Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 1. jūnijs
Mairita, Bernedīne, Biruta

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

To var saprast – diezgan ticami, EP vēlēšanu rezultāti varētu uzrādīt interesantas tendences, cik liela ir pašreizējā, es atļaušos teikt – nopietni vērā ņemamā politiskā spektra, partiju popularitāte vēlētāju vidū.

Nereti gan politologi, gan citi politisko procesu vērotāji pauž viedokli, ka vēlētāju aktivitāti un izvēli pašvaldību, Saeimas un EP vēlēšanās īpaši nav nozīmes salīdzināt, jo katrās no tām ir sava specifika, savi iemesli vēlētāja iešanai vai neiešanai pie balsošanas urnas, līdz ar to, piemēram, no EP vēlēšanu rezultātiem nevarot izdarīt drošticamus secinājumus par vēlētāju attieksmi pret to pašu politisko spēku nacionālās politikas līmenī. Vēl jo vairāk tāpēc, ka EP vēlēšanās cilvēki vispār vairāk balsojot par personībām, nevis konkrētiem politiskajiem spēkiem.

Tomēr šis gads, manuprāt, iezīmēs jaunas vēsmas. Pirmkārt tāpēc, ka tieši EP vēlēšanas ir ārkārtīgi svarīgas vairākām iepriekšējo laiku valdošās koalīcijas partijām, kas šobrīd ir vai nu ārpus parlamenta, vai valdošās koalīcijas. Proti, savā ziņā šīs vēlēšanas tām varētu būt izšķirošs pagrieziena punkts – būt vai nebūt nākotnē. To nevar nemanīt – aktivitāte oficiālajā aģitācijas periodā ir īpaši liela, protams, arī ar nelieliem kurioziem, piemēram, Saeimas vēlēšanās paklupušajiem aktīvi kritizējot pašreizējo valdību par jebkuru problēmu, bet jo īpaši par skandalozām lietām, tajā pašā laikā "kautrīgi" nepieminot, ka daļa problēmu sākušās vēl kopīgās "kuģošanas" laikā un pat šodienas kritizētāju pārstāvju dēļ. Bet tā ir normāla politiskā ikdiena.

Šīs EP vēlēšanas ir interesantas vēl ar kādu niansi – gan partiju programmas, gan arī kandidātu individuālās replikas, piemēram, sociālajos tīklos, bieži izraisa smīnu – šķiet, liela daļa kandidātu diezgan miglaini nojauš EP funkcijas un jēgu, kā arī deviņu Latvijas deputātu reālās iespējas ietekmēt tās Latvijai svarīgās lietas, par kurām viņi sola "cīnīties". Bet varbūt tieši pretēji – labi apzinās, taču cerībā iekļūt EP sola visiem visu, ņemot vērā kāda politiķa spārnoto frāzi: "Kā var nesolīt!"

Šoreiz EP vēlēšanas ir svarīgas arī tādēļ, lai ne tikai neļautu EP atkal nokļūt visādām ždanokām, bet arī savlaicīgi atklātu populistus, tukšrunātājus un tukšsolītājus ikvienā partijā. Ja viņi sola muļķības šodien, tad pirmšķietami tādas pašas muļķības solīs Saeimas un pašvaldību vēlēšanās. Tādi politiķi jāsūta uz politisko mēslaini.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Parodija par pārbaudi

Ceturtdien Ģenerālprokuratūra izplatīja ļoti savādu paziņojumu, kam it kā bija jānomierina prāti un jāatjauno uzticība politiskajai elitei, bet gluži otrādi – tā ne tikai nenomierināja un ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē