Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Melnis: Sabiedrības atmiņas par pieredzēto ir izaicinājums kodolenerģijas ieviešanā

Viens no izaicinājumiem, runājot par kodolenerģijas ieviešanu Latvijā, ir sabiedrības atmiņas par pieredzēto, tostarp Čornobiļā, trešdien konferencē Kodolenerģija Latvijai sacīja Klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS).

Ministrs akcentēja, ka to, kas bijis Čornobiļā, nevar salīdzināt ar mūsdienu tehnoloģijām - modulāro reaktoru.

"Tās ir dažādas tehnoloģijas, bet cilvēkiem tas ir jāskaidro," sacīja Melnis, atzīmējot, ka, tiekoties ar jauno paaudzi, ir skaidrs, ka tā ir atvērtāka un vairāk skatās uz jaunām lietām. Tāpat arī ir sapratne, ka tehnoloģijas ir ļoti mainījušās.

Ministrs konferences atklāšanas uzrunā sacīja, ka šodienas lielais jautājums ir fundamentāla drošība, proti, gan vides, gan cilvēku drošība.

Tāpat arī būtisks jautājums ir elektroenerģijas cena, kas spēlē lielu lomu ekonomiskajā attīstībā.

Melnis uzsvēra, ka kodolenerģijas ieviešanā izaicinājumi ir lieli, bet ir lietas, pie kurām vajadzētu sākt strādāt jau šobrīd.

Vienlaikus liels izaicinājums ir profesionāļi, kas varētu strādāt atomstacijās un tās uzraudzīt. Arī pie šādu profesionāļu nodrošināšanas nākotnē ir jāstrādā jau tagad.

Patlaban Latvija skatās uz valstīm, kuras ir tālāk kodolenerģijas ieviešanā, piemēram, no Somijas, norādīja Melnis, uzsverot arī, ka ir vairākas pieredzes, no kurām var mācīties, tostarp, kā izskatīsies ietekme uz vidi, kādas būs patiesās izmaksas būvniecībā, kādas būs elektroenerģijas izmaksas, cik apkalpojošo cilvēku nepieciešams, kā arī - kāda būs uzraudzība.

"Viss paņems laiku, bet sasteigt nevajag. Ja grib ilgtermiņā domāt, jau šobrīd vajag pieņemt lēmumus," sacīja Melnis.

Jau ziņots, ka trešdien Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātniskā bibliotēkas konferenču zālē norisinās trešā starptautiskā konference "Kodolenerģija Latvijai". Konferences mērķis ir veicināt Latvijas sabiedrības izpratni par kodolenerģijas lomu Latvijas klimata mērķu sasniegšanā un enerģētiskās neatkarības stiprināšanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Populisms pār loģiku

Politiķu un ierēdņu dienaskārtībā atkal ir virkne normatīvo aktu, kas paredz lielākas vai mazākas izmaiņas dažādās jomās.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē