Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Dace Akule un zviedru dizains

Politikas centra Providus pētniece Dace Akule mani pārsteidz, sakot, ka viņas plašā un mājīgā dzīvokļa platība ir tikai 48 m2. Noklausoties namamātes stāstu, saprotu, kāpēc man šķita vairāk.

Defekts par efektu

Pirms trim gadiem Dace Akule meklēja dzīvokli māsai Agitai un viņas draugam zviedru interjera dizaineram Dāvidam Laršonam. 30.gados celtā ēka Dzemdību nama rajonā šķita piemērota - perspektīvs rajons, centrs, tīras, gaišas kāpnes, 4.stāvs, aiz loga vasarā zaļo bērzs. Tolaik šeit bija divistabu dzīvoklis ar veco laiku plīti virtuvē un malkas krāsni istabā. Pārbūve neieilga.

Pēc dažu sienu un plīts nojaukšanas izveidojās gaiša un plaša telpa, kurā apvienota virtuves zona, dzīvojamā telpa un guļamistaba. Kāds dzīvokļa defekts tika pārvērsts par efektu - māja laika gaitā ir nosēdusies uz ielas pusi. Lai šo trūkumu pārvarētu, no gaitenīša uz dzīvokli izveidots viens pakāpiens.

Galu galā viss izveidojās saderīgi. Dāvids nolēma, ka no veco laiku godības jāsaglabā koka logi ar vecajiem rokturiem. Krāsns tika pārbūvēta par kamīnu. Izrādās, tas šajā mājā ir vienīgais, tāpēc dzīvokļa saimniekiem jāgādā par skursteņa tīrību. Kamīns ziemā var pat apsildīt dzīvokli, kaut te ir arī centrālapkure. Nišā aiz kamīna ir plata ērta gulta - guļamzona.

Mēbeles un virtuves iekārtu Dāvids zīmēja pats, bet gatavoja Latvijas meistari. Savā dzīvoklī viņš atļāvās spilgtus akcentus - savas košās abstraktās gleznas.

Tikai dīvānu pārvilka

Kad pirms diviem gadiem Agita un Dāvids pārcēlās uz Zviedriju, dzīvoklī iekārtojās Dace Akule. Viņa smej - sākumā licies, ka dzīvoklī ir par daudz sarkanās krāsas, tāpēc dīvānu pārvilkusi ar zeltainu audumu. Likteņa ironija - krēslus pie ēdamgalda viņa pasūtījusi pēc kataloga, un tie atnākuši - sarkani! Sākumā gribējusi tos pārkrāsot, bet tad ieskatījusies - izskatās patiešām labi. Arī Dāvida darbi pie sienas viņai ir mīļi. Dažas mēbeles Agita ar Dāvidu paņēma līdzi uz Zviedriju, un Dace to vietā pasūtīja līdzīgas, tikai no koka. Tagad Dace jau pieradusi pie sava dzīvoklīša un saka - nemaz nevarot iedomāties, ka dzīvotu kaut kur citur: "Viss te izveidojās it kā pats no sevis, dzīvo harmonijā ar mani un labi izskatās. Te labi jūtas arī mani draugi, varam pasēdēt, varam izdejoties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu trestera reģioni

Gandrīz visos Vācijas vīnkopības apgabalos vīnkopji destilē arī savu vīnogu spiedpaliekas, ja vien viņiem ir oficiāla atļauja to darīt.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko