Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Lieliskās dvīņumāsas – Fujifilm X-A1 un Fujifilm X-M1

Negadās bieži, ka rodas iespēja novērtēt divas praktiski vienādas kameras, kurām atšķirīgi ir tikai sensori un korpusa krāsas. Apskatām Fujifilm X-A1 un Fujifilm X-M1.

Gan Fujifilm X-A1, gan arī Fujifilm X-M1 to pamata variantā komplektētas ar Fujifilm Fujinon Super EBC XC 16-50mm f3.5-5.6 OIS objektīvu, kas, kaut arī pozicionēts un vadības iespēju ziņā atbilst sākuma līmeņa objektīvam (nav diafragmas manuālās iestatīšanas gredzena), tomēr ir optiski augstvērtīgs un ar platu skata leņķi, kurš atbilstoši 35 mm kamerām ir 24-76 mm.

Apskatam bija iedoti arī standarta platleņķa Fujinon Super EBC XF 27mm f2.8 un tālummaiņas teleobjektīvs Fujinon Super EBC XF 55-200mm f3.5-4.8 R LM OIS. Tie abi ir augstākas klases nekā kameras komplektā esošie.

No apskatītā kameru pāra pirmā ir izlaista Fujifilm X-M1, kas skaitās trešā Fujifilm X sērijas kamera (aiz X-Pro1, skatīt http://www.next.lv/ItemDetail.php?Type=FirstLook&ItemId=799, kā arī X-E1) un izveidota vienkāršāka, salīdzinot ar iepriekšējiem modeļiem. Kamerai nav viziera, vienīgi atlokāms ekrāns, kā arī divas režīmu iestatīšanas ripas, kas uzlabo tās vadības iespējas. Kamerai pieejams arī bezvadu tīmekļa pieslēgums, kas šad tad var lieti noderēt.

Abas kameras, kā jau iepriekšminēts, vadības un konstrukcijas ziņā ir pilnīgi vienādas. Atšķiras vien to krāsa un sensori, jo EXR attēlu veidošanas procesori abām arī ir vienādi. Taču X-A1 ražotājs izlaidis vēlāk par X-M1 un apgādājis ar 16 Mpix APS-C CMOS sensoru, kura krāsu filtrs izveidots standarta Baijera (Bayer) krāsu filtra punktu izkārtojumā. Savukārt X-M1 aprīkota ar Fujifilm X-Trans CMOS attēla sensoru, kura krāsu filtri veidoti tā, lai novērstu muarē efektu. Tādējādi atkrīt nepieciešamība pēc infrasarkanā un izplūdināšanas filtra (low-pass), kā arī iespējams iegūt asākus attēlus.

FotoProtams, ir skaidrs, ka, veicot aparātu testēšanu laboratorijas apstākļos, iespējams atklāt starpību starp X-A1 un X-M1, taču ikdienas attēlos būtiskas atšķirības nebūs. Vēl vairāk – prasmīgi izmantojot RAW attēlu konvertēšanas un apstrādes programmu, jau tā nelielo atšķirību iespējams gandrīz neredzēt. Lai pamanītu tad atšķirības, būs vien jāpieaicina profesionāls foto pazinējs.

Ar abām kamerām uzņemto attēlu kvalitāte ir augsta, kas noteikti lielā mērā ir APS-C sensora un relatīvi augstvērtīgā objektīva dēļ. Par to varat pārliecināties, aplūkojot tālāk redzamos attēlu paraugus. Lai gan attēla trokšņi par nopietnu problēmu kļūst pie ISO 3200, tomēr arī tad attēli ir vairāk nekā lietojami. Esot mazākai jutībai, citu parametru nozīme ir lielāka.

Arī attēlu izšķirtspējas ziņā 16 Mpix ir labs kompromiss starp lielāku izšķirtspēju un tātad lielākām attēlu datnēm un zemāku kvalitāti nelielas izšķirtspējas dēļ. Turklāt ar optiku šāds sensors arī labi salāgots, tādēļ var izmantot visas objektīva iespējas (optisko kvalitāti).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 26.04.2024.

Ak, šī šausmīgā vēlme rakstīt dzejoļus, kad tava poētiskā talanta virsotne ir atskaņas "mīlēt – kremēt".

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko