Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Pirmo reizi pasaulē tā dēvētā cūku gripa konstatēta kaķim

ASV Aiovas štata veterinārārsti paziņojuši, ka tā dēvētās cūku gripas analīzes izrādījušās pozitīvas kādam mājas kaķim, un tas ir pirmais gadījums pasaulē, kad jaunais, pandēmiju izraisījušais vīruss konstatēts kaķu dzimtas dzīvniekam.

13 gadus vecais kastrētais mājas runcis inficējies ar A(H1N1) vīrusu no saviem saimniekiem, jo divi no trijiem ģimenes locekļiem iepriekš bija inficējušies ar šo vīrusu.

"Šis ir pirmais mums zināmais kaķis, kas inficējies ar pandēmisko H1N1," teica veterinārās mikrobioloģijas profesora palīgs Brets Sponsellers, kurš palīdzēja ārstēt kaķi Aiovas štata universitātes Veterinārās medicīnas koledžā.

Kad bija izslēgti parastie respiratoro slimību cēloņi, universitātes un štata veterināri iepazinās ar kaķa saimnieku ģimenes slimības vēsturi un izteica pieņēmumu, ka iemesls varētu būt cūku gripa. Pēc piecas dienas ilgām pārbaudēm viņu bažas apstiprinājās.

"Tas bija svarīgs notikums, un visi to saprata," teica Sponstellers un piebilda, ka kaķa saimnieki ir izveseļojušies un kaķis saņem papildu šķidrumu un antibiotikas un labi atveseļojas.

Iepriekš kaķiem ticis diagnosticēts H5N1 vīruss, kas izraisa tā dēvēto putnu gripu, kura izplatās no mājputniem uz cilvēkiem, taču šo uzskata par pirmo gadījumu, kad ar cūku gripu inficējies kaķis, un tas var izraisīt pandēmiskas sekas.

Pēc Sponstellera teiktā, iespēja, ka slimais kaķis varētu inficēt ar A(H1N1) vīrusu cilvēkus vai citus kaķus, nav zināma, taču šķiet, ka tā nav liela.

Kaķa saimnieks, kurš strādā Aiovas veterinārajā skolā, vēlējies palikt anonīms un neatklāja sava mīluļa vārdu, teica Sponstellers.

"Mājdzīvnieki, kuriem ir ciešs kontakts ar slimniekiem, ir pakļauti riskam," teica Aiovas štata veterinārs Deivids Šmits. "Ieteicams novērot viņu veselību un pārliecināties, ka tiem nav saslimšanas pazīmju," teikts viņa paziņojumā.

Aiovas štata Sabiedrības veselības departaments atgādina iedzīvotājiem, ka ar H1N1 saslimušie cilvēki var inficēt ar vīrusu ne vien cilvēkus, bet arī dažus dzīvniekus.

Kopš vīrusa atklāšanas šā gada aprīlī no cūku gripas visā pasaulē miruši 5700 cilvēku, turklāt lielākā daļa nāves gadījumu - 4175 - reģistrēti abu Amerikas kontinentu reģionā, teikts Pasaules Veselības organizācijas publiskotajā paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits