Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
IZM nespēj skaidri pamatot, kāpēc valsts lielas naudas summas atvēl tieši motoru sporta atbalstīšanai, iegādājoties dārgas licences

Valsts budžeta miljoni motoru sporta stutēšanai

Valsts finansējums nacionālas nozīmes starptautiskajām rallija un motokrosa sacensībām pēdējos gados bijis ievērojami lielāks nekā citiem sporta pasākumiem. Diena apkopoja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Sporta departamenta direktora Edgara Severa sniegto informāciju par 2013.–2017. gada budžeta līdzekļiem, kas atvēlēti šādiem mērķiem, un secināja – kopumā rallijiem, rallijkrosiem un motokrosiem no valsts budžeta tērēti teju četri miljoni eiro, taču naudu atvēl arī Liepājas pašvaldība un Ceļu satiksmes un drošības direkcija (CSDD). To, kāpēc līdzekļus iegulda tieši šo sacensību rīkošanā, IZM skaidri pamatot nevar.

Kādas sporta federācijas vadītājs, kurš, baidoties par federācijas iespējām saņemt finansējumu nākotnē, piekrīt izteikties vien anonīmi, pauž neizpratni par finansēšanas kritērijiem, tik intensīvi atbalstot tieši motoru sportu. Arī Severs atzīst, ka "sporta nozares prioritāte nav atbalstīt motokrosu vai autosportu". 

Tā kā licences jāiegādājas uz vairākiem gadiem, šie pasākumi tiekot virzīti atsevišķi, un tas, vai finansējumu piešķirt, esot visas valdības lēmums. Severs piebilst, ka "tiek vērtēta ne tik daudz tā nozīme, ko tas dod Latvijas sporta attīstībai, jo realitātē ne tik daudzi ar autosportu vai arī motosportu nodarbojas", bet gan pasākumus izmanto kā ekonomiku veicinošu pasākumu un reklāmu valstij.

Šos iemeslus, kādēļ pasākumus vajadzētu atbalstīt, min arī rallija un rallijkrosa čempionātu organizējušā uzņēmuma RA EVENTS direktors Raimonds Strokšs. Viņš norāda – valstīm ir jācīnās, sevi daudzu gadu gaitā jāpierāda, lai iekļūtu tādos prestižos pasākumu kalendāros, kādos ir Latvija, turklāt bez tiem cilvēkiem, kas uz sacensībām ierodas klātienē, tiešraidi televīzijā ik gadu vēro 36 miljoni cilvēku, viņš argumentē. "Rallijkrosā mums bija vairāki tūkstoši ārzemju apmeklētāju, kas atbrauc uz Latviju, iztērē naudu, paliek viesnīcā," Strokšs uzskaita.

Informatīvajā ziņojumā, kurš tika izskatīts, pirms valdība pieņēma lēmumu ilglaicīgi atbalstīt rallijkrosa čempionātu, izvērtēti organizatora pieņēmumi par potenciālajiem ieņēmumiem valsts budžetā.

Redzams, ka IZM atturīgi vērtē prognozes par lielo ārvalstu skatītāju skaitu un norāda, ka licences iegāde nav sporta nozares prioritāte. Minēts arī tas, ka Nacionālās sporta padomes sēdē Finanšu ministrijai (FM) uzdots izvērtēt iespēju palielināt prognozētos valsts budžeta ieņēmumus 2016. gadā un turpmākajos gados, kad notiek sacensības. Tomēr FM pauda viedokli, ka "viena mikro notikuma īpaša izcelšana un pieskaitīšana kopējai prognozei nebūtu uzskatāma par labas prakses piemēru valsts budžeta ieņēmumu plānošanas kontekstā".

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 27.decembra, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas