Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Čamanu sētā viss ir pašu darināts — no mājas līdz pat sīkam dekoram dārzā

Iebraucot Ilūkstē pa Pilskalnes ielu, augstāk par citu privātmāju jumtiem debesīs slejas akmens tornis. Tas ir ilūkstiešu Čamanu ģimenes lepnums un viesu nama Pie torņa vizītkarte.

Pirms 30 gadiem Čamanu ģimene nolēma celt māju. Sākumā viņiem bija neliels zāles pleķītis, Birutas vīrs Zigis no vecas veļas mazgājamās mašīnas detaļām pats uztaisīja nelielu zāles pļāvēju, un abi centīgi kopa apkārtni. "Pēc dažiem gadiem radās iespēja īpašumu paplašināt, un mēs to arī izmantojām. Izrakām dīķi, zemi no tā izmantojām jauniegūtā gabala izlīdzināšanai. Ar laiku dīķa krastu vienā malā nostiprinājām ar koka pāļiem, otrā - uzmūrējām akmens sētu un izveidojām strūklaku," stāsta Biruta.

Akmens un metāls ir saimnieku aizraušanās. No akmens te uzmūrēta nojume, apmūrēta māja, izveidots žogs un uzmūrēts iespaidīgs tornis, no kura paveras skaists skats uz Ilūksti. Sākumā ar akmens sienu gribēja tikai piesegt lieveni, bet iznāca īsts tornis. Visi darbi tajā gan vēl nav pabeigti, augšā plānots izveidot atpūtas vietu tējas dzeršanai. Akmeņus Čamanu ģimene vedusi no karjera Pļaviņās. Sākumā vecajam žigulim izņēmuši aizmugurējo sēdekli un sakrāmējuši tos mašīnas salonā, vēlāk nopirkuši nelielu piekabīti.

Aizraušanās ar metālkalumiem saistīta ar Birutas vīra nodarbošanos, vācot metāllūžņus. Viņš daudz braukāja pa Latviju un atrada pulka interesantu lietu, kuras cilvēki labprāt arī atdeva. No visa savāktā atlasīts interesantākais, ko pēc tam var pārvērst priekšmetos mājai un dārzam. Tā tapuši interesanti galdi, lustras, sētas elementi, pat logu rāmji un vitrāžas tornim. Podi izmantoti gan puķu stādīšanai, gan jumta smaiļu veidošanai nojumēm un tornim. Vācot metāllūžņus, savākta arī iespaidīga dzirnakmeņu, senu darbarīku un sadzīves priekšmetu kolekcija. No tiem ar laiku taps senlietu ekspozīcija, kurā visvairāk ir gludekļu - ap simts. Arī tas, ar kuru Birutas vīramāte savam dēlam bikses buktējusi.

Šajā sētā viss ir pašu rokām darināts - no mājas līdz pat sīkākajam dekoram mājās un dārzā. Biruta Čamane saka - iesākot kaut ko veidot, mēs nekad nezinam, ar ko tas beigsies. Kad saimniecei apnikusi metāla trijkāju bļoda ar puķēm, tai klāt "piemontēts" senlaicīgs velosipēds. Sākot būvēt laipiņu dīķim, nevienam pat prātā nevarēja ienākt, ka tā pārvērtīsies terasē uz ūdens.

Te pat pagalma bruģakmeņi darināti pašu rokām. No Polijas atvestas nepieciešamās formas, izgatavots vajadzīgais maisījums un amats rokā. Tie kalpo jau vairākus gadus, un nekādas vainas. Arī jumta skaidas nojumēm pašu plēstas.

Pēc muguras traumas Birutas vīrs jau trešo gadu pārvietojas ratiņkrēslā, taču tas nav mazinājis vēlmi radīt arvien jaunas lietas un pilnveidot mājas un dārza iekārtojumu.

Katru gada nogali šī māja un tornis tērpjas viskrāšņākajā svētku rotā un laistās krāsainās gaismu virtenēs. Ilūkstieši zina - kad iedegtas Čamanu ģimenes namu ugunis, svētki ir sākušies. "Kad saistībā ar tirdzniecību braukājām uz Poliju, ievēroju tur krāšņi izrotātās mājas svētkos. Atgriežoties Latvijā, sameklēju visas lampiņu virtenes, kas mājās bija, un izgaismoju pagalmu." Nu viņu piemēram seko arī daudzas citas mājas pilsētā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko