Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +22 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Baibas Kranātes-Lazdiņas mājā dzīve rit rāmi

"Mierīgam noskaņojumam," nosaka Baiba un aizkvēpina vīraka kociņu. Tikpat lēnīgi kā dūmu strūkla istabā vijas arī dobjā indiešu rāgu melodija. Krūzēs kūp tēja ar kanēļa garšu un pienu. "Tā ir mana dzīve, veids, kā es dzīvoju. Tas noteikti nav tā, lai būtu eksotiskāk. Nē, katrai lietai mājā ir kāda nozīme."

Kā trīsistabu dzīvoklim

"Visforšākais veids, kā izārstēties, ir tīrīt māju!" ir pārliecināta Baiba. Un vairākkārt nosaka - tā nav mistika, tā ir fizika. Māja esot tāds pats organisms kā cilvēks, kurš tajā dzīvo. Tāpēc, "iztīrot visus kaktus, arī slimība tiek iztīrīta ārā". Mājas īpašo nozīmi apliecina arī Baibas novērojums: "Ja mājās parādās kaut kādi mošķi, teiksim, skudras vai mušiņas, vai kas... Vajag paskatīties, vai arī galvā nav daudz sliktu domu."

Lai patīkamas sajūtas būtu it visām piecām maņām - šī vērīgā attieksme jūtama gan iekārtojumā, gan plānojumā. Māja celta pirms gadiem diviem trim, kad vīrs uzņēmējs Arnis Lazdiņš Baibu vēl nebija saticis: "Viņš ir vadošs darbinieks, bet viņam patīk arī celt mājas un vadīt ar būvniecību saistītus darbus." Projekts ir Arņa darbs. Pieklaudzinot pie sienas, atbalss šajā mājā neatskanēs - sienas ir biezas, siltinātas. Pirmajā stāvā nekur nav manāmi radiatori, jo Arnis izdomājis ekonomisku apkures sistēmu. Divstāvu mājas apkure izmaksājot kā trīsistabu dzīvoklim.

Krelles aizkaros

Kad mājas pamati bija gatavi un varēja sākties sienu krāsošana, Baiba un Arnis iepazinās. "Pēkšņi viņš satika mani un teica, ka viņš mani ņem," smejas saimniece. Viņa priecājas, ka vīrs pieņēmis arī Indijas akcentus, svecītes un reizumis vīraka smaržu mājā. Baibai pakvēpināt kādu smaržu patīk, ja zināms - kā aromāts noskaņo prātu. Vīraka kociņš var būt arī no Latvijas pļavām nācis un pašas roku virpināts. "Dievkociņš, vībotnes, piparmētra - saliek diezgan cieši kopā, aptin un izkaltē," uz cigāram līdzīgo tinumu norāda Baiba.

Vasarās te vāzēs ir puķes, kuras kā Jāņos, dabiski novīstot, smaržo. Tas šķietot dabiskāk, nekā "ļaut, lai pamazām pūst ūdenī". Tikpat dabiski un sievišķīgi rodas mājokļa akcenti. Piemēram, guļamistabā aizkarus dienas laikā kopā satur pieskaņotas sarkanu bumbiņu krelles. Arī visus aizkarus Baiba šuvusi pati - pēc grūtībām ar, piemēram, sienas krāsas toņa ieskaidrošanu strādniekiem, vienkāršāk šķitis šo darbu neuzticēt nevienam citam.

Baiba īpaši izceļ aizkarus tualetē - to piestiprināšanai pie sienas viņa nopirkusi vannas dvieļu turētāju. Ja saimniece neatklātu šo noslēpumu, neatminētu!

Sieviete sarkanā

Mierīgajā gaisotnē tā vien šķiet, ka aiz mazām durtiņām varētu slēpties īpaša jogas nodarbību istaba. Tā gluži nav. Jogas vingrojumi te tiek praktizēti, gan pie DVD atskaņotāja skatoties jogas filmas, gan lielajā guļamistabā. Savukārt pirmajā stāvā reizēm notiek nodarbības: "Tuvi cilvēki nāk uz individuālām jogas nodarbībām, te man ir viss - atmosfēra visapkārt." Dabiski šķiet, ka katrā istabā atrodams kāds mazs austrumus atgādinošs sīkums. Vai tā būtu neliela mandala, grāmata vai rotaslietu kastīte ar Budu. "Man gan nav vēl bijusi nepieciešamība būt Indijā. Bet, iespējams, ka tā drīz radīsies," viņa stāsta.

Bet Ilzes Bindemanes portretā pie dzeltenās virtuves sienas Baiba attēlota kā sieviete sarkanā: "Man ļoti patīk, kā viņa glezno ar īpašu jušanu! Es biju Ilzei palūgusi, lai viņa uztaisa manu portretu - tā nav ārēja līdzība, tā ir pavisam citāda - iekšēja..."

Mājas un cilvēku iekšienē šeit arī laiku pa laikam aiztrīs arī gonga skaņas. Varbūt mūzikas, smaržkociņu vai saimnieces ietekmē - austrumniecisks miers te tiešām jūtams: "Kā mans draugs Jānis Streičs saka - tas, ko es tagad daru, ir labākais, ko aktieris var darīt. Pats raksti lugu, pats režisē, pats izpildi. Un tā katru jogas nodarbību, turklāt pārējos iedvesmojot uz kādām lielām vērtībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Minču aizraujošā dzīve

Vai ir kaut kas, ko par kaķiem nezināt? Visdrīzāk ir, un pat visai interesanti fakti.

Radlers glābs karstumā

Sākoties karstajai vasarai, vīnu, nemaz jau nerunājot par stiprajiem destilātiem, esam nomainījuši pret viegliem dzērieniem, kas rada patīkamu noskaņu, bet nereibina galvu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko