Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Izraksta no slimnīcas ar pārstādītu cūkas nieri

No Masačūsetsas vispārējās slimnīcas trešdien izrakstīts 62 gadus vecs pacients, kuram sekmīgi veikta ģenētiski modificētas cūkas nieres pārstādīšana, vēsta BBC.

Līdz šim ģenētiski modificētu cūkas orgānu transplantēšanas mēģinājumi nav bijuši sekmīgi. Taču šīs pārstādīšanas līdz šim sekmīgā norise ļāvusi to zinātniekiem jau nosaukt par vēsturisku sasniegumu transplantācijas jomā.

Masačūsetsas vispārējā slimnīca ir Hārvarda Universitātes Medicīnas fakultātes lielākā slimnīca Bostonā.

Slimnīca izplatītajā paziņojumā pavēstīja, ka pacientam Ričardam Slejmenam bijusi nieru slimība galējā stadijā, tāpēc bija nepieciešama transplantācija. Ģenētiski modificētu cūkas nieri ārsti veiksmīgi transplantējuši viņam četras stundas ilgušā operācijā 16. martā. Niere R. Slejmena organismā pašlaik funkcionējot labi, un viņam vairs nav nepieciešama dialīzes procedūras veikšana.

2018. gadā viņam tika veikta miruša cilvēka nieres pārstādīšana, taču pērn tā vairs nefunkcionēja atbilstoši un nācās atsākt dialīzi. Tāpēc viņu ārstējošie ārsti ierosināja apsvērt cūkas nieres pārstādīšanu. Viņam pārstādītā cūkas niere modificēta uzņēmumā eGenesis, izņemot kaitīgus cūkas gēnus un pievienojot atsevišķus cilvēka gēnus, lai uzlabotu tās saderību ar cilvēka organismu.

R. Slejmens paziņojumā izteica cerību, ka sekmīgā transplantācija būs jauns sākums ne tikai viņam, bet arī daudziem citiem pacientiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits