Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viegli smagā artilērija

Kā jūs uztvertu visu šobrīd apkārt notiekošo, ja tā būtu tikai filma? Vai teātra izrāde? Vai cēliena beigās aplaudētu, kājās stāvot, un sauktu bravo? Vai arī sastingtu krēslā, nespējot saprast, ka esat atgriezušies realitātē un var mierīgi uzelpot?

Kad sāku domāt par to absurdu, vājprātu, meliem un propagandu, kas notiek pasaulē, ir sajūta, ka skatos sirreālu lugu, SestDienai atzīst aktrise Ieva Segliņa. Jā, tikai ar īstām asinīm, īstām sāpēm, traģēdijām, arī muļķību un neizdarību, kas tīši vai netīši tik bieži nodara pāri. Tomēr lielākā daļa cilvēku sēž un par to aplaudē. "Ko man darīt? Kad par to sāku runāt, iekšēji sāku vārīties, bet ko es varu mainīt?" jautā aktrise.

Banāli, protams, būtu teikt, ka par to būtu jāaizdomājas katram. Tikpat banāli – aicināt tomēr nenorobežoties savā mazajā burbulī, bet tā vietā – tieši otrādi – censties padarīt vismaz to pasauli, kas apkārt, kaut mazliet labāku. Un tomēr. Ko tad mēs varam darīt? Ko varam pasākt pret tiem "lielajiem" cilvēkiem, kas spaida sarkanās pogas un lemj par mums visiem? Vēl trakāk – ko varam darīt pret dabas spēku, nereti tik varenu un lielu, ka cilvēka prāts, pat gadu desmitiem meklējot, nevar atrast adekvātu risinājumu, ar ko tam stāvēt pretim?

Taču, izrādās, uz to ir atbildes – pat vairāk, nekā pirmajā mirklī varētu šķist. Vispirms – jokot. Nu jau pat ar pētījumiem pierādīts, ka tas strādā labāk nekā lielgabali. Varbūt Latvijā vērts to attīstīt – laba humora izjūta nudien nekad nevienam nav traucējusi. Pat vairāk – lai gan tas vēl oficiāli nav pierādīts, tiešām ticu, ka joki un anekdotes, klusi smiekli tur, kur nedrīkstēja runāt skaļi, nereti ļāva izdzīvot un pārdzīvot arī tiešām nospiedošus laikus mūsu nebūt ne senajā vēsturē. Galu galā – ne velti Alberta Legzdiņa un viņa Piecīšu dziesmas joprojām kaut kur galvā tiek dungotas, kādam liek pasmaidīt un ar savu vieglumu saglabāt sevī to slaveno latvisko sīkstumu arī grūtā brīdī.

Un pat ja visu, piemēram, dabas netveramo spēku, kas katru gadu liek upēs lēni un draudīgi kustēt lediem, neglābjami applūdinot arī mājas, ar anekdotēm vien uzvarēt nevarēs, tomēr gaišāku skatu uz dzīvi tas saglabāt ļaus. Ja ne vairāk, vismaz to izrādi, kas notiek apkārt, no drāmas un traģēdijas pārvēršot sadzīviskā komēdijā, kur viss, ja ne sākas, tad vismaz beidzas ar skanīgiem smiekliem.

Šīs SestDienas, 24. - 30. marta, numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Mācos būt bezkaunīga. Aktrise Ieva Segliņa sāk aizmirst, kā jāpavedina, kad esi nepilngadīga, gūst baudu, mēģinot izrādi par pašiznīcināšanos, un atklāj, kam nevajadzētu iet uz pirmizrādēm.

FOKUSĀ. Līdz ceļiem Pļaviņās. Automašīnu vietā ielās motorlaivas, glābšanās pa logu, lielā ledus dunoņa – katram Pļaviņu iedzīvotājam ir savs stāsts, kas saistīts ar plūdiem, kaut no šādas birkas pilsēta grib tikt vaļā. Kā ir dzīvot vietā, kur katru gadu pavasarī nākas rēķināties ar ūdeni vismaz līdz lievenim? Turklāt speciālisti atzīst - Latvijā no plūdiem līdz galam neizdosies izvairīties nekad.

IN MEMORIAM. Es esmu letiņš, un tas ir kaut kas. Čikāgas piecīšu dvēsele Alberts Legzdiņš bija viens no nozīmīgākajiem cilvēkiem latviešu trimdas sabiedrībā, viņa dziesmas vienoja latviešus visā pasaulē, atbalsojoties ne tikai trimdinieku, bet arī to sirdīs, kas atradās aiz dzelzs priekškara.

TĒMA. Joks lietderīgāks par lielgabalu. Ne tikai nopietnību, bet arī visvecākos jokus var apzināti izmantot, lai ietekmētu sabiedrības noskaņojumu un viedokli gan par konkrētiem līderiem, gan veselām valstīm. Joku izmantošanu šādiem mērķiem Krievijā nule izpētījuši Latvijas speciālisti.

POLITIKA. Ķirša otrais mēģinājums. Kāds Rīgas mēra kandidāts ir basketbola laukumā un kāds Zemessardzes formā? Starts Rīgas domes vēlēšanās ir nozīmīgs Vienotības nākotnei, kas saraksta līderim uzliek divkāršu atbildību. Politiķa lielākais trūkums - viņu nepazīst un vēlēšanu maratonā viņam līdzās pagaidām neredz spēcīgu komandu. Ar Ķirša portretu SestDiena sāk rakstu sēriju par Rīgas mēra krēsla pretendentiem.

VIEDOKĻU SADURSME. Vai atbalstāma ideja par pensiju fondu naudas piesaisti ceļu remontam? Par un pret – Latvijas Pašvaldību savienības vecākais padomnieks Māris Pūķis un SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis.

PSIHOLOĢIJA. Sīkumi ikdienas uzlabošanai. Kā mūsdienu steidzīgajā ritmā nepalaist garām labo un tikt galā ar mūžīgo stresu un drūmumu? Ikdienā iemācīties ne tikai novērtēt, bet vispirms jau vispār pamanīt mazās lietas, kuras, lai arī it kā ir sīkumi, bieži var darīt mūs laimīgus. Daži paņēmieni un ieteikumi, kas neko nemaksā, bet ļauj padarīt jebkura ikdienu pozitīvāku un krāsaināku.

CEĻOJUMS. Ar tukšām villām un pipariem. Baltu smilšu pludmales, neskartas tropu salas un seni tempļi līdzās pamestām villām, nabadzībai un ik uz soļa izliktiem aicinājumiem ziņot par bērnu seksuālo izmantošanu – lai cik pretrunīgi, to visu var saukt par Kambodžas dienvidu puses vizītkarti.

Kā arī PERISKOPS, PRIEKŠĀ, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, KROGS UZ PAPLĀTES, SestDienas VAKARIŅAS, SMADZEŅU KU(S)TINĀŠANA, SVAIGI, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

 

Top komentāri

Kamēr dungos
K
''Čikāgas piecīšus'', nevis ''Dievs, svētī Latviju', dzīve no drāmas allaž traģēdijā izbeigsies, jo nav nekā jauna zem saules, un tas kas ir, ir bijis jau sen, un nebūs jauns rīt, un cilvēku dzīves aizrit kā ēnas, ja tajās nav cerības, bet bez Kristus krusta citas cerības NAV un NEBŪS. Tādas nu reiz ir likumsakarības, pēc kādām Radītājs šo pasauli veidojis. LOVE ME TENDER nav artilērija, tomēr, kā stimuls - derīgs, ko neteikšu par - ''kā man garšo alus'', kaut vai tāpēc, ka alus man nekad nav garšojis un negaršo. Tad jau drīzāk ''Krušons''. (-vārds-)
Viedoklis
V
Baidos, ka kundzīte ir nedaudz panaiva un neaptver, visu šīs pasaules procesu vadīšanai pielietoto līdzekļu, metožu un instrumentu bieži vien izsmalcināti nelietīgo raksturu. Jaunākā paaudze jau vispār ir tik viegli ietekmējama, vadāma un organizējama, ka atliek tikai rūgti pasmaidīt. Autorei sava redzes loka paplašināšanā vajadzētu papētīt kaut vai par dažiem nedaudz procesu virzīšanai atklātiem instrumentiem, piemēram, wikileaks sakarā. Kaut arī tas no lielās puzles ir tikai maza kopējās ainas procentu simtdaļa. Tikai jāņem vērā, ka aizskatot pārāk lielas intereses, vari nonākt to personu lokā, kurus nolemj vienā vai otrā veidā izdzēst. Tā sakot par biedinājumu citiem..
Pent hause
P
Teātra izrāde, kurā iet bojā simtiem tūkstošu. Teātra izrāde, kurā elementāri visbezkaunīgākā veidā, izmantojot atklātās tehnoloģijas tautas un klani tiek sarīdīti savā starpā vai saasinātas attiecības tik lielā mērā, ka tās tiek risinātas ar cilvēku galēšanas palīdzību. Šajā ziņā, ja tā var teikt k-gs, šiklgrūbers ir tikai bijis naivi neaptēsts neandertālietis pret mūsdienu 87 izstrādātajām teorijām un to īstenotājiem varas pārņemšanā atsevišķos reģionos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pavasara konstruktors

Domājot par pavasari, neizbēgami nāk prātā kustība – asnu spraukšanās no zemes, pumpuru sprādzieni, augšana un tiekšanās pret gaismu. Un tāpēc šķiet, ka pavasarī arī mākslā tik ļoti iederas deja, it ...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata