā, kas apvieno vairāk nekā 600 saimniecību Vidzemē un Latgalē. Kooperatīva pārziņā ir objekti Valmierā, Varakļānu, Gulbenes novados, kā arī Jelgavā.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijā. Tā mērķis ir, apzinoties atbildību par lauku vidi, veicināt lauku labklājību, nodrošinot klientiem pieejamību zināšanām, konsultācijām un citiem ar nozari saistītiem pakalpojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas