Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lietuvas prezidents: Putina teritoriālās ambīcijas neapmierinās ne Ukraina, ne Baltijas valstis, ne Polija

Ne Ukraina, ne Baltijas valstis, ne Polija nespēs apmierināt Krievijas diktatora Vladimira Putina teritoriālās ambīcijas, tāpēc Eiropa neizvairīsies no plašāka kara, pasīvi vērojot asinsizliešanu no malas, trešdien vizītes Parīzē laikā paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.

Atklājot Parīzes Aizsardzības un stratēģijas forumu, kas Francijas galvaspilsētā pulcē politiskos un militāros līderus, Nausēda uzsvēra, ka fundamentāla kļūda ir ticība, ka Putina vadīto Krieviju var nomierināt, atdodot tai teritoriju.

"Nē, no plašāka kara Eiropā neizdosies izvairīties klusējot un neiejaucoties Krievijas asinsizliešanā Ukrainā. Tāpat kā Čehoslovākija nenomierināja Hitleru, arī Ukraina neapmierinās Putinu. Ne Baltijas valstis, ne Polija arī viņu nenomierinās. Šobrīd neviena no Eiropas valstīm nav drošībā," uzsvēra Lietuvas prezidents.

Viņš arī aicināja nepaļauties uz ideju, ka Rietumu demokrātijas var būt drošībā zem kodollietussarga, kamēr tās ieskauj "tirānijas okeāns".

"Ja mēs nespēsim apturēt Krievijas agresiju Ukrainā, Krievija vēl agresīvāk paplašinās savu ietekmi Āfrikā, Tuvajos Austrumos, Āzijā un Latīņamerikā," uzskaitīja Nausēda, piebilstot, ka "mūsu drošības cena pieaugs. Tā var kļūt nepanesama".

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka Rietumu neizlēmība "veicina Putina ambīcijas un viņa vēlmi pēc vēl vairāk". Nausēda atsaucās arī uz Putina interviju bijušajam ASV telekanāla "Fox News" raidījuma vadītājam Takeram Karlsonam, uzsverot, ka Krievijas līderis "atklāti attaisnojis nacistiskās Vācijas agresiju" un ka bijušais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, viņaprāt, "atklāti draud ar Ukrainas tautas genocīdu".

Lietuvas prezidents atgādināja, ka gandrīz katru dienu dažādos Krievijas vadības līmeņos tiek izteikti draudi Rietumvalstīm par iznīcināšanu kodoluzbrukumā.

"Taču šos paziņojumus nevajadzētu uztvert vieglprātīgi, nenovērtēt. Mēs jau iepriekš esam tik ļoti kļūdījušies. Nevienam no šiem draudiem nevajadzētu mūs iebiedēt vai paralizēt mūsu rīcību. Gluži pretēji, tiem vajadzētu mūs mobilizēt," aicināja Nausēda.

Viņš uzsvēra, ka Rietumvalstu kopējā ekonomika ir 20 reižu lielāka par Krievijas ekonomiku un Rietumu aizsardzības izdevumi ir gandrīz trīsarpus reizes lielāki par Krievijas un Ķīnas kopējiem izdevumiem. Viņš arī sacīja, ka Rietumiem ir attīstītākas tehnoloģijas.

"Krievija pati neapstāsies, to var tikai apturēt. Un mums būtu labāk apturēt Krieviju Ukrainā, un darīt to agrāk nekā vēlāk. Tāpēc, ka, jo ilgāk tas turpināsies, jo dārgāk tas mums visiem izmaksās. Palīdzēt Ukrainai uzvarēt - panākt uzvaru - nozīmē saražot pietiekami daudz munīcijas, ieroču un ekipējuma un piegādāt tos laikus," teica Nausēda.

Viņš uzsvēra Rietumvalstu atbildību palielināt izdevumus aizsardzībai, lai nodrošinātu finansējumu ilgtermiņa iepirkumiem un stimulētu aizsardzības rūpniecību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits