Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +17 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Liepājas un Ventspils skolēni mobilitātes izaicinājumu hakatonā Smart Move izcīna 1500 eiro balvu

Noslēdzies izglītības organizācijas Junior Achievement Latvia un Transporta un sakaru institūta (TSI) pirmais mobilitātes hakatons jauniešiem Smart Move, kurā komandas strādāja pie izaicinājumiem mobilitātes jomā un meklēja risinājumus transporta nozares uzlabošanai nākotnē.

Labākās idejas autori komanda “Impuls” no Liepājas Draudzīgā aicinājuma vidusskolas un Ventspils tehnikuma  - Renārs Mihailovs, Valērija Rodčenkova, Rihards Kundziņš, izcīnīja galveno balvu 1500 EUR no TSI. Jaunieši izvēlējās risināt mikromobilitātes pētījuma izaicinājumu, piedāvājot savu risinājumu - elektriskais skūteris, cilvēkiem ar kustību traucējumiem - kas ir piestiprināms pie ratiņkrēsla, kā arī mobilo lietotni vieglākai, ērtākai un drošākai mobilitātei un maršuta plānošanai tieši cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

“Hakatona laikā saskārāmies ar dažādiem izaicinājumiem. Sākumā koncentrējāmies uz vienu ideju – sapratām – nebūs. Lai cik grandioza bija sākotnējā ideja, sapratām, ka mums nepieciešams mainīt to, padarot inovatīvāku. Tad nu smagi strādājām, koncentrējāmies, lai to realizētu. Milzīgs paldies mentoru atbalstam. Hakatona laikā maksimāli daudz aptaujājām gan dalībniekus, gan mentorus, lai iegūtu atgriezenisko saiti,” stāsta Renārs Mihailovs no Liepājas Draudzīgā aicinājuma vidusskolas.

TSI simpātiju balvu no mentoru komandas saņēma Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas jauniešu komanda “Spīdīši” Gavrils Kņiga, Žans Barinovs, Regnārs Kārkliņš, Anna Marija Bunce, Uļjana Polovko, kuri arī risināja mikromobilitātes pētījuma izaicinājumu, piedāvājot mobilo lietotni kopā ar mobilā telefona turētāju, lai veicinātu drošus braukšanas paradumus pārvietojoties ar polularitāti ieguvušajiem elektroskūteriem.

Hakatonā skolēniem bija iespēja izvēlēties un risināt kādu no piedāvātājiem uzdevumiem  - alternatīvo degvielas veidu izmantošana tālsatiskmes pārvadājumos, sabiedriskā transporta satiksmes uzlabošana cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, satiksmes plūsmas uzbošana krustojumos, kopbraukšanas pakalpojumu attīstīšana un mikromobilitāte.

Rīgas Tirdzniecības profesionālā vidusskolas komanda “Biologistics” prezentēja ideju - dīzeļa motora/ģeneratora implementācija kravas elektroauto, lai pārveidotu transporta līdzekļus ar adapteri, kas apvienos elektroauto un iekšdedzes transportlīdzekļu dzinēja priekšrocības.

Daugavpils Tehnoloğiju un Tūrisma tehnikuma komanda “AET” prezentēja kravas hibrīdauto ar biodīzeli un portatīviem saules paneļiem, lai attīstītu alternatīvo degvielu izmantošanas perspektīvām tālsatiksmes pārvadājumiem Eiropā.

Rīgas Valsts vācu ğimnāzijas komanda “Kebab shops” prezentēja E-kapsulas prototipu, lai uzlabotu mikromobilitāti Jūrmalā.

Savukārt Rīgas Teikas vidusskolas un Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komandas “Echo fusion” ideja  - biodegviela videi draudzīgi pārstrādājot tieši plastmasas atkritumus.

Kopbraukšanas taksometrs jeb vairāku pasažieru maršrutu apvienošana vienā, loģiskā un secīgā maršrutā ar mobilās lietotnes palīdzību, kas veidota interaktīvās spēles formātā - Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzija, Jelgavas 4. vidusskola komandas “Avee solution” risinājums.

Lai veicinātu kopbraukšanas pakalpojumu dažādību un pieejamību, samazinātu vienreizējus braucienus, Jūrmalas Kauguru vidusskola prezentēja mobilo lietotni “Co Riders”, ar kuras palīdzību tās lietotājiem būtu iespēja iegūt dažādus bonusus par kopbraukšanas izmantošanu. Protams arī mazāk emisiju, sastrēgumu kā spēļošanas risinājums, kas veicinātu kopbraukšanas pakalpojumu izmantošanu.

“Nos certe vincere” no Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas arī prezentēja mobilo kopbraukšanas lietotni, kas palīdzētu gan socializēties, gan nonākt sev vēlamajā galamērķī. Līdzīgs priekšlikums arī Jelgavas tehnikuma komandai “StarZ”, taču viņu mobilā lietotne paredzēta tieši cilvēkiem ar kustību traucējumiem – karšu ceļvedis ērtākai mobilitātei. Savukārt Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas “TRAM” komandas risinājums mobilitātes izaicinājumam  - spēļošanas risinājums, kas veicinātu kopbraukšanas pakalpojumu izmantošanu.

Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas komanda pārliecinoši pārsteidza ar savu ideju -  amonjaka izmantošanu vilcienos, jo vlciens ar iekšdedzes dzinēju, kas darbojas ar amonjaku, tādā veidā palīdzētu samazināt emisijas.

Skolēnu paveikto hakatona laikā vērtēja Vladimirs Petrovs,  Biznesa inkubatora TSI “iDEAHUB” vadītājs, Inese Romaņeca, TSI komercdirektore, Rolands Pūliņš “OX Drive” klientu menedžeris.

“Junior Achievement Latvia” valdes priekšsēdētājs Jānis Krievāns stāsta: “Ikdienā strādājot ar topošajiem uzņēmējiem, mēs redzam, ka jauniešiem piemīt ne vien liels radošais potenciāls, bet arī padziļināta interese un zināšanas par dažādām STEM disciplīnām, kas izcili noderēs mobilitātes risinājumu izstrādē, kuriem ideālā gadījumā varētu būt arī biznesa potenciāls”.

“Piedalīšanās “Smart Move” hakatonā bija laba iespēja jauniem prātiem, lai tiešā veidā risinātu reālās mobilitātes problēmas. Apvienojot spēkus ar līdzīgi domājošiem inovatoriem, skolēniem bija iespēja izstrādāt revolucionārus risinājumus, kas varētu pārveidot transporta nozari nākotnē. Šis pasākums deva iespēju ne tikai demonstrēt savas prasmes un radošumu, bet piedāvāja iegūt vērtīgu mentoru atbalstu. Neatkarīgi no tā, vai jūs saista ar ilgtspējas jautājumi, tehnoloģijas vai vienkārši vēlaties veicināt pozitīvas pārmaiņas, “Smart Move” hakatons nodrošina platformu, lai jūsu idejas pārvērstu realitātē. TSI ir vienīgā privātā tehniskā augstskola Latvijā, kas sagatavo konkurētspējīgus STEM speciālistus ar visaugstāko pieprasījumu tādās jomās kā robotika, aviācijas inženierija, mākslīgais intelekts, datorzinātnes, datu analītika, loģistika un uzņēmējdarbība. Apvienojot individuālu pieeju katram studentam, starptautisku vidi, praktisku pieredzi sadarbībā ar vadošajiem nozares ekspertiem, modernas tehnoloģijas un studiju metodes, akadēmisko personālu ar kvalitatīvām un darba tirgū augsti novērtētām prasmēm un pieredzi,” saka TSI Inženierzinātņu fakultātes dekāns, profesors Ph. D. Emmanuel Merchan.

Hakatons “Smart Move” 2024 norisinājās no 8. – 9. maijam Transporta un sakaru institūta telpās Rīgā, Valērijas Seiles ielā 1.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas