Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Gan smaržo, gan ož

Ieejot virtuvē, kur gatavotajam ēdienam tiek pievienots ķiploks, vairākums cilvēku labpatikā dziļi ievelk gaisu un izbauda aromātu, taču, sastopot cilvēku, kurš tikko ēdis ķiploku, nepatikā novēršas un cenšas ieturēt distanci. Kādēļ gan viens produkts un tā radītā smarža spēj izraisīt diametrāli pretējas reakcijas?

Atbilde meklējama ķīmiskajās vielās. Sasmalcinot ķiplokus, kas pārtikā tiek izmantoti jau vairāk nekā 5000 gadu, izdalās reibinošs ķīmisko vielu savienojumu sajaukums, ko sauc par sulf īdiem. Ohaio štata universitātes Pārtikas zinātnes un tehnoloģiju katedras vadītāja Šerila Baringere portālam LiveScience skaidro, ka šīs gaistošās molekulas piešķir ķiplokiem "atšķirīgu, asu ķiplocīgumu". Kad gatavojam ķiplokus, sulf īda molekulas paceļas gaisā un piepilda telpu ar patīkamo aromātu. Bet, kad ieliekam garšaugu mutē, gaistošās vielas nonāk degunā.

Savukārt sliktā elpa rodas, kad ēdiens nonāk vēderā. Tur kuņģa sula sadala ķiplokus, atbrīvojot sulf īdus, kā arī vitamīnus un minerālvielas. Lielākā daļa no šīm molekulām nonāk zarnās papildu apstrādei, bet viena niecīga molekula, ko sauc par alilmetilsulf īdu (AMS), ir pietiekami maza, lai izslīdētu caur kuņģa gļotādu un nonāktu asinsritē. Cirkulējot gar plaušām, AMS tikpat viegli iziet cauri membrānām, kas skābekli un oglekļa dioksīdu ielaiž ķermenī un izvada no tā. Izelpojot no plaušām ogļskābo gāzi, cilvēks atbrīvo arī ķiploku AMS. Šis nepatīkamais efekts var ilgt pat 24 stundas. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Baltija nav NATO ķirzakas aste

Atvaļinātais vēstnieks Gints Jegermanis par jaunās ārlietu ministres lielāko izaicinājumu, stratēģisko kļūdu pēc "valodas referenduma" un par to, cik ilgi pastāvēs Krievijas draudi.

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata