Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega
Auto asociācija atzīst – PVN karuseļi un fiktīvo uzņēmumu ķēdes ir smaga autotirdzniecības nozares problēma

Vai īstenotas nodokļu nemaksāšanas shēmas?

Pat sliktas jaunas automašīnas maksā lielākajai daļai sabiedrības nepieejami dārgi, nemaz nerunājot par labām. Dīleri to apzinās un pārdošanu cenšas veicināt dažādiem aplinkus ceļiem, tajā skaitā arī balansējot uz likumpārkāpumu robežas. Valsts ieņēmumu dienests (VID) pašlaik veic pārbaudi par darījumiem, kuros iesaistīts AmservLexus un Toyota oficiālais dīleris jeb tālākpārdevējs Igaunijā un Latvijā.

Pamatā shēma tā pati vecā labā, ar ko 2012. gadā skandalozu slavu iemantoja Saeimas deputāts Dzintars Zaķis. Mašīna tiek fiktīvi eksportēta uz Lietuvu, tur to nopērk juridiska persona un pārdod atkal uz Latviju. Seko viena vai vairākas pārreģistrācijas Latvijā, arī uz fiktīvām firmām – kā kurā gadījumā, un galu galā mašīna nonāk pie īstā īpašnieka. Bet pievienotās vērtības nodoklis (PVN) par to valstij netiek nomaksāts. Nekaunīgākos gadījumos PVN pat tiek atprasīts no valsts, un tās ir patiešām lielas summas. Piemēram, Lexus modelis RX 450h atkarībā no komplektācijas maksā, sākot no 65 līdz pat 83 tūkstošiem eiro. Tātad PVN var sasniegt pat 15 tūkstošus eiro.
Toreiz, kad deputāts Zaķis, pērkot savu jauno Volvo, centās ietaupīt nepilnus astoņus tūkstošus un tika pieķerts, viņš atzina, ka, "rīkojoties kā uzņēmējs, ir pārkāpis tās ētikas normas, kas viņam būtu jātur augstā cieņā kā politiķim". PVN galu galā nomaksāja. Taču tā rīkojas tikai pieķertie.

Pagājušā gada nogalē VID saņēma veselu sarakstu ar to automašīnu Toyota un Lexus VIN (unikālais virsbūves numurs) un reģistrācijas numuriem, kas kopš 2015. gada sākuma līdz pērnās vasaras beigām tika izmantotas nodokļu apiešanas shēmās.

Avots ir anonīms, un tā sniegtā informācija jāpārbauda. Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), distancējoties no jautājuma par nodokļu nomaksu, kas nav tās kompetencē, apstiprina, ka visas dokumentos uzrādītās reģistrācijas patiešām notikušas. Mašīnu numuri un ar tiem veiktās darbības atbilst CSDD reģistra datiem. Dārgas automašīnas īsā laikā daudzkārt mainījušas īpašniekus, it kā nekavējoties pēc iegādes būtu tiem sagādājušas visdziļāko vilšanos. Piemēram, kāds Lexus NX deviņos mēnešos nomainījis septiņus saimniekus.

Kopumā sarakstā uzskaitīti 28 konkrēti Toyota un Lexus automobiļi ar piebildi – "un daudzi citi". Pavadvēstulē apgalvots, ka no 2011. līdz 2013. gadam īstenoti vairāk nekā 200 darījumu ar fiktīva eksporta pazīmēm. Detalizēti aprakstīta gan ģenerālā shēma, ko it kā atbalstot Amserv Motors, gan arī uzskatāmi iztirzāti atsevišķi konkrēti piemēri. 

Varam aprēķināt – ja PVN vienas automašīnas cenā veido apmēram 10 000 eiro, tad vairāk nekā 200 automašīnu gadījumā Latvijas valsts budžets zaudējis no diviem līdz 3,5 miljoniem eiro!

Reputācija šajā biznesā patiešām ir no svara. Tomēr uz konkrētiem jautājumiem Amserv Motors valdes loceklis Armands Vimba neatbild, un šī neatbildēšana ir saskaņota ar otru valdes locekli Intu Pērkonu. Uzņēmuma vadība nekomentē nedz dīvainos automašīnu reģistrācijas datus, nedz VID kontroles pasākumus, nedz arī saistībā ar iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem auto tirdzniecībā rosinātu kriminālprocesu, kas jau ieguvis plašu skanējumu. Amserv Motors atbildē tikai vispārīgi norādīts, ka uzņēmuma pozīcija kopš sarakstes novembrī nav mainījusies, proti, SIA Amserv Motors nekad nav veicis nodokļu shēmošanu un nav iesaistījies nodokļu shēmošanās.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 2. februāra, avīzē Diena!

Top komentāri

Ēriks
Ē
Es nopirku autiņu Amserva un mani jau divas reizes izsauca uz policiju. Man tur neoficāli teica ka es esmu lohs un tādu ir daudz.
un
u
Arī Dienas Biznesā šodien saraksts ar visādiem apšaubāmiem SIA kas iegādājas luksusa auto,kuru cena smērāmas 100000 EUR. Bet VID tik ķer tantiņas,kas reklāmas slejās tirgo adītas zeķes,lai varētu nopelnīt izdzīvošanai...
pirmklasnieks
p
Ja patiešām ir tā, ka ar šādām otklasnieka prātam saprotamām spēlītēm ir iespējams apit nodokļus... tad kaut kas nav kārtībā ar pašiem nodokļiem un to IZGUDROTĀJIEM. Kas atbild par likumdošanas brāķi?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas