Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ap Spānijas premjeru Rahoju savelkas apsūdzību korupcijā cilpa

Spānijā šonedēļ ar jaunu sparu uzliesmojis korupcijas skandāls, kurā iesaistīti daudzi valdošās konservatīvās Tautas partijas (PP) politiķi, arī premjerministrs Marjano Rahojs. Spāņu prese kārtējo reizi apgalvo, ka premjers un vairāki viņa kolēģi savulaik ir saņēmuši nedeklarētus maksājumus. Spiediens uz M. Rahoju, kurš vairākkārt ir noliedzis apsūdzības, palielinājies, jo beidzot ir sācis runāt bijušais PP finanšu pārraugs.

Partijas melnā kase

Labējais laikraksts El Mundo šonedēļ Spānijas Augstākajai tiesai iesniedza dokumentus, kas apliecinot, ka PP ir uzturējusi melno kasi, no kuras partijas politiķiem vairāku gadu garumā ir izmaksātas prāvas naudas summas. Dokumentu kopijas bija publicētas uz pagājušās svētdienas avīzes numura vāka.

Dokumentos redzams saraksts, kurā ar roku ir ierakstīti augsta ranga PP biedru vārdi, kam pretī norādīti skaitļi, kas, visticamāk, esot naudas daudzums, ko ir saņēmuši politiķi.

El Mundo apgalvo, ka M. Rahojs no 1997. līdz 1999. gadam, kad viņš ieņēma iekšlietu ministra posteni Hosē Marijas Asnara valdībā, ir saņēmis slepenus maksājumus skaidrā naudā. Dokumentos norādīts, ka 1998. gadā viņš divos maksājumos ir saņēmis 12,6 tūkstošus eiro (8,82 tūkstoši latu).

Janvārī līdzīgu dokumentu kopijas publicēja Spānijas lielākais laikraksts El Pais. Tajos figurēja daudzu vadošo PP politiķu un pazīstamu uzņēmēju vārdi, kā arī vairāku celtniecības uzņēmumu nosaukumi. Izdevums apgalvoja, ka celtniecības uzņēmumi laika posmā no 1990. līdz 2008. gadam ir maksājuši PP politiķiem par to, ka tiem ir izgādāti valsts un pašvaldību pasūtījumi.

Starp iespējamiem saņēmējiem regulāri parādījās arī premjera M. Rahoja vārds. Viņa kabatā no 1999. līdz 2008. gadam ik gadu esot ieripojuši 25 tūkstoši eiro (17,5 tūkstoši latu), kurus viņš neesot deklarējis ieņēmumu dienestā un par kuriem nav samaksāti nodokļi.

Vairs nespēj būt lojāls

Gan pēc El Pais, gan El Mundo publikācijām PP vadība ir noliegusi partijas melnās kases eksistenci. «Tautas partija atkārto, ka tā neko nezina par šiem dokumentiem vai to saturu, un nekādā ziņā neatzīst tos par šīs politiskās organizācijas rēķiniem,» teikts partijas šīs nedēļas paziņojumā.

Skandāla centrālais «varonis» ir partijas bijušais kasieris Luiss Barsenass, kurš pašlaik atrodas apcietinājumā saistībā ar apsūdzībām par nezināmas izcelsmes naudas glabāšanu un atmazgāšanu. Viņš iepriekš noraidīja publicēto dokumentu autentiskumu, bet nupat intervijā El Mundo atzinies, ka tie ir īsti.

L. Barsenass, kurš PP finanses pārraudzīja gandrīz 30 gadu, apgalvo, ka partija 20 gadu sistemātiski ir pārkāpusi politisko organizāciju finansēšanas likumus, saņemot nelikumīgus ziedojumus. Viņš sacīja, ka iepriekš melojis par PP melnās kases esamību, jo vēlējies būt lojāls pret M. Rahoju un partiju, bet nu vairs nespējot sevi piespiest viņus aizsargāt.

L. Barsenasa pēkšņās atklāsmes, visticamāk, ir saistītas ar sarūgtinājumu, ka partija, kurai viņš savulaik uzticīgi kalpoja, nevēlas izrādīt viņam atbalstu.

Opozīcijā esošā Sociālistu partija ir pieprasījusi M. Rahojam sniegt paskaidrojumus par pēdējām publikācijām, kas vēl vairāk iedragās jau tā zemos PP un valdības reitingus. Pēdējās aptaujas liecina, ka pašlaik par PP balsotu tikai 23% balsstiesīgo, bet M. Rahojam neuzticas 86% spāņu, raksta The Financial Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits