Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Ar velosipēdu uz skolu un darbu

Lai noteiktu riteņbraucēju skaita izmaiņas, sākotnēji velovortāls Veloriga.lv, vēlāk Latvijas Riteņbraucēju apvienība jau kopš 2008. gada noteiktos laikos un vietās Rīgā veic velosipēdistu uzskaiti. Mērījumi notiek no rītiem, kad cilvēki brauc uz darbu vai mācību iestādi. Šogad uzskaite notiek komunikāciju projekta Ar velo uz darbu (Bike to Work) ietvaros.

Kā vēsta dati, uz Rīgas tiltiem pār Daugavu, dzelzceļa loka pārvadiem un Skolas/Lāčplēša ielu krustojumā kopumā darba dienā stundas laikā no 8 līdz 9 fiksēts 1551 velosipēdists, no kuriem 35% bijušas sievietes, bet 65% - vīriešu kārtas pārstāvji. 66% no visiem riteņbraucējiem braukuši virzienā uz centru, 34% pārvietojušies no centra.

Te būtiski akcentēt, ka šie dati ir tikai par konkrētās vietās stundas laikā piefiksētiem riteņbraucējiem - kopīgais uz darbu vai mācībām braucošo skaits noteikti ir lielāks, taču pārvietošanās laika un maršrutu dažādības dēļ to nav iespējams fiksēt. Kā jau minēts, šo datu apkopošanas mērķis ir fiksēt izmaiņas satiksmē.

Ik pēc astoņām sekundēm

Vairāku gadu garumā vissistemātiskākie dati apkopoti par tiem, kas ar divriteni šķērso Vanšu tiltu, kur tradicionāli stundas laikā tiek piefiksēts vislielākais braucēju skaits. Salīdzinot 2014. un 2008. gada datus, redzams, ka velobraucēju skaits šajā vietā pieckāršojies. Pirmajā skaitīšanā uz Vanšu tilta no rīta vidēji braukuši 1,52 braucēji minūtē, turpretī šī gada maija rezultāti liecina, ka riteņbraucēju skaits sasniedzis 7,58 braucējus minūtē. Tas nozīmē, ka ik pēc astoņām sekundēm pāri tiltam brauc kāds riteņbraucējs. No rīta pārsvarā centra virzienā.

Cita starpā dati par velosatiksmes intensitāti pār Vanšu tiltu izmantojami, plānojot transporta un cilvēku kustības izkārtojumu nākotnē - ir acīmredzams, ka jautājums par atsevišķas velojoslas izveidi uz brauktuves kļūst aizvien aktuālāks.

Vairāk brauc pa brauktuvi

Kā liecina novērojumi uz Vanšu tilta, ar katru gadu pieaug to riteņbraucēju skaits, kas brauc nevis pa ietvi, kas nodēvēta par veloceliņu, bet pa brauktuvi. Uzskaites laikā no visiem riteņbraucējiem 5% pārvietojās pa brauktuvi, bet vairums - 95% - pa ietvi. Izteikta tendence - ar retiem izņēmumiem pa ielu braucošie ir tikai vīrieši. Iespējams, tāpēc, ka automašīnām atļautais kustības ātrums pāri tiltam Pārdaugavas virzienā ir paaugstināts līdz 70 km/h.

Citur mazāka intensitāte

Ja vislielākais velosipēdistu skaits stundas laikā konstatēts uz Vanšu tilta, tad vismazākais - uz Zemitānu tilta, kas skaidrojams ar maršruta izvēles alternatīvām. Savukārt viena no vietām, kur regulāri bijis vismazākais riteņbraucēju skaits, ir Dienvidu tilts, taču šogad var secināt, ka velosipēdisti sāk iecienīt arī šo tiltu. Salīdzinot ar 2012. gada statistikas datiem, velobraucēju skaits uz Dienvidu tilta pār Daugavu pieaudzis par 44%.

Vairāk bērnu sēdeklīšu

Pēdējos pāris gados novērots, ka pieaug to riteņbraucēju skaits, kur braucamie aprīkoti ar speciālo sēdeklīti bērnu pārvadāšanai. Uzskaite rāda, ka katram piecdesmit septītajam velosipēdistam pie divriteņa bijis piestiprināts bērnu sēdeklītis. Iepriekšējos gados tādu nebija vispār. Turklāt 78% no visiem bērnu sēdekļu īpašniekiem bijuši vīrieši, kas ir vēl viens apliecinājums tam, ka tie uz ielām jūtas drošāki.

Pie topošām velojoslām

Šogad pirmo reizi riteņbraucēju skaitīšana norisinājās arī ielās, kur jau šogad iecerēts marķēt velojoslas. Dati būs izmantojami nākamajos gados, lai vērtētu, cik lielā mērā velosatiksmi ietekmē šāda veida veloinfrastruktūras izveide. Ja būs pozitīvi dati, riteņbraucēju nevalstiskajai organizācijai būs lielākas iespējas argumentēt velojoslu tīkla tālāku izveidi.

Ar velo uz skolu

Pēc Latvijas Riteņbraucēju apvienības lūguma šogad riteņbraucēju skaitīšanā aktīvi iesaistījās arī pie Rīgas skolām dežurējošie Pašvaldības policijas darbinieki, 16. maijā saskaitot divriteņus pie izglītības iestādēm. Rezultāti paredzēti ne tikai, lai gūtu priekšstatu par riteņbraucēju skaitu skolās, bet arī lai turpmāk organizētu drošas velobraukšanas kampaņas, kā arī veicinātu plašāku Ceļu satiksmes noteikumu apmācību mācību iestādēs.

Pie 127 Rīgas pašvaldības izglītības iestādēm policisti kopumā fiksējuši 502 velosipēdus. Tas ir liels skaits, ņemot vērā, ka vēl pirms dažiem gadiem gandrīz neviens nebrauca ar riteni uz skolu un arī pētījuma dienā pie 16% skolu netika novērots neviens velosipēds, bet pie 14% mācību iestāžu vai nu nebija izveidotas novietnes, vai arī iestāde bija slēgta remontam. Toties daudzas skolas ir riteņbraucēju īpaši iecienītas, tajā skaitā Rīgas Teikas vidusskola, pie kuras bija 37 velosipēdi, Rīgas Angļu ģimnāzija (23), Āgenskalna Valsts ģimnāzija (22 divriteņi un seši skūteri), Rīgas Hanzas vidusskola (19). Pie riteņbraucēju iecienītākajām skolām ir izveidotas plašas velonovietnes, un, kā liecina Latvijas Riteņbraucēju apvienības ziemā veiktais pētījums, šīs mācību iestādes arī lielāku uzmanību velta ceļu satiksmes noteikumu apguvei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?