Laika ziņas
Šodien
Pērkona negaiss
Rīgā +21 °C
Pērkona negaiss
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Pret Lielbritānijas Aizsardzības ministriju vērsts kiberuzbrukums

Pret Lielbritānijas Aizsardzības ministriju vērsts plašs kiberuzbrukums, kas saistīts ar bruņoto spēku pārstāvju vārdiem un maksājumu informāciju, otrdien apstiprināja Lielbritānijas darba un pensiju ministrs Mels Straids.

Straids pavēstīja, ka kiberuzbrukums noticis sistēmai, kuru pārvalda ārpakalpojumā nolīgts uzņēmums, taču ministrs uzsvēra, ka tā "ir ļoti nopietna lieta".

Bijušais ministrs Tobiass Elvuds atzina, ka pret trešās puses nodrošināto algu sistēmu, kuru izmanto Aizsardzības ministrija, ir vērsts kiberuzbrukums un tas līdzinās Ķīnas īstenotajiem.

"Uzbrukums vārdiem un dienējošo maksājumu informācijai algu sistēmā norāda uz Ķīnu, jo tā var būt daļa no plāna, stratēģijas, lai redzētu, kuru var šantažēt," Lielbritānijas sabiedriskajai radiostacijai BBC teica Elvuds, kurš pats ir bijis karavīrs un savulaik vadījis parlamenta aizsardzības komisiju.

Datu drošības pārkāpums atsevišķos gadījumos ietvēris karavīru un bijušo karavīru dzīvesvietas adresi.

Ministrs Straids televīzijas kanālam "Sky News" teica, ka Aizsardzības ministrija uz kiberuzbrukumu reaģējusi ļoti ātri un datubāze atslēgta no tiešsaistes.

Tomēr viņš uzsvēra, ka pagaidām valdība Pekinu nevaino, jo Ķīnas iesaiste ir tikai pieņēmums.

Lielbritānijas valdība martā apsūdzēja Ķīnu par kiberuzbrukumu Vēlēšanu komisijai un deputātu elektroniskā pasta kontiem.

Kiberuzbrukums Vēlēšanu komisijai tika atklāts 2022.gada oktobrī, taču hakeri pirmo reizi komisijas sistēmām bija spējuši piekļūt vairāk nekā gadu agrāk.

Ķīna apsūdzības kiberuzbrukumos noraida kā "ļaunprātīgu nomelnošanu".

Jūnijā tehnoloģiju uzņēmuma "Google" meitaskompānija "Mandiant" paziņoja, ka hakeri, kuriem ir nepārprotama saistība ar Ķīnu, ir organizējuši plašu kiberspiegošanas kampaņu, vēršoties pret Pekinu interesējošām valdības institūcijām.

Arī Vašingtona bieži ir apsūdzējusi Pekinu par kiberuzbrukumiem ASV mērķiem.

Pagājušajā mēnesī divi Lielbritānijas pilsoņi, tajā skaitā bijušais Lielbritānijas parlamenta pētnieks, Londonā stājās tiesas priekšā apsūdzībās par spiegošanu Ķīnas labā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits