Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 2. jūnijs
Lība, Emma

Eidintu ģimenes dārzā aug vairāk nekā simt dažādu sugu augu

Tie ciemiņi, kuri ilgāku laiku nav viesojušies Liepājas rajona Virgas pagasta Kumpjos, atzīst, ka vienmēr tur atrodams kas jauns. Pārmaiņu rosinātāja ir saimniece, bet viņas plānus palīdz īstenot vīrs Laimonis un bērni Ilze un Guntars. Arī šopavasar stādījumos notikusi liela revīzija. Jaunu vietu ieguvuši pat palieli koki un krūmi. "No Rietavas tirgus pārvesto čūskegli vēl neesmu iestādījusi, bet nu jau zinu, ka tai vieta būs piekalnītē, ārpus iežogojuma," jaunieguvumu podiņā rāda Sarmīte Eidinta.

Nopirktu stādu viņa reizēm ilgi nēsājot pa sētu, lai izraudzītos tam piemērotāko augšanas vietu. "Pirms kāda laika piesēdos un paskaitīju, cik man te visādu augu savācies. Noteikti pāri simtam," teic saimniece.

Kumpji ir īsta zemnieku saimniecība. Divas slaucamas govis, sivēnmāte, seši teliņi un mājputni arī prasa saimnieku kopšanu. "Pie viņiem var braukt katrā laikā, vienmēr būs kārtība un sakoptība," saka Virgas pagasta padomes sekretāre Andra Valuže, kura ir diplomēta agronome dārzkope un reizēm Sarmītei palīdzējusi ar padomu.

Kumpjos puķu dārzu no saimniecības zonas atdala krāsots koka žogs, kas gravas pusē pāriet plastmasas pinuma sētā. Krietna divu hektāru platība gludi nopļauta, un aiz mājas padziļā gravā izveidots dīķis, kurš patlaban tiek paplašināts. Gravas krasti iztīrīti no krūmājiem un apstādīti gan dekoratīviem, gan "ēdamiem" augiem.

Vidu izbrīvē zālājam

"Brīžam viņas vīrieši ir dusmīgi, kad Sarmīte liek viņiem rakt lielas bedres un pārstādīt citā vietā jau prāvus kokus un krūmus," saka Andra. "Te pie siltumnīcas dobe tikai gadu veca," rāda Sarmīte un pamato pārkārtojumus ar Andras ieteikumu, ka lielākajiem augiem jāatrod vieta dārza malās pie žoga. "Citādi visa sēta pilna," skaidro saimniece un tā kā atvainojas, ka viena dobe palikusi mazliet nesakopta. "Tur man pašas izsējas atraitnītes un lauvmutītes."

Eidinti šīs mājas nopirkuši gandrīz pirms 20 gadiem no kāda vecāka vīra, kurš vairs nav spējis sētu pienācīgi aprūpēt. Pamazām likvidēti aliču un ogulāju džungļi mājas priekšā. Jāņogu un upeņu krūmiem ierādīta vieta aiz dzīvojamās ēkas, un nojaukti savu laiku nokalpojuši šķūnīši. Arī vairākas vecas ābeles nozāģētas. "Nu, kam vajag veselu strīpu baltās dzidrās?" uzjautā Sarmīte.

Jaunais ābeļdārzs iestādīts tālāk no ēkām, bet plūmes ieņēmušas vietu gar piebraucamā ceļa malu. Šovasar taciņu uz māju grezno augstākas un zemākas samtenes, bet agrāk te bijis ligustru dzīvžogs. Pazīstams dārznieks parādījis, ka tiem piemetusies kāda augu slimība, tāpēc saimnieki visu stādījumu likvidējuši.

Makšķerēt nesanāk laika

Pirms vairākiem gadiem gravas daļa aiz mājas nodalīta ar dambi un strautiņš uzplūdis par dziļu dīķi. "Ielaidām karpas, līņus un arī foreles. Makšķerēt gan tā īsti nav kad. Bet gar malu esmu iebakstījusi ūdensrozes. Ziedēja baltas, dzeltenas, sarkanas un rozā. Ciemojoties Dārzu dienā Nīcā, kolēģe no Vecvagariem iedeva sarkanās ūdensrozes stādu. Iestādīju džutas maisā, ieliku akmeni un iegremdēju. Ceru, ka arī pārziemos," rāda Sarmīte.

Šogad dīķim tiek veidots paplašinājums, bet pagaidām vēl neesot izlīdzināta izraktā zeme. Sētā, kur īsti nav augusi ne zāle, ne puķes, Sarmīte iecerējusi baseinu. "Vīrs teica: uzzīmē, kādu gribi, izraksim. Es uzzīmēju. Viņš nosmēja, ka esmu pārāk pieticīga. Ja rok, tad rok! Un ielika arī strūklaku. Katru gadu cenšos baseina malas citādi apstādīt un tad fotografēju. Man no Anglijas atveda interesantas kannas. Te, pie baseina, ir vienīga vietā, kur tām patīk augt. Skalbītes atnesu tepat no gravas. Laikam kādreiz no dārza pamukušas. Te, ūdens čalošanā klausoties, arī relaksējamies. Vasarā gan labi ja ap pusnakti tā sanāk pasēdēt."

Atvēl vietu arī zālītēm

Starp dekoratīvajiem savu vietu atraduši arī ārstniecības augi. "Te baltās nātrītes, tur divu veidu piparmētras, citronmelisa. Lielajā dārzā iesētas kumelītes, dārza malā aug liepas, vilkābele," iepazīstina saimniece un neaizmirst parādīt arī dekoratīvo asinszālīti.

Tagad, rudenī, esot īstais laiks sagatavot rīvējamās zāles pret locītavu sāpēm. "Ņem tīru stikla pudeli un piepilda ar sasmacinātiem zirgkastaņu augļiem bez mizas. Aplej ar spirtu, aizkorķē un tumšā vietā iztur kādas trīs nedēļas. Tad nokāš un lieto, protams, ārīgi." S.Eidinta iesaka imunitātes stiprināšanai pamēģināt arī zemestauku uzlējumu. "Tikai tur katram pašam jājūt, vai tas viņam der," norāda Sarmīte. Viņa ir mediķe - feldšere Virgas veselības aprūpes centrā.

Eidintu dārzā nav daudz akmeņu, kā pēdējos gados vērojams vienā otrā daiļdārzā. "Tie, kuri man ir, paši te mani uzrunājuši," nopietni saka Sarmīte. Par akmeņu dabu viņa daudz uzzinājusi no gides Asjas, būdama ekskursijā Pokaiņos. "Es tiešām jūtu viņu siltumu vai aukstumu un varu sajust arī koka sirsniņu," atzīstas Sarmīte. "Brīžam nēsāju akmeni pa dārzu, kamēr sajūtu: jā, te viņš grib palikt."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Rabarberu laiks

Trīs receptes, kā pieveikt rabarberu dobi līdz Jāņiem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko