Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Atjaunots Kristapa Morberga dārzs

Kopš pagājušās nedēļas jūrmalniekus un Jūrmalas viesus priecēs atjaunotais Kristapa Morberga dārzs un vasarnīca Dzintaru prospektā 52/54. Tiesa, kā uzskata atjaunošanas darbu veicēja - SIA Ainavists ainavu arhitekte Ingūna Stankeviča -, vislabāk dārzu varēs novērtēt pavasarī - tad, kad būs sazaļojusi šoruden iesētā zāle un sakuplojušas sastādītās štamrozes. 70.gados bija sanatorija

Pie dārza atjaunošanas un projektēšanas darbiem Ingūna kopā ar kolēģiem ķērusies pērn. "Veicām dārza vēsturisko izpēti, analizējām pieejamās fotogrāfijas, veicām izrakumus," ainavu arhitekte stāsta, rādot lielu lapu ar ieskanētām fotogrāfijām un dažādiem apzīmējumiem. Viņa arī uzsver, ka ļoti daudz šajos darbos palīdzējusi kāda sieviete, kas savulaik - 70. gados, kad Morberga vasarnīcas kompleksā bija iekārtota sanatorija, - šeit strādājusi par dārznieci. No viņas iegūtas arī labi saglabājušās fotogrāfijas, ko ainavu arhitekti varējuši izmantot savos izpētes darbos. "Morberga vasarnīcas parks sākts veidot XIX gadsimta beigās un vairākkārt pārveidots. Pašreizējo veidolu tas ieguvis septiņdesmitajos gados, kad te bija iekārtota sanatorija."

Atjauno sarkanos celiņus

Ingūna Stankeviča stāsta, ka, neskatoties uz izmaiņām, kas veiktas padomju gados, parkā joprojām labi saglabājies sākotnējais celiņu tīkls, atpūtas vietas. "Saglabājušies arī sākotnējie stādījumi: tūjas, priedes, liepas, kas varētu būt aptuveni 100-110 gadu vecas. Savukārt kādreizējā dīķa vietā tagad ir neliela ieplaka. Dīķa vienā pusē bijis mūrēts tiltiņš ar betona margām, kas daļēji saglabājies līdz mūsdienām. Iespējams, ka ar laiku, ja vien atradīsies pietiekami lieli līdzekļi, tiks atjaunots arī dīķis." Veicot izrakumus, ainavisti secinājuši, ka zem asfalta joprojām saglabājies sarkanais tenisīta celiņu pārklājums. Ingūna teic - grūti saprast, no kurienes Morbergam šādas idejas par celiņu klājumu; iespējams, to viņš noskatījis kaut kur Eiropā. Tad nu, lai ievērotu vēsturisko taisnīgumu, arī atjaunotajā dārzā celiņus segs tenisīts. Tiesa, pa šādiem celiņiem labāk augstpapēžu kurpēs nestaigāt; turklāt šis materiāls lietū mēdz kārtīgi samirkt, veidojot sarkanus dubļus.

Bet vislielākās problēmas sagādājusi augu valsts sakārtošana: padomju gados dārzā sastādītas gan Alpu jāņogas, gan spirejas, gan ceriņi; pēc sanatorijas likvidācijas kādu laiku dārzs nav ticis kopts. "Varat iedomāties, kādi tur bija džungļi! Lai visus tos krūmus dabūtu ārā, nācās likt lietā teju vai buldozeru!" ainavu arhitekte smejas.

Darāmā vēl daudz

Atjaunojot dārzu, ņemts vērā tā plānojums, tādēļ ainavu arhitekti pēc iespējas centušies ievērot principu, ka Morberga dārzu varētu atjaunot kā vienu no autentiskajiem Jūrmalas XIX gadsimta dārziem. "Nekādas īpašas definīcijas tam nav; drīzāk varētu teikt, ka tas ir angļu dārzs. Kā jau iepriekš teicu, Morbergs to bija projektējis pats, iespējams, idejas noskatījis ceļojumos pa Eiropu," domā Ingūna. Viņa, rādot senās fotogrāfijas, stāsta, ka savulaik pie mājas bijuši sastādīti tam laikam raksturīgie nelielie štamkociņi. Savukārt tagad dārzā sastādītas tepat Latvijā augušās štamrozes un kociņi, kas iegādāti vietējās stādaudzētavās. "Bet, manuprāt, patiešām dārzs vislabāk izskatīsies pavasarī," viņa vēlreiz uzsver.

Runājot par nākamajiem darbiem, Ingūna teic - ēkas priekšpusē joprojām atrodas šūnakmens kaudzīte, kuras vietā, iespējams, ar laiku tiks atjaunota strūklaka. Vēl, viņasprāt, derētu atjaunot baseinu, kura centrā uz paaugstinājuma atradusies XIX un XX gadsimta mijā tēlnieka Augusta Folca veidotā strūklaka Zēns ar gulbi. Pēc Ingūnas stāstītā, Morberga dārzā bijuši izvietoti arī citi skulpturāli veidojumi, gliemežvāki (vienu no tiem atradusi izpētes grupa), bet vasarās dārzā tika izlikti puķupodi un vāzes. "Grūti spriest, kādi būs Morberga vasarnīcas tagadējo īpašnieku, Latvijas Universitātes, plāni, taču darāmā te būtu vēl daudz," - tā Ingūna Stankeviča.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rabarberu laiks

Trīs receptes, kā pieveikt rabarberu dobi līdz Jāņiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko