Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Dārzs — bauda acīm un vēderam

Fotogrāfs mīņādamies minstinās ar apaviem uzkāpt uz mauriņa. "Tiešām drīkst?" viņš pārjautā un nonāk uz leknā, sulīgā, ekskluzīvam paklājam līdzīgā zālāja. Agrāk šis dārzs bija nekopti džungļi, bet nu jau divus gadus to rūpīgi apsaimnieko un kopj Jakovļevu ģimene. Nav nemaz jāpiedzimst par dārznieku, lai apkārtējo vidi padarītu tādu, ka tā sniegtu prieku ne tikai sev, bet arī citiem. Tieši šīs ģimenes dārzs tika atzīts par 2008.gada sezonas skaistāko Rīgas dārzu privāto māju kategorijā Rīgas domes rīkotajā konkursā.

Katrai meitai pa eglei

Kādu dienu kundze no pašvaldības apbraukāja šaurās Pārdaugavas ieliņas un ierosināja pieteikties konkursam. "Joka pēc piekritām, uzvarējām un tagad esam pat apmulsuši no uzmanības," stāsta namamāte Diāna GriguleJakovļeva. Pirms tam viņa ar ģimeni dzīvoja Rīgas centrā - Valdemāra ielā un, kā pati saka, "pat uz loga izaudzēt puķes nenācās viegli". Kad palēnām tapa ģimenes jaunā ligzdiņa, arhitekts Diānai ieteica kādu dārznieci, kas varētu palīdzēt iekārtot apkārtni. Saimnieki izteica savas vēlmes, un dārzniece centās to realizēt dzīvē. "Mana dārza mizanscēna bija priede, rododendrs un akmens," smej Diāna un atzīst, ka viņu vienmēr ir piesaistījuši akmens dārzi. Tā nu viss sāka veidoties ap pāris nelielām priedēm un dekoratīvajiem akmeņiem. Tā kā Diānai vienmēr patikušas dālijas, tās bija neatņemama dārza sastāvdaļa. Saimnieki brauca pie dāliju selekcionāra Aivara Baroniņa pēc gumiem, uzklausīja viņa padomus, un rezultāts nu ir redzams - dārzu rotā milzīgi dāliju krūmi. Līdz ar pārcelšanos uz jaunu dzīvesvietu notika pārmaiņas arī Ziemassvētku svinēšanā. Jakovļevi vairs necirta egli, bet gan stādīja. Tā kā ģimenē aug divas meitas, tika iestādītas divas nelielas eglītes, kas, izgaismotas ar prožektoriem, atrodas katra savā mājas pusē. "Pērkam miniatūras eglīšu mantiņas," smej Diāna un piebilst, ka būs interesanti pavērot, kā meitas aug kopā ar eglēm.

Pašu audzētais - labākais

Dārzniece sniedza padomus, kur ko stādīt. "Viņa mums daudz iemācīja," atzīst Diāna, kura nu padomus smeļas no paziņām un draugiem, kam ir dārzi. Rudens iet vaļā pilnā sparā, bet, kas ir tā saldi medainā smarža? Viscaur dārzam ir sastādītas alisītes - mazas puķītes ar baltiem ziediņiem, kas aug no pavasara līdz pat salnām un ļoti ātri izplešas. Fantastiski smaržo pēc vasaras!

Saimniece stāsta, ka viss notiek pamazām un ar laiku mainās. Piemēram, sākumā viņa izveidoja savu eksperimentālo dobi, kur vēlējās sastādīt, tā saucamās griežamās puķes, jo no daiļdārza griezt nevēlējās. Tomēr ar laiku Diāna secināja, ka viņas dobē labi jūtas zemenes, tāpēc nākamgad plāno izveidot zemeņu dobi. Upeņu krūmiņš dārzā jau ir, vēlās avenes arī sastādītas un pašlaik sārtinās, nākamgad būs pāris soļu līdz miniatūram zemeņu laukam. Ne tik uzkrītošā vietā - aiz pirtiņas - ģimene audzē garšvielas - baziliks, selerija un lupstājs, kas noder ne tikai kā garšviela, bet arī kā pirtsslota. Tepat arī burkāni, spināti, redīsi un piparmētras tējai. "Arī pašu audzētos salātus šogad ēdām uz nebēdu," priecīgi stāsta Diāna. Dārza darbi, līdzīgi kā mājas darbi, ir labi sadalīti: "Man ir jāiespringst tad, kad jāstāda puķes. Vīramāte rušinās ar kaplīti, lai nav nezāļu, un bez viņas dārzs nebūtu tik krāšņs un skaists kā tagad. Zāli lielākoties pļauj vīrs," saka namamāte. Lai gan Jakovļevi regulāri saņem komplimentus par skaisto mauriņu, īpaša noslēpuma viņiem nav. Iespējams, vienkārši labi augšanas apstākļi, min Diāna. Dažkārt viņa kļūst dusmīga, ka ir atkarīga no mauriņa, kas jāpļauj ik pārdienu. Agrāk nopļauto zāli viņi īpaši nesavāca, bet tad skaistais zāliens pārvērtās līdz nepazīšanai - savēlās un kļuva neglīts. Pavasara sākumā ģimene rīkoja talku un ar darbarīkiem darīja visu, lai saknēm piekļūtu skābeklis. Kad jautāju par kurmjiem, Diāna trīsreiz pārspļauj pār plecu un nedaudz izbijusies pasmaida.

Salna, nesteidzies!

Dārza saimniece regulāri to fotografē un plāno, kur ko sastādīt. Viņai ir iepaticies šiverēties pa dārzu. Nesen, vērojot Diānu, kāds kaimiņš secinājis, ka viņa mīl puķes. "Agrāk es to nezināju, bet, jā, priecājos par ziediem". Diāna ir pārliecināta, ka, lai uzturētu dārzu sakoptu, nav jāupurē savs darbs vai viss brīvais laiks. Kā pierādījums tam - viņa studē psiholoģiju augstskolā un strādā projektu teātrī TT par projektu vadītāju "Es eju dārzā, kad vēlos." Tas noteikti nav reti.

Pērn, kad vīramāte satraucās par salnām, Diāna bija mierīga un domāja - kad būs, būs. Šogad viņa ik rītu ceļas ar drebošu sirdi, cerot, ka dārzā palikušais košums nebūs pārvērties nosalušā melnumā: "Pamostos, pieskrienu pie loga un uzelpoju - viss vēl ir vietās. Kad vīrs ir komandējumā, sūtu viņam īsziņu, lai dalītos priekos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Radlers glābs karstumā

Sākoties karstajai vasarai, vīnu, nemaz jau nerunājot par stiprajiem destilātiem, esam nomainījuši pret viegliem dzērieniem, kas rada patīkamu noskaņu, bet nereibina galvu.

Rabarberu laiks

Trīs receptes, kā pieveikt rabarberu dobi līdz Jāņiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko