Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Spānijas premjers ar sociālistu līderi runā par potenciālo koalīciju

Spānijas premjerministrs konservatīvās Tautas partijas (PP) līderis Marjano Rahojs trešdien tikās sarunās par potenciālo koalīcijas līgumu ar sociālistu līderi Pedro Sančesu.

PP svētdien notikušajās parlamenta vēlēšanās saņēma visvairāk balsu, tomēr nespēja nodrošināt absolūto vairākumu likumdevēju sapulcē. Sociālisti ierindojās otrajā vietā.

Līdz ar Rahoja un Sančesa sarunām aizsākas smags un, domājams, sarežģīts koalīcijas sarunu cikls.

Rahojam valdības veidošanas procesā ir pirmā roka, tomēr līdzšinējā premjera iespējas ir ierobežotas.

Vēlēšanu rezultātā sarukusi PP un sociālistu pārstāvniecība parlamentā, savukārt vērā ņemami panākumi bijuši vēlēšanu debitantiem - kreiso ekstrēmistu partijai Podemos (Mēs varam) un liberālajai partijai Ciudadanos (Pilsoņi).

Pirms Rahoja un Sančesa tikšanās Ciudadanos aicināja noslēgt trīspusēju vienošanos.

Ciudadanos arī minējusi, ka balsojumā parlamentā par jaunu PP valdību varētu atturēties. Tiesa gan, arī tad PP nebūs pietiekami daudz balsu, lai izveidotu valdību.

Kā šķiet, Rahojam būs teju neiespējami izveidot valdību bez sociālistu atbalsta vai vismaz bez viņu solījuma balsojumā atturēties.

Tomēr vairākas augsta ranga sociālistu amatpersonas norādījušas, ka partijai vajadzētu palikt opozīcijā, un uzstājušas, ka tai nevajadzētu piedalīties Rahoja vai PP vadītā valdībā.

Ciudadanos norādījusi, ka vajadzētu risināt trīspusējās sarunas, kurās nepiedalītos Podemos.

Arī Rahojs noraidījis iespēju par Podemos kā iespējamiem sarunu partneriem, daļēji arī aiz šī politiskā spēka nostājas Katalonijas jautājumā. Podemos atzinusi, ka Katalonijai jādod tiesības rīkot neatkarības referendumu. Citas partijas šādu nostāju kategoriski noraida.

Sociālistiem, kas jau zaudē atbalstu Podemos dēļ, nākas arī ņemt vērā to, kas noticis ar Grieķijas savulaik vareno centriski kreiso partiju Pasok - šī partija strauji sāka zaudēt popularitāti pēc tam, kad 2012.gadā pievienojās centriski labējās partijas "Jaunā demokrātija" vadītajai valdības koalīcijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits