Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

SIA ZZ Dats: Kopš marta ārvalstīs atprečotas 273 e-receptes

Kopš pārrobežu e-recepšu datu apmaiņas ar noteiktām dalībvalstīm, Latvijas iedzīvotāji šo pakalpojumu izmantojuši 273 reizes, iegādājoties elektroniski izrakstītās zāles atrodoties ārzemēs. Savukārt ārzemnieki šādu iespēju Latvijā izmantojuši 120 reizes.

Sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) Latvija nodod datus par elektroniski izrakstītām receptēm (turpmāk - e-recepte) ar SIA “ZZ Dats” izstrādātās sistēmas starpniecību Igaunijai, Lietuvai, Polijai, Čehijai, Spānijai, kā arī saņem e-recepšu datus ne tikai no minētajām ES dalībvalstīm, bet arī Portugāles, un šo valstu iedzīvotāji var iegādāties recepšu zāles Latvijas aptiekās, ja tās elektroniski izrakstītas viņu mītnes zemē.

Bez iepriekš minētajām valstīm, ar kurām datu apmaiņa Latvijai jau ir, produkcijā ar recepšu datu apmaiņu ir arī Horvātija, Somija, Grieķija. Apmaiņa ar šīm valstīm varētu tikt uzsākta tuvākajā nākotnē.

Pakāpeniski arī produkcijā esošo valstu skaits palielinās, un pašreiz vēl 14 valstis ir iesaistījušās projektā un turpina darbu, lai nākotnē uzsāktu darbību ar e-recepšu un iedzīvotāja veselības pamatdatu apmaiņu – tās ir ES dalībvalstis Zviedrija, Ungārija, Slovēnija, Īrija, Itālija, Slovākija, Bulgārija, Austrija, Vācija, Dānija, Rumānija, Beļģija, un vēl divas, kas neietilpst ES, Islande un Norvēģija.

Latvija 2024. gada 4. martā sāka pārrobežu e-recepšu datu apmaiņu ar noteiktām dalībvalstīm, lai nodrošinātu iedzīvotājiem iespēju iegādāties savas e-receptes zāles citās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs komandējuma, tūrisma brauciena vai citas īslaicīgas uzturēšanās laikā. Līdz šim Latvijā izrakstītas zāles ārzemēs varēja iegādāties tikai gadījumā, ja recepte bija izrakstīta uz papīra veidlapas.

“Redzam, ka sistēma darbojas un ar laiku noteikti to izmantos daudz lielāks dalībvalstu un cilvēku skaits. Digitalizācijas process ne tikai atslogo darbaspēku, ietaupa finanšu resursus, bet arī ievērojami uzlabo mūsu ikdienas dzīvi – tā ir tikai daļa no digitālās veselības sistēmas attīstības tuvākajā laikā. Esam gandarīti, ka Latvija ar e-recepšu datu un iedzīvotāju veselības pamatdatu apmaiņas sniegtajām iespējām parāda sevi kā progresīvu valsti digitalizācijas jomā,” pauž “Nacionālās savienotājprogrammas” izstrādātājs un uzturētājs SIA “ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris.

E-receptes izmantošana citās ES dalībvalstīs iespējama NVD īstenotā projekta "Pacientu veselības pamatdatu un e-receptes informācijas apmaiņa ar pārrobežu E-veselības informācijas sistēmām" ietvaros. Projektā izveidots nacionālais E-veselības kontaktpunkts, kas nodrošina pārrobežu datu apmaiņu un savieno Latvijas E-veselības sistēmu ar citu ES valstu veselības datu informācijas sistēmām. Tas iespējams, pateicoties Eiropas pamatpakalpojumu platformas izmantošanai un tam, ka Latvijā zāļu recepšu un veselības pamatdati ir pieejami elektroniski E-veselības sistēmā.

Kā iegādāties e-recepšu zāles citā dalībvalstī?

Ierodoties citas ES dalībvalsts aptiekā, jāinformē, ka esat Latvijas iedzīvotājs un vēlaties iegādāties e-receptes zāles, kas izrakstītas Latvijā. Aptiekā jāuzrāda savs personu apliecinošs dokuments.

Ja vēlaties izmantot e-recepti, kas Latvijā izrakstīta kompensējamo zāļu saņemšanai, jāņem vērā, ka par zāļu iegādi aptiekā būs jānorēķinās no saviem personīgajiem līdzekļiem. Šādā gadījumā, atgriežoties Latvijā, Jūs varat vērsties NVD, lai pieprasītu izdevumu atmaksu. Izdevumu atmaksa tiks piemērota atbilstoši Latvijā spēkā esošiem kompensācijas nosacījumiem.

Vienlaikus jāņem vērā, ka citās dalībvalstīs ir iespējams iegādāties daļu no receptē izrakstītā daudzuma, piemēram, 2 no 6 izrakstītajiem ārējiem iepakojumiem (kastītes) vai iekšējiem iepakojumiem (blisteri). Atlikušo daudzumu varēs saņemt Latvijā vai citā dalībvalstī (nosacījums attiecas tikai uz tām dalībvalstīm, kuras atbalsta šādu zāļu dalītas iegādes iespēju). E-receptē būs redzama atzīme par pilnībā vai daļēji izsniegtajām zālēm un atlikušo zāļu daudzumu. Dalībvalstīs nevarēs iegādāties Latvijā izrakstītās e-receptes zāles, ja tās satur psihotropās vai narkotiskās vielas, kā arī zāles, kas e-receptē norādītas brīvā teksta formā (piemēram, zāles, kuras aptiekas izgatavo pēc pasūtījuma).

ZZ Dats ir 100% Latvijas uzņēmums, kas dibināts 1995. gadā, un kopš darbības sākuma tā galvenie darbības virzieni ir Vienotā pašvaldības sistēma, mākoņskaitļošana un oriģinālprogrammatūras izstrāde, ieviešana un uzturēšana, sniedzot pakalpojumus Latvijas pašvaldībām, valsts iestādēm un komercuzņēmumiem.

ZZ Dats aktīvi darbojas tīmekļa risinājumu un elektronisko pakalpojumu izpētes un izstrādes jomā, īpašu uzmanību veltot biznesa procesu elektronizācijai, sistēmu drošībai, kvalitātei un lietotāju apmierinātībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Intervijas

Vairāk Intervijas


Ražošana

Vairāk Ražošana


Karjera

Vairāk Karjera


Pasaulē

Vairāk Pasaulē


Īpašums

Vairāk Īpašums


Finanses

Vairāk Finanses