Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ķīnas iedzīvotāju skaits pērn samazinājies jau otro gadu pēc kārtas

Ķīnas iedzīvotāju skaits pērn samazinājies jau otro gadu pēc kārtas, vēsta Associated Press, atsaucoties uz Ķīnas valdības vakar publicētajiem datiem. Tie rāda, ka 2023. gada beigās Ķīnā bija 1,409 miljardi iedzīvotāju – par 2,08 miljoniem mazāk nekā 2022. gada beigās.

Kā atzīmē BBC, šis samazinājums ir divreiz lielāks par samazinājumu gadu pirms tam, kad Ķīnas populācijas samazināšanās tika reģistrēta pirmo reizi 60 gadu laikā.

Reģistrēto nāves gadījumu skaits pērn valstī pieaudzis par 690 tūkstošiem un sasniedzis 11,1 miljonu. Šis pieaugums ir vairāk nekā divas reizes lielāks par mirušo skaita pieaugumu gadu pirms tam. Kā atzīmē AP, Ķīnas demogrāfi jau bija prognozējuši mirušo skaita pieaugumu to Covid-19 uzliesmojumu dēļ, kas sākās aizpagājušā gada beigās pēc ierobežojumu atcelšanas un turpinājās līdz pērnā gada februārim.

Savukārt jaundzimušo skaits pērn Ķīnā samazinājies jau septīto gadu pēc kārtas, atspoguļojot krītošos dzimstības rādītājus, kas kļūst par ilgtermiņa ekonomisko un sabiedrības problēmu valstī. Turpinās stabils populācijas novecošanas process, kas, pēc ekspertu domām, ar laiku var palēnināt ekonomisko izaugsmi un valsts iespēju ar mazāku strādājošo proporciju parūpēties par pieaugošo vecāku iedzīvotāju daļu.

Pērn piedzimušo bērnu skaits samazinājies par 540 tūkstošiem, piedzimuši ap deviņiem miljoniem bērnu, kas ir tikai puse no 2016. gadā dzimušajiem. Dzimstība ir samazinājusies līdz 6,39 uz tūkstoš iedzīvotājiem, tas esot līdzīgi kā tādās attīstītās Austrumāzijas valstīs kā Japāna un Dienvidkoreja.

Ķīnā dzimstības samazināšanās notiek jau desmitgadēm ilgi – pēc tam, kad pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados tika ieviesta strīdīgā viena bērna ģimenē politika, jo valdībai bija bažas par valsts pārapdzīvotību. 2015. gadā valdība šo politiku atcēla, atļaujot divus bērnus ģimenē, lai censtos apturēt iedzīvotāju skaita samazināšanos. Tika ieviestas dažādas iniciatīvas dzimstības veicināšanai ģimenes pabalstu veidā. 2021. gadā tālāk atcēla ierobežojumu, atļaujot trīs bērnus ģimenē

Daži eksperti prognozē, ka šogad populācijas samazinājums varētu būt mazāks, jo vairs nebūs tik lielas pandēmijas ietekmes un pēc ķīniešu kalendāra šis būs Pūķa gads, kas atbilstoši ticējumiem esot labvēlīgs bērnu dzemdēšanai, raksta China Daily .

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits