Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Meliorācijas ABC - soli pa solim ceļvedis, kā atbrīvoties no liekā ūdens un palielināt sava īpašuma vērtību

Vai jūsu teritorijā uzkrājas liekais ūdens? Lietavu, atkušņa vai pavasara laikā veidojas dubļi un peļķes? Augsts gruntsūdeņu līmenis, applūdušas vietas vai stāvošs ūdens var apgrūtināt lauksaimniecības darbus, sabojāt ēkas pamatus un pazemināt īpašuma vērtību. Meliorācija var būt risinājums!

Esam izveidojuši soli pa solim ceļvedi par to, kā atbrīvoties no liekā ūdens un uzlabot savas zemes vērtību ar meliorācijas sistēmas palīdzību.

1. Problēmas novērtēšana

Sākotnējais solis ir precīzi noteikt problēmas cēloni un apjomu. Šeit ir daži ieteikumi:

  • Vizuzālā pārbaude: Pārbaudiet savu īpašumu, lai identificētu vietas ar applūšanu, stāvošu ūdeni vai mitru augsni. Pievērsiet uzmanību zemes slīpumam un esošajiem grāvjiem vai drenāžām.
  • Augsnes mitruma mērījumi: Apsveriet augsnes mitruma mērījumu veikšanu, lai iegūtu precīzāku informāciju par ūdens līmeni dažādos zemes līmeņos.
  • Konsultēšanās ar speciālistu: Ieteicams konsultēties ar pieredzējušu meliorācijas pakalpojumu speciālistu. Speciālists var veikt detalizētu apsekošanu, novērtēt apstākļus un sniegt profesionālus ieteikumus par vēlamāko risinājumu.

Nereti ūdens nespēj iesūkties zemes dziļākajos slāņos smagas un mālainas augsnes dēļ. Bieža problēma ar augstiem grunstsūdeņiem ir tas, ka tie tiek izspiesti un nonāk zemes virsējos slāņos, padarot zemes gabalu mitru un purvainu. Kā arī dažkārt īpašumi mēdz būt zemākās vietās līdzās nogāzēm, tādējādi liekajam ūdenim krājoties vienuviet.

2. Risinājuma izstrāde

Kad esat identificējis problēmas cēloni un apmērus, varat sākt plānot risinājumu. Šajā posmā svarīgi ir:

  • Izvērtēt iespējas: Atkarībā no problēmas nopietnības un jūsu īpašuma īpatnībām, var būt pieejami dažādi risinājumi. Piemēram, var būt nepieciešama jaunas drenāžas sistēmas izbūve, esošās sistēmas rekonstrukcija vai vienkārši esošo grāvju tīrīšana. Vieglākais veids vienmēr lieko ūdeni ir novadīt tuvumā esošās ūdenstilpnēs vai esošās meliorācijas sistēmās, taču tas ne vienmēr ir tehniski iespējams. 
  • Apsvērt budžetu: Meliorācijas sistēmas izbūves izmaksas variē ļoti plašā cenu diapozonā. Ir svarīgi apsvērt savu budžetu un izvēlēties risinājumu, kas ir jums finansiāli pieejams.
  • Saņemt atļaujas: Ja nepieciešams, saņemiet nepieciešamās atļaujas no pašvaldības meliorācijas sistēmas izbūvei vai rekonstrukcijai.

3. Projekta izstrāde

Nākamais solis ir detalizēta meliorācijas sistēmas projekta izstrāde. Projektu parasti veic pieredzējis meliorācijas inženieris, ņemot vērā:

  • Jūsu īpašuma apsekošanas rezultātus
  • Izvēlēto risinājuma veidu
  • Vietējās pašvaldības būvnormatīvus
  • Jūsu vēlmes un vajadzības

Projekts ietvers informāciju par nepieciešamajiem materiāliem, drenāžas veidu un izvietojumu, kā arī darbu izmaksas.

4. Sistēmas izbūve

Kad projekts ir apstiprināts, var sākt meliorācijas sistēmas izbūvi. Šis process parasti ietver:

  • Zemes darbus: Atkarībā no projekta var būt nepieciešami zemes rakšanas darbi drenāžas tranšejām, grāvju tīrīšanai vai reljefa izlīdzināšanai.
  • Drenāžas sistēmas izbūve: Atkarībā no augsnes tiks uzstādītas kokosa  vai ģeotekstila drenāžas caurules, kas savāks un novadīs lieko ūdeni no jūsu zemes. Ļoti būtiski ir nodrošināt atbilstošu cauruļu kritumu tādā leņķī, lai viss ūdens atbilstoši tiktu novadīts prom no zemes gabala. Vairumā meliorācijas sistēmu, jāparedz arī papildus materiālu izmantošana papildus cauruļu ierakšanai, piemēram, grants un šķemas. 
  • Labiekārtošanas darbi: Pēc sistēmas izbūves tiks veikti noslēdzošie darbi, lai atjaunotu zemes virsmu un nodrošinātu sistēmas efektīvu darbību.

5. Uzturēšana

Lai nodrošinātu meliorācijas sistēmas ilgtermiņa efektivitāti, ir nepieciešama regulāra uzturēšana. Šeit ir daži ieteikumi:

  • Regulāri pārbaudiet drenāžas sistēmu: Pārbaudiet, vai drenāžas caurulēs nav aizsprostojumu vai bojājumu.
  • Tīriet grāvjus: Regulāri tīriet grāvjus, lai novērstu to aizaugšanu un nodrošinātu ūdens brīvu plūsmu.
  • Novērsiet augu augšanu drenāžas sistēmā: Izvērtējiet nepieciešamību pēc drenāžas sistēmas apstrādes ar herbicīdiem, lai novērstu augu sakņu iekļūšanu caurulēs.

Ja jums nepieciešama palīdzība ar jebkuru no šiem soļiem, apsveriet sadarbību ar pieredzējušu meliorācijas pakalpojumu uzņēmumu,  SIA "Ecotehnologijas".

SIA "Ecotehnologijas" - jūsu uzticamais partneris meliorācijas jomā

SIA "Ecotehnologijas" ir vadošais meliorācijas uzņēmums Latvijā, kas piedāvā pilnu pakalpojumu klāstu, lai atbrīvotu jūsu zemi no liekā ūdens un uzlabotu tās vērtību. Mūsu pieredzējušie speciālisti sadarbosies ar jums katrā solī, sākot no problēmas novērtēšanas līdz pat sistēmas uzturēšanai.

Sazinieties ar SIA "Ecotehnologijas" šodien, lai saņemtu bezmaksas konsultāciju un uzzinātu vairāk par to, kā uzņēmums var jums palīdzēt!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli

Kā izvēlēties ceļojumu apdrošināšanu ģimenei?

Plānojot ģimenes ceļojumu, ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizo ceļojumu apdrošināšanu, lai ikviens ģimenes loceklis būtu pasargāts no negaidītiem notikumiem ceļojuma laikā. Ģimenēm, sevišķi tādām, kur...

Reklāmraksti

Vairāk Reklāmraksti