Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Melnajā Piektdienā - Zviedrijas metāla grandu Sabaton koncerts

Otrdien, 26. martā, Rīgas klubā _Melnā Piektdiena _spēlēs viena no Zviedrijas vadošajām metāla apvienībām — Sabaton, kura atskaņos dziesmas no sava pēdējā albuma Carolus Rex. Kopā ar mūziķiem uz skatuves kāps Šveices folkmetāla karstākā eksportprece — apvienība Eluveitie.

Zviedru melodiskā metāla varoņu Sabaton jaunajam konceptalbumam iedvesmu mūziķi smēlušies no Zviedrijas karaļa Gustava Ādolfa uzvarām kaujaslaukos, Trīsdesmitgadu kara posta visā Ziemeļeiropā, Kārļa XII avantūristiskā dzīve un valdīšana, sakāve pie Poltavas un impērijas sabrukums.

Sabaton nav glorificējuši imperiālisma vēsturi, tieši pretēji — centušies vēstures īstenību pārvērst episku skaņdarbu virknē, kas pamatā veltīti „mazajiem cilvēkiem“, ierindas zaldātiem, tolaiku civiliedzīvotājiem. Arī iepriekšējos albumos Sabaton ievērojuši līdzīgi pieeju, piemēram, The Art of War koncepts bāzēts uz Sun Tzu Kara Mākslas grāmatu, savukārt Coat of Arms veltīts Otrajam Pasaules karam, Ziemas karam.

Albums Carolus Rex, pēc kārtas sestā grupas plate, tika ierakstīts divās atšķirīgās — zviedru un angļu valodu versijās. Tas patlaban tiek spēlēts īpašā koncerttūrē, kura pamazām aptvers un godinās visas tās valstis, kuras XVII gadsimtā bijušas tā vai citādi iesaistītas Trīsdesmitgadu karā. Otrdienas vakarā būs pienākusi kārta Latvijai, informēja koncerta rīkotāji.

Savukārt Šveices folkmetālisti Eluveitie savā daiļradē izmanto senāku vēstures posmu — daļa tekstu viņiem ir romiešu laikā Alpos skanējušajā gallu valodas paveidā (gaulish), bet pats grupas nosaukums ir Šveices senais nosaukums (Helvēcija) pirms vairāk nekā 2000 gadiem izmirušajā etrusku valodā. Desmit gadus ilgās darbības laikā Eluveitie ir bijuši ārkārtīgi aktīvi mūziķi, izlaižot pa ierakstam gandrīz ik gadu — lielākā daļa albumu ieturēti folkmetāla garā, taču ir arī akustiskie ieraksti. Paralēli tipiskajiem roka instrumentiem (ģitāras, bungas) Eluveitie izmanto arī stabules, mandolīnu, dūdas, vijoles, kā arī leijerkasti.

Biļetes uz koncertu iespējams iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko