Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ziemeļbriežu acu noslēpums

Aizvadītajos Ziemassvētkos radioaparāti un citas skanošas iekārtas atkal un atkal skandināja stāstu par Santaklausa ziemeļbriedi Rūdolfu, kas tumšās naktīs izgaismo ceļu ar savu sarkano, spīdošo degunu.

Skaidrs, ka dabā ziemeļbrieži ar šādu "lukturi" nav apveltīti, taču viņiem ir kāda cita superspēja, kas ļoti atgādina nakts redzamības brilles.

Ziemeļbrieži ir vienīgie dzīvnieki pasaulē, kas spēj mainīt acu krāsu atkarībā no gadalaika. Vasarā viņu acis ir zeltaini oranžas, bet ziemas mēnešos tās kļūst piesātināti zilas. Pētnieki no Sentendrūsas Universitātes un Dartmutas koledžas nesen atklājuši, ka šī krāsu maiņa palīdz dzīvniekiem skaidri redzēt tumsā un veiksmīgāk atrast barību, piemēram, ķērpjus polārās nakts laikā.

"Ziemeļbrieži ir ļoti forši, bet daudzi cilvēki par tiem iedomājas tikai Ziemassvētkos. Tādēļ šis ir piemērots laiks, lai pastāstītu par viņu neparasto vizuālo sistēmu," darba autoru izplatītajā paziņojumā raksta profesors Natenjels Dominijs.

Ziemeļbrieži pārtiek no noteiktas ķērpju sugas Cladonia rangiferina, ko sarunvalodā bieži dēvē par ziemeļbriežu sūnām. Ķērpju suga patiesībā nav sūna un aug sūkļveida dobēs ziemeļu platuma grādos, kur dzīvo ziemeļbrieži. Tie ir ļoti svarīgi viņu izdzīvošanai ziemā.

Britu pētnieki noskaidrojuši, ka šie ķērpji spēcīgi uzsūc gaismu, tādēļ tos sniegā ir grūti pamanīt. Taču ziemeļbriežu redzes īpatnību dēļ viņi augus redz kā tumšus pleķus uz gaiša, atspīdoša fona, un lielajiem dzīvniekiem nav jātērē daudz enerģijas barības meklējumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata