Vārītais olu krēms
Gards un maigs krēms, kuru var izmantot pēc vēlēšanās – cept kafijas maizītes ar rauga mīklu un olu krēma pildījumu, pildīt smilšu mīklas vai kārtainās mīklas groziņos kopā ar kādu ievārījumu un svaigām ogām, smērēt iekšā Napoleona stila kūkās un tā tālāk. Lai garšīgi!
Pagatavošanas laiks: 15 minūtes (+ atdzesēšanas laiks)
Sarežģītības pakāpe: nekā sarežģīta
Daudzums: katliņš ar krēmu
Sastāvdaļas:
- 5 olu dzeltenumi
- 5 ēd. k. cukura
- 2 ēd. k miltu
- 600 ml piena
- sēkliņas no ½ vaniļas pāksts, ja vēlas
Olu baltumus var izmantot, izcepot kādu Pavlovas kūku vai bezē cepumiņus.
Pagatavošana:
1. Atdala olu dzeltenumus no baltumiem. Dzeltenumus liek katliņā ar kvalitatīvu, biezu dibenu, pieber cukuru un nedaudz sakuļ.
2. Tad iesijā miltus un vienmērīgi iemaisa tos olu maisījumā. Pēc tam pakāpeniski pievieno un iemaisa pienu.
3. Liek katliņu karsēties uz vidējas uguns un, lēni un nepārtraukti maisot vienā virzienā, gaida, līdz krēms sāks biezēt un uzmetīs burbuli. Tas notiks diezgan ātri. 4. Kad krēms sāk burbuļot, kādu pusminūti vēl ļauj tam notikt, nepārtraucot maisīšanu. Tad noliek katliņu malā, lai krēms atdziest, un tālāk lieto pēc ieskatiem.
Olu kultenis kēksiņu formās
Ļoti gards un gaisīgs olu ēdiens, kuru ir patiešām vienkārši pagatavot. Var cept vienā cepamformā, bet var arī porciju veidā kēksiņu formās. Es izmantoju silikona formiņas, kas nodrošina to, ka gatavais kultenis nepiecepsies pie maliņām un viegli nāks no formām ārā.
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 10 kēksiņu formām
Sastāvdaļas:
- 5 olas
- 300 ml piena
- sāls, svaigi malti pipari (labāk baltie) pēc garšas
- šķipsna svaigi rīvēta muskatrieksta
- pa saujiņai saldētu zaļo zirnīšu un pākšu pupiņu
Pagatavošana:
1. Olas iešķiļ bļodā, pielej pienu un ar dakšiņu samaisa – kult nevajag, bet gan kārtīgi samaisīt, lai dzeltenumi sajaucas ar baltumiem un pienu puslīdz viendabīgā masā. Pieber sāli, piparus, svaigi rīvētu muskatriekstu pēc garšas.
2. Kēksiņu formās var iepilināt mazliet eļļas, bet var arī to nedarīt – sanāk vienādi labi. Katrā formiņā ieber mazliet zirnīšu un pākšu pupiņu, sagrieztas mazos gabaliņos.
3. Lej formiņās olu masu gandrīz līdz malām – cepoties tā mazliet celsies.
4. Liek formiņas uz cepešplātes un šauj iekšā 200 grādos sakarsētā cepeškrāsnī uz 20–25 minūtēm – laiks atkarīgs no krāsns. Jāskatās – kad virsiņas sāk zeltaini brūnēt, ir gatavs!
Cepšanas laikā krāsns durtiņas labāk nevirināt!