Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Prasmēs balstīta darbā pieņemšana - ceļš uz dzimumu vienlīdzīgu atalgojumu

Darba samaksas atšķirība vīriešu un sieviešu starpā ir daudz diskutēta sociālā un ekonomiskā problēma, kas joprojām pastāv daudzās valstīs, tostarp Latvijā. Lai gan pēdējos gados notikušas pārmaiņas darba tirgū un sabiedrībā, kas ir veicinājušas diskusijas un iniciatīvas šajā jomā, tomēr joprojām problēma ir aktuāla, kuru iespējams risināt ar prasmēs balstītu pieņemšanu darbā.

Latvijā darba samaksas atšķirība dzimumu starpā ir viena no lielākajām Eiropas Savienībā, sasniedzot 17.1%, tā liecina Eurostat dati. Uz katru vīrieša nopelnīto vienu eiro, sieviete pelna vidēji 83 centus. Šī atšķirība ir jūtama gan mazkvalificētu, gan augstāk kvalificētu profesiju vidū.

Līdztekus svarīgi uzsvērt, ka vīriešu un sieviešu uztvere par dzimumlīdztiesības esamību mūsu sabiedrībā ir atšķirīga. Norstat veiktais pētījums “Novatore dzimumu līdztiesības barometrs 2024” atklāj, ka 70% vīriešu uzskata, ka Latvijā pastāv vienlīdzība atalgojumā, savukārt starp sievietēm tā domā tikai 30% aptaujāto. Šie dati vien pierāda, ka Latvijas sabiedrībā joprojām ir spēcīgi stereotipi par dzimumu atšķirīgajām spējām un lomām.

Ir vesela virkne iemeslu, kas veicina darba samaksas nevienlīdzību vīriešu un sieviešu starpā. Pirmkārt, jau sabiedrībā joprojām vērojami aizspriedumi, kas nosaka sieviešu un vīriešu “lomas”. Piemēram, esam pieraduši dzirdēt, ka tieši sievietēm jāpaliek mājās ar bērniem, kad gadījies saslimt. Šāds darbu sadalījums vairumā mājsaimniecību ir ierasta prakse, jo sievietes vairāk uzņemas rūpes par mājas darbiem, bērnu aprūpi u.c. Otrkārt, stereotipi par nozarēm, kurās būtu jāstrādā sievietēm vai vīriešiem, kur klasiskie piemēri būtu bērnu dārza auklītes vai auto mehāniķi. Treškārt, esmu novērojusi, ka sievietes pašas nereti sev uzliek “stikla griestus”, kas attiecīgi arī ierobežo iespējas saņemt vienlīdzīgu darba samaksu. Šo sarakstu noteikti var turpināt, bet ko, tad varam darīt, lai situācija uzlabotos?

Lai gan iesakņojušies stereotipi un statistika par atalgojuma atšķirībām Latvijā ir satraucoši, pastāv vairāki veidi, kā šo problēmu risināt. Pirmkārt, svarīgi pievērst uzmanību darbā pieņemšanas procesam un darba samaksas noteikšanai. Prasmēs balstīta darbā pieņemšana ir viens no veidiem, kā to var panākt. Uz prasmēm balstīta personāla atlase pastāv jau aptuveni 20 gadus. Tomēr pats termins pirmo reizi tika minēts tikai 2012. gadā, tāpēc tā ir salīdzinoši jauna prakse. Šāda pieeja novērš diskrimināciju un cilvēki tiek vērtēti pēc viņu prasmēm, kas ir izšķiroši faktori darbavietas izvēlē un atalgojuma noteikšanā. Manuprāt, tas ir ētiskākais, taisnīgākais un ekonomiski uzņēmējdarbības attīstībai draudzīgākais darbā pieņemšanas veids.

Tādi uzņēmumi kā, piemēram, Google, Revolut un IBM, ir ieviesuši prasmēs balstītu darbā pieņemšanu, kas sniedz priekšrocības objektīvākiem kritērijiem un darbinieku prasmju vērtēšanai neatkarīgi no dzimuma. Uzskatu, ka šī pieeja ne tikai veicina godīgāku attieksmi pret darba ņēmējiem, bet arī palīdz mazināt darba samaksas atšķirības valstī kopumā.

Otrkārt, sabiedrības izglītošana un likumdošanas pasākumi ir būtiski, lai mainītu uzskatus un praksi darba tirgū. Piemēram, piedāvājot izglītības iespējas un apmācības sievietēm tradicionāli vīriešu dominētās nozarēs, varētu veicināt vienlīdzīgu karjeras izaugsmi un atalgojumu.

Tāpat svarīgi ir veicināt darba samaksas noteikšanas prakses caurspīdīgumu gan valsts, gan uzņēmumu līmenī. Algu publiskošana un skaidri noteikumi par atalgojuma noteikšanu var veicināt godīgāku attieksmi un novērst diskrimināciju darbavietās. Varam ņemt piemēru no kaimiņiem - Lietuvas darba likumi ir pateicīgi ar to, ka, meklējot jebkuru amatu, ir obligāti jāpublicē savu algu.

Situācija mainās, bet gausi, jo sabiedrībā joprojām ir daudz aizspriedumu, kas tiešā veidā atspoguļojas darba tirgū. Savukārt, Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīva (ES) 2023/970 ir būtisks solis ceļā uz vienlīdzīgu darba samaksu. Šī direktīva stiprina darba samaksas pārredzamību un izpildes mehānismus, kas veicina vienlīdzīgu attieksmi pret darbiniekiem neatkarīgi no viņu dzimuma.

Lai gan Latvijā ir vērojams progress un atšķirības samazinās, svarīgi atcerēties, ka mēs visi esam atbildīgi par pārmaiņām. Tas nozīmē, ja ir atbilstošas prasmes, nevajadzētu baidīties pretendēt uz darbavietām vai amatiem, kas agrāk stereotipiski uzskatīti par vīriešiem vai sievietēm piemērotiem.

Kopumā, prasmēs balstīta darbā pieņemšana ir svarīgs solis uz dzimumu līdztiesību darba tirgū un var palīdzēt mazināt darba samaksas atšķirības vīriešu un sieviešu starpā. Būtiski turpināt veicināt prasmju un kompetences nozīmi, pieņemot darbā jaunus darbiniekus, kas arī palīdz nodrošināt līdztiesību dzimumu starpā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses