Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Tusks: Lielbritānijai pirms sarunām par nākotni ir jānokārto pagātne

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks paziņojis, ka Lielbritānijai vispirms jānokārto Brexit galvenie "cilvēku, naudas un Īrijas" jautājumi un tikai tad var sākties sarunas par turpmākajām attiecībām.

Vēstulē Eiropas Savienības (ES) 27 dalībvalstu līderiem, izņemot Lielbritānijas, Tusks uzsvēra, ka pirms sarunām par nākotni ir jānokārto pagātne.

Viņš sacīja, ka vienīgā iespējamā pieeja ir sadalīt sarunas fāzēs ar nosacījumu, ka Lielbritānijai vispirms jāpanāk pietiekams progress izstāšanās sarunās un tikai pēc tam var sākties sarunas par nākotni.

Londona vēlējās abas sarunas vienlaicīgi.

ES par galvenajiem jautājumiem uzskata Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu likteni un Lielbritānijas pilsoņu statusu ES; Lielbritānijas izstāšanās "rēķinu", kas aplēsts uz 60 miljardiem eiro; un robežas statusu starp Lielbritānijai piederošo Ziemeļīriju un ES dalībvalsti Īriju.

"Runa nav tikai par taktiku, bet - ņemot vērā ierobežoto laiku, kurā mums jāpabeidz sarunas - tā ir vienīgā iespējamā pieeja," vēstulē paziņoja Tusks.

"Un mums jābūt gataviem aizstāvēt šo loģiku gaidāmajās sarunās," viņš piebilda.

Vācijas kanclerei Angelai Merkelei un Lielbritānijas premjerministrei Terēzai Mejai ceturtdien izvērtās asu vārdu apmaiņa par gaidāmajām Brexit sarunām, kas ilgs divus gadus un noslēgsies ar Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES 2019.gada martā.

Merkele paziņoja, ka Lielbritānijai nevajadzētu lolot ilūzijas par labvēlīgu attieksmi, uz ko Meja atbildēja, pārmetot pārējām bloka 27 dalībvalstīm nostāšanos pret Londonu.

27 ES dalībvalstis, izņemot Lielbritāniju, sestdien samitā apspriedīs vadlīnijas "Breksita" sarunām, tostarp to, vai atbalstīt automātisku Ziemeļīrijas dalību blokā pēc Lielbritānijas izstāšanās gadījumā, ja Ziemeļīrija izdomās apvienoties ar Īriju, atklāja kāds avots Eiropadomē.

Gaidāms, ka Īrija samitā lūgs pārējās dalībvalstis atbalstīt šo ideju.

Top komentāri

Eiropas līgums
E
paredz, ka ja 2 gadu laikā puses nav vienojušas, tad nav nekāda līguma. Eiropas līgums zaudē spēku un tad katra puse var rīkoties pēc saviem ieskatiem. Anglijai nekas nav jāsaskaņo ar Eiropu, Eiropai nekas nav jāsaskaņo ar Angliju. Katram ir savi likumi.
oskars
o
Ja angli patrieks ES pilsonus , vai vinu vieta naks musulmani ,ar kuriem ir pilna Londona ?? Diez vai ,vini labak dzivo uz pabalstiem , bus problemas , bet ta nav musu darisana , mums savu problemu ir vairak neka vajag ...
hmm
h
Anglijā dzīvo 3,5 miljoni ES pilsoņu. Smieklīgi būs, ja Tusks panāks, ka viņus patrieks no Anglijas. Varēs pateikties Tuskam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits