Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Traucējošie miega cikli

Zinātnieki izskaidrojuši, kādēļ pat pēc ilgas gulēšanas brīvdienās cilvēki mēdz justies noguruši.

Gadumijas garās brīvdienas kombinācijā ar dzestrajiem laikapstākļiem šķietami bija ideāli piemērotas ilgākai pagulēšanai no rītiem un spēku uzkrāšanai jaunam darba cēlienam. Bet vai patiešām visiem izdevās kārtīgi atpūsties? Par spīti vairāk miegam atvēlētām stundām daudzi cilvēki sūdzas par neizgulēšanos un tukšākiem enerģijas krājumiem brīvdienās, un viņu teiktajam piekrīt arī pētnieki. Tie noskaidrojuši, ka brīvajās dienās cilvēkiem neizdodas atjaunot darba nedēļā iztērētos spēkus, pat ja viņi pavada gultā pusi dienas. Pie vainas esot miega cikli.

Katrs miega cikls sākas ik pēc 80 līdz 100 minūtēm, tāpēc vienas, divu vai trīs stundu pievienošana nakts miegam nebūt nenozīmēs pamatīgu izgulēšanos. Daudz svarīgāk ir pamosties piemērotākajā miega fāzē. Un, tā kā parasti cilvēks savus miega ciklus nepārzina, ieplānot mošanos precīzi īstajā laikā ir ārkārtīgi grūti. 

PAMOSTIES PAREIZĀ CIKLĀ

Katrā miega ciklā ir pavisam četras fāzes. Pirmā ir agrīnā stadija, kad ķermenis tikko sāk iemigt. Tam seko viegls miegs, kurā tiek regulēta sirdsdarbība un elpošana un pazeminās ķermeņa temperatūra. Trešais posms ir dziļais miegs, kad smadzenes var nostiprināt jaunas atmiņas un nodot tās ilgstošai uzglabāšanai. Šai fāzei raksturīgi lēni elektriskie viļņi, kas monitorā izskatās kā nevienmērīgi izkliedēti kalni pretstatā cieši sablīvētām virsotnēm un ielejām, kas attēlo smadzeņu viļņus nomoda laikā. Šī ir visdziļākā miega fāze, un cilvēka pamodināšana tajā ir ļoti slikta ideja. Izraušana no dziļā miega visvairāk ietekmē pašsajūtu nākamajā dienā.

Ceturtā un noslēdzošā fāze ir ātro acu kustību miegs jeb REM, kura laikā elektriskā aktivitāte smadzenēs izskatās ļoti līdzīga tai, kāda tā ir nomodā, tādēļ mošanās notiek organiski un viegli. Arī REM miega laikā smadzenes konsolidē atmiņas un nostiprina tās ilgtermiņa atmiņā. Tā ir arī fāze, kurā redzam lielāko daļu sapņu. Turklāt sapņošana atspoguļojas cilvēka uzvedībā – var raustīties seja, kustēties acis aiz aizvērtajiem plakstiņiem un saspringt žokļa kauls. Pirmais REM miega cikls ir diezgan īss, apmēram 10 minūšu, taču katrs nākamais kļūst garāks.

IERADUMUS LABĀK NEMAINĪT

Vienas nakts laikā visi četri cikli parasti atkārtojas četras vai piecas reizes, un katrs cikls kopumā ilgst aptuveni 90 minūšu. Tādējādi optimālais miega ilgums ir apmēram septiņas ar pusi stundas.

"Ja pamostaties, kad esat dziļā miega stadijā, esat ļoti nomākts, apmulsis un tas, kurš jūs pamodināja, var dabūt trūkties. Bet, ja pamostaties no REM miega, tad jūtaties daudz labāk atpūties, gatavs ķerties pie dienas darbiem. Tas ir tāpēc, ka REM miega laikā smadzenes ir ļoti aktīvas un pāreja uz nomodu notiek vienmērīgāk," miega ciklu ietekmi portālam MailOnline komentē miega pētniece un psiholoģe no Dienvidkarolīnas Universitātes Aleksandrija Renoldsa. 

Zinātnieki mudina paturēt prātā, ka veselībai par labu nenāk ne neizgulēšanās, ne arī pārāk ilga gulēšana. Tādēļ vislabāk esot censties visas dienas gulēt aptuveni vienādi ilgi. Tas dos iespēju ķermenim izstrādāt optimālu miega ritmu un tādējādi kvalitatīvāk atpūsties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata